Αναβάθμιση του συστήματος προσκρουστήρων του Λιμένα Μυκόνου

  • Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2019 - 06:25

Η σύμβαση αφορά την Πράξη με τίτλο: «Αναβάθμιση του συστήματος προσκρουστήρων του Λιμένα Μυκόνου», (με κωδικό ΟΠΣ MIS 5021497), που έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 3 «Βελτίωση βασικών υποδομών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου 2014-2020. Φορέας χρηματοδότησης της παρούσας σύμβασης είναι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με αρχικό προϋπολογισμό €3.508.828,00.

Το προτεινόμενο έργο αφορά στην αναβάθμιση συστήματος προσκρουστήρων στο Νέο Λιμένα Μυκόνου. Στο τμήμα του Νέου Λιμένα που περιλαμβάνει τον τερματικό σταθμό κρουαζιέρας (αναφέρεται και ως τουριστικός λιμένας λόγω της μετακίνησης τουριστών κρουαζιερόπλοιων) το υπάρχον σύστημα προσκρουστήρων, αποτελούμενο από προσκρουστήρες τύπου Μ ("Leg Fenders"), κρίνεται ανεπαρκές και πρέπει να αντικατασταθεί, λόγω της σημαντικής αύξησης του μεγέθους των τουριστικών σκαφών την τελευταία δεκαετία και κυρίως των κρουαζιερόπλοιων σε μεγέθη σημαντικά μεγαλύτερα από το πλοίο σχεδιασμού που χρησιμοποιήθηκε για τη διαστασιολόγηση του υφιστάμενου συστήματος προσκρουστήρων, καθώς και λόγω της ανάγκης για ασφαλή εξυπηρέτηση κρουαζιερόπλοιων.

Σχετικά με τον επιβατικό λιμένα, λαμβάνοντας υπόψη το ότι οι ήδη υφιστάμενοι προσκρουστήρες έχουν υποστεί καταστροφές από την πρυμνοδέτηση και εν γένει την εξυπηρέτηση των πλοίων που διέρχονται έως σήμερα σε αυτόν σε συνδυασμό με τις έντονες καιρικές συνθήκες, καθώς ο λιμένας είναι εκτεθειμένος σε βόρειους ανέμους, κρίνεται αναγκαία η αναβάθμιση όλων των υφιστάμενων ελαστικών προσκρουστήρων από νέους, οι οποίοι θα είναι επαρκείς για την ασφαλή εξυπηρέτηση των ανωτέρω πλοίων.

Οι προτεινόμενοι νέοι ελαστικοί προσκρουστήρες για την εξυπηρέτηση των κρουαζιερόπλοιων, καθώς και οι αντίστοιχοι για την εξυπηρέτηση των Ε/Γ – Ο/Γ και φορτηγών πλοίων, είναι κωνικού τύπου, συνολικού αριθμού 49.