Ο Ν. Συρμαλένιος στο 11ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων

"Η εμπορική δραστηριότητα πρέπει να ενταχθεί σε μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική"

  • Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, 2019 - 13:32

Στην έναρξη του 11ου Συνεδρίου των Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων που έγινε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου στην Τήνο, παρευρέθηκε και χαιρέτισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος.

Στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων είπε:

«Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας και νομίζω ότι δεν έχω λείψει από κανένα συνέδριο σας, από τότε που ξεκίνησε αυτός ο θεσμός. Κατά συνέπεια έχω παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, όλους τα προβλήματα και τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου των Κυκλάδων.

Άκουσα με προσοχή τα αιτήματα που έθεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο Γιάννης ο Ρούσσος, και συμφωνώ μαζί του. Θεωρώ όμως ότι, εκτός από τα δύο ζητήματα της προσθήκης τρίτου ενδοκυκλαδικού δρομολογίου και της διεκδίκησης της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ, πρέπει να μπεί μετ’ επιτάσεως η συνέχιση και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που η έναρξη υλοποίησής του αποτέλεσε εκπλήρωση αιτήματος δεκαετιών και λειτουργεί σήμερα για τους κατοίκους, τις επιχειρήσεις και πιλοτικά στα μικρά νησιά για τα καύσιμα, διότι η πρόσφατη τοποθέτηση στη Βουλή του Υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη εγείρει ανησυχητικά σημάδια.

Η εμπορική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, αλλά και σε όλα τα νησιά, είναι απόλυτα συνυφασμένη με την τουριστική δραστηριότητα που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, πάει πολύ καλά. Γι αυτό το λόγο άλλωστε, η κρίση δεν έπληξε την οικονομία στα νησιά μας τόσο βαριά όσο σε άλλες περιοχές.

Σίγουρα περάσαμε δύσκολα χρόνια, αλλά έχω την αίσθηση ότι από τα μέσα του 2018,  χάρις στις θυσίες του ελληνικού λαού, αλλά και χάρις την επιμονή της προηγούμενης κυβέρνησης για έξοδο από τα μνημόνια, βρισκόμαστε σε φάση ανάταξης και ανάπτυξης και με σημαντικά αποθεματικά για την οικονομία της χώρας. Παρόλες τις δυσκολίες, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, προχώρησε στην περίοδο της διακυβέρνησής μας, σε σημαντικές δράσεις για την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις, όπως, η ψηφιακή σύσταση των επιχειρήσεων, η απλούστευση της αδειοδότησης, το νέο πλαίσιο εποπτείας των οικονομικών δραστηριοτήτων και της αγοράς προϊόντων, το ψηφιακό βήμα και το ψηφιακό άλμα, η εργαλειοθήκη της επιχειρηματικότητας για εμπόριο και εστίαση, η παροχή μικροπιστώσεων έως 25.000 ευρώ, η ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας με το ν. 4608/25-4-19, άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΤΕΑΝ, ο εξωδικαστικός μηχανισμός, με επέκταση οφειλών προς τον ΕΦΚΑ μέχρι 300.000  ευρώ, τα ανοικτά κέντρα εμπορίου, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του εμπορίου κ.ά.

Πάνω σε αυτή τη βάση, νομίζω ότι μπορεί και πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω η εμπορική και η επιχειρηματική δραστηριότητα, που βεβαίως πρέπει να ενταχθεί σε μια ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική, για να μην ξαναγυρίσει η χώρα σε αυτά που ζήσαμε από το 2010 και για 8 ½ χρόνια.

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο σας και προφανώς θα είμαστε πάντα σε επικοινωνία για όλα τα θέματα και τα αιτήματα που σας απασχολούν».