Παντηνιακό συλλαλητήριο κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού τύπου ανεμογεννητριών στο νησί, με τη συμμετοχή Δήμου, Επαρχείου και σύσσωμης της Τηνιακής κοινωνίας

«Όλη η Τήνος φωνάζει ΟΧΙ»

Στο παντηνιακό συλλαλητήριο, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί, συμμετέχει σήμερα η πλειοψηφία των πολιτών, εργαζομένων και επιχειρήσεων, όπως επίσης ο Δήμος Τήνου και το Επαρχείο, διατρανώνοντας τη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος από τα αιολικά πάρκα.

Δήμος Τήνου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τηνιακοί επαγγελματικοί, κοινωνικοί, πολιτιστικοί και αθλητικοί φορείς, πολίτες και επιχειρήσεις μαζί ενωμένοι, με σύνθημα “Όλη η Τήνος φωνάζει ΟΧΙ”, συμμετέχουν σήμερα στην παντηνιακή κινητοποίηση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, που διοργανώνεται από την ομάδα “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”.

Στη διάρκεια των επί σειράς ετών αγώνων κατά των ανεμογεννητριών, στα νησιά των Κυκλάδων, η μαζική κινητοποίηση των τηνίων πολιτών, αποτελεί πρωτόγνωρη ενέργεια, καθώς σε αυτή συμμετέχει το σύνολο σχεδόν της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομάδας “Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”, «συμμετέχουμε όλοι στο μεγάλο παντηνιακό συλλαλητήριο ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Τήνο. Οι εξελίξεις στο θέμα είναι ραγδαίες και σύσσωμος ο τηνιακός λαός μαζί με τους φορείς (Δημαρχείο, Επαρχείο, σύλλογοι) κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να διαφυλάξουμε τον τόπο μας ενάντια σε αυτή την βιομηχανικής κλίμακας επέμβαση».

Στο κέντρο της πόλης, επίσης, στήθηκε περίπτερο της ομάδας, όπου οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να υπογράψουν το σχετικό ψήφισμα, αλλά και να οργανωθούν για το συλλαλητήριο.

Υπό την αιγίδα το Δήμου το συλλαλητήριο

Το ζήτημα των ανεμογεννητριών συζητήθηκε για ακόμη μία φορά κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου την Τετάρτη, όπου για ακόμη μία φορά, δηλώθηκε, τόσο από τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων του Δ.Σ., όσο και μέσω της απόφασης που εκδόθηκε, η κάθετη αντίθεση του Δήμου σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, στο Τηνιακό περιβάλλον.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, παρείχε διευκρινίσεις, σχετικά με τις αποφάσεις του π. Δήμου Εξωμβούργου, οι οποίες ήταν υπέρ της δημιουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τήνο, αποσαφηνίζοντας, ωστόσο, τόσο το πλαίσιο λήψης των αποφάσεων αυτών, περισσότερο από 10 χρόνια πριν, όσο και την αλλαγή κατεύθυνσης, αναφορικά με το ζήτημα, κατόπιν μικρού χρονικού διαστήματος, μετά και την αναλυτική ενημέρωση, σχετικά με τις συνέπειές τους.

Απαντώντας στον κ. Κροντηρά, ο οποίος έκρινε σκόπιμο να δοθούν αυτές οι διευκρινίσεις, προκειμένου να ενημερωθεί συνολικά ο κόσμος, ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής κίνησης “Κοινό Τηνίων”, κ. Πέτρος Κουσουνάδης, τόνισε, πως «σύμφωνα με αυτά που τότε λέγονταν, κι εγώ το ίδιο θα έκανα. Αυτό που θέλω να κρατήσω, είναι αυτό που είπε ο κ. Κροντηράς, ότι οι πρώτες προτάσεις και ειδικά για τις εταιρείες λαϊκής βάσης που θα έχουν τα αιολικά πάρκα, ήταν προτάσεις φορέων, της Ένωσης Πολιτών, του κόσμου. Ο κόσμος, δηλαδή, οδήγησε το Δήμο τότε σε αυτές τις αποφάσεις και σε αυτές τις πράξεις και το ίδιο γίνεται και σήμερα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε σήμερα, να αφουγκραστούμε και να ενωθούμε με τον κόσμο, να κάνουμε αυτό, το οποίο η κοινωνία βροντοφωνάζει».

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Δήμαρχος τάχθηκε και δημόσια υπέρ της διεξαγωγής τοπικού δημοψηφίσματος για το ζήτημα, μία πρόταση που έκανε το “Κοινό Τηνίων”, συμπληρώνοντας, πως ο ίδιος θα επιδιώξει συναντήσεις με τους επικεφαλής των παρατάξεων και των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου, προκειμένου να συναποφασιστούν οι λεπτομέρειες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση ψηφίσματος, στο οποίο αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ότι «στην Τήνο, στην περιοχή “Πολέμου Κάμπος”, πάνω από τα Υστέρνια και την Καρδιανή, συντελείται η συνεχής καταστροφή του χειροποίητου τοπίου της Τήνου. Η Τήνος έμεινε ανέγγιχτη στο πέρασμα των αιώνων και τώρα απειλείται από την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών, που ουδεμία σχέση έχουν με το τοπίο της. Στο παρελθόν, αγωνίστηκε σε ανάλογη απειλή, αυτή των πυλώνων και τα κατάφερε. [...] Δηλώνουμε, ότι σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, όπως έκανε και στο παρελθόν με ανάλογες αποφάσεις, τάσσεται κατά της εγκατάστασης βΑΠΕ στο νησί και θα αγωνιστεί μαζί με τους δημότες, προκειμένου αυτές να μην εγκατασταθούν».

Ταυτόχρονα, η απόφαση σημείωνε, ότι το Συλλαλητήριο θα λάβει χώρα υπό την αιγίδα του Δήμου, ενώ περιλάμβανε και τη δέσμευση, πως όλα τα μέλη θα δώσουν το “παρών” σε αυτό.

«Στο “χειροποίητο” νησί δεν έχουν θέση οι ανεμογεννήτριες»

Οι πολίτες της Τήνου, οι οποίοι έχουν οργανωθεί στην ομάδα “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”, διοργάνωσαν το παντηνιακό συλλαλητήριο, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στις 13:30.

Στο κάλεσμά της η ομάδα τονίζει τα εξής:

«Σήμερα, ο αγώνας είναι για τα Υστέρνια και την Καρδιανή, κατά του αιολικού πάρκου στα Πράσσα. Αύριο θα είναι για το Μαμάδο και τον Πύργο. Μεθαύριο, για την Κολυμπήθρα και τον Τσικνιά. Δυστυχώς, στο ζοφερό “πλάνο” των επενδυτών είναι όλο το νησί και οι αδειοδοτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Γι' αυτό ας μην πούμε ότι είναι μακριά μας, διότι μεθαύριο, θα είναι δίπλα μας. Ενημερωμένοι πλέον, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που αυτές θα φέρουν μαζί τους. Την ανεπιδιόρθωτη βλάβη στο οικοσύστημα, την αλλοίωση του μοναδικού Κυκλαδίτικου τοπίου, το ισχυρό πλήγμα στην τοπική τουριστική οικονομία και την πολιτιστική αξία της Τήνου. Σε αυτό το “χειροποίητο” νησί, όπως το ονόμασε ο Κορνήλιος Καστοριάδης, δεν έχουν θέση οι δεκάδες βιομηχανικού τύπου ανεμογεννήτριες και τα συνοδά τους έργα. Ας μην τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν την Τήνο μας σε βιομηχανική ζώνη, στο όνομα μίας δήθεν “πράσινης” ανάπτυξης. Ας έχουμε τη χαρά της συμμετοχής και την ελπίδα, ότι πολλές φωνές μαζί θα αποτρέψουν το κακό. Ας μην τους αφήσουμε να ξεκινήσουν με τα σχέδιά τους. Ας σταματήσουμε την όρεξη σε όλους αυτούς, που μπροστά στο συμφέρον και μόνο για το συμφέρον τους θέλουν να καταστρέψουν το νησί μας».

Καθίσταται σαφές, πως η γιγάντωση της Τηνιακής φωνής, δεν αφορά μόνο στην αναστολή των εργασιών για το αιολικό πάρκο στα Πράσσα, του οποίου οι τρεις ανεμογεννήτριες είναι μικρές, σε σχέση με τις επενδύσεις που έρχονται, όπως για παράδειγμα αυτές των συμφερόντων του Ομίλου Κοπελούζου, οι οποίες προβλέπουν δεκάδες ανεμογεννήτριες άνω των 120 μέτρων. Η Τήνος, αντιτίθεται σε κάθε μορφής αλλοίωση του περιβάλλοντος, ενώ οι τηνιακοί φορείς αντιλαμβάνονται πλήρως, πως όταν ανοίγει η “πόρτα” για μικρά αιολικά πάρκα, το ίδιο γίνεται και για τα τεραστίων διαστάσεων, που θα οδηγήσουν στην καταστροφή της κορυφογραμμής του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως δεκάδες φορείς δήλωσαν δημοσίως τη στήριξή τους και την πρόθεση συμμετοχής τους στο Συλλαλητήριο, ενώ δεκάδες ήταν επίσης και οι επιχειρήσεις στη Χώρα, που ενημέρωσαν, πως σήμερα θα παραμείνουν κλειστές, προκειμένου να συμμετάσχουν.

Τη στήριξή του στον αγώνα των νησιών της Τήνου, της Πάρου, της Άνδρου και της Νάξου κατά των ανμεογεννητριών, δήλωσε και ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου.