Συμμετοχή των σχολείων της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών

“Τα παιδιά σώζουν ζωές”

  • Τρίτη, 21 Ιανουαρίου, 2020 - 06:14

Ομόφωνα αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας, μετά από σχετικό αίτημα του «Συλλόγου Στήριξης Γενικού Νοσοκομείου Θήρας», τη συμμετοχή των σχολείων της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασίας στο πρόγραμμα “Kids Save Lives”.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική εισήγηση από το Γραφείο Δημάρχου, το πρόγραμμα “Kids save lives”, είναι ένα πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων το οποίο εκπαιδεύει κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα και είναι απολύτως δωρεάν, χάρη στην εθελοντική συμμετοχή δεκάδων εκπαιδευτών του Οργανισμού.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών/τριών σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικών στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

 Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

 Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED).

 Πρώτες βοήθειες σε επείγουσες για τη ζωή καταστάσεις (πνιγμός, πνιγμονή, λιποθυμία).

 Πρόληψη από παιδικούς και εφηβικούς τραυματισμούς- έλεγχος αιμορραγίας

Το εν λόγω πρόγραμμα προσφέρεται δωρεάν από την ΕΕΕΠΦ και τον ανθρωπιστικό οργανισμό “Kids save lives - Τα παιδιά σώζουν ζωές” και υποστηρίζεται από 600 περίπου πιστοποιημένους εκπαιδευτές του ERC, οι οποίοι συμμετέχουν εθελοντικά. Επίσης στο πρόγραμμα μπορεί να συμμετάσχει κάθε Ελληνικό σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή σύλλογος και φορέας που δραστηριοποιείται κυρίως με παιδιά. Προτεραιότητα δίνεται στα σχολεία που δεν εκπαιδεύτηκαν από τον φορέα μας στο παρελθόν, καθώς και τα σχολεία που έχουν ήδη εγκαταστήσει Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED).

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι την περίοδο 2010-2016 πριν την εγκριτική απόφαση του ΥΠΠΕΘ, οι εκπαιδευτές του Ανθρωπιστικού Οργανισμού “Kids save lives - Τα παιδιά σώζουν ζωές” κατάφεραν να εκπαιδεύσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς σε 100 περίπου σχολεία (κυρίως σχολεία Βορείου Ελλάδας και νησιών του Αιγαίου).

Κατόπιν των παραπάνω ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θήρας αποφάσισε τη συμμετοχή των σχολείων του Δήμου και της Δημοτικής Κοινότητας Θηρασιάς στο Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης μαθητών σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικών στην Καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση “Kids save lives - Τα παιδιά σώζουν ζωές».