Σύμβαση συνεργασίας συνήψαν Δήμος Κύθνου και ελληνική εταιρεία ολοκληρωμένης διαχείρισης μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης

Ανακύκλωση ρούχων και στην Κύθνο

  • Τρίτη, 12 Μαΐου, 2020 - 06:13

Σύμβαση με τη γνωστή ελληνική εταιρεία Recycom, για την ανακύκλωση μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών, συνήψε ο Δήμος Κύθνου.

Ακολουθώντας το παράδειγμα πολλών ελληνικών Δήμων, μεταξύ των οποίων και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, πλέον και ο Δήμος Κύθνου δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, να ανακυκλώνουν τα μεταχειρισμένα ρούχα και παπούτσια τους, μέσω των κόκκινων κάδων της εταιρείας Recycom, που αποτελεί και την πρώτη ελληνική εταιρεία, η οποία εφαρμόζει στην Ελλάδα, με οργανωμένο και επαγγελματικό τρόπο, ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Η εταιρεία, ευαισθητοποιώντας και σε συνεργασία με τους πολίτες, παραγωγικούς φορείς και Σούπερ Μάρκετ, φιλανθρωπικά ιδρύματα και ΜΚΟ, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και δημόσιους οργανισμούς, ανακτά τα είδη, που είτε από συνήθεια είτε από ανάγκη, κατέληγαν μέχρι σήμερα στα σκουπίδια και τις χωματερές και τα επαναθέτει σε κυκλοφορία με ένα σύγχρονο τρόπο. Τοποθετώντας καλαίσθητους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων κόκκινου χρώματος, σε πολλά σημεία ανά την Ελλάδα, καλλιεργεί τη σωστή νοοτροπία αναφορικά με τα ζητήματα ανακύκλωσης και προσκαλεί καθέναν να πάψει να αδιαφορεί. «Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, εξοικονομούμε πόρους και ενέργεια. Συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός καθαρότερου και υγιεινότερου περιβάλλοντος», αναφέρεται στο αίτημα της εταιρείας προς το Δήμο Κύθνου.

Υπενθυμίζεται, πως μετά από μικρή διαλογή, τα καλύτερα διατηρημένα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε άπορα άτομα στην Ελλάδα, σε συνεργασία, ενδεικτικά, με τις υπηρεσίες των Δήμων με τους οποίους έχει συνεργασία η εταιρεία. Περαιτέρω, ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως οι φυσικές καταστροφές. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού. Από τα παλιά ρούχα μπορούν επίσης να φτιαχτούν φόρμες εργασίας, υλικό για ηχομόνωση και θερμομόνωση, γέμιση για τα καθίσματα των αυτοκινήτων κλπ.

Η εταιρεία μαζεύει καθαρά ρούχα (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), ζευγαρωμένα παπούτσια (ανδρικά, γυναικεία και παιδικά), λευκά είδη, όπως μαξιλάρια, σεντόνια κλπ και αξεσουάρ, όπως ζώνες, τσάντες κλπ.

Ήδη, το πρόγραμμα ολοκληρωμένης ανακύκλωσης και διαχείρισης μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων έχει αγκαλιαστεί με θέρμη και εφαρμόζεται σε 35 Δήμους και 7 οργανισμούς/επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το αίτημα της εταιρείας προς το Δήμο Κύθνου, αφού η εταιρεία παραλάβει το ρουχισμό, έχει την υποχρέωση να προσφέρει δωροεπιταγές 50 ευρώ ανά τόνο ρουχισμού, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από τις επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες της τοπικής κοινωνίας σε σούπερ μάρκετ της επιλογής του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύθνου, ενέκρινε ομόφωνα τη σύναψη συνεργασίας με τη Recycom.

Ετικέτες: