Προετοιμάζεται ο καινούριος, νεόδμητος χώρος, που θα φιλοξενήσει το Περιφερειακό Ιατρείο Σχοινούσας, μετά από δωρεά του Κ. Μαρτίνου

Νέο κτήριο για το ΠΠΙ Σχοινούσας

  • Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020 - 06:13

Μέσω της πολύτιμης προσφοράς του κ. Κωνσταντίνου Μαρτίνου, πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο κτήριο, σε δημοτική έκταση που παραχωρεί δωρεάν ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, το Περιφερειακό Ιατρείο της Σχοινούσας.

Με την από 28.11.2019 επιστολή ο κ. Κωνσταντίνος Μαρτίνος εκδήλωσε την πρόθεση του να προβεί σε δωρεά προς την Κοινότητα Σχοινούσας, αναλαμβάνοντας το κόστος ανέγερσης του κτιρίου του Περιφερειακού Ιατρείου Σχοινούσας, συμπεριλαμβανομένου του κόστους έκδοσης της οικοδομικής άδειας.

Το κτίσμα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου εντός του οικισμού της Κοινότητας Σχοινούσας και συγκεκριμένα στο οικόπεδο που στεγάζεται σήμερα το πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Σχοινούσας, δηλαδή στο οικόπεδο εκτάσεως 189,81 τ.μ., που συνορεύει Βόρεια με οικόπεδο Γραφείων Κοινότητας Σχοινούσας, Ανατολικά με ιδιοκτησία Παπαδημητρίου, Νότια εν μέρει με αύλειο χώρο Δημοτικού Σχολείου και εν μέρει με αύλειο χώρο Ηρώου Σχοινούσας και Δυτικά με δημοτική οδό.

Με την υπ’ αριθμ. 30/4-2-2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ευχαρίστησε τον κ. Κωνσταντίνο Μαρτίνο και αποδέχθηκε τη δωρεά του. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα πρέπει:

- Να υπογραφεί Σύμβαση μεταξύ του δωρητή κ. Κωνσταντίνου Μαρτίνου, του δωρεοδόχου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και ως εκ τρίτου συμβαλλόμενης της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

- Ο Δωρητής, με τη Σύμβαση Δωρεάς, αναλαμβάνει το σύνολο του κόστους υλοποίησης του σχεδιασμού, κατασκευής και εξοπλισμού του κτιρίου στο οποίο θα στεγαστεί το περιφερειακό ιατρείο στη νήσο Σχοινούσα Κυκλάδων εντός 12 μηνών από την έναρξη των εργασιών.

- Εντός 30 ημερών από την παράδοση του έργου από τον δωρητή στον δωρεοδόχο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Δήμος αναλαμβάνει την υποχρέωση να παραχωρήσει δωρεάν τη χρήση του δωρούμενου ιατρείου στην Εκ Τρίτου Συμβαλλόμενη για ενενήντα εννέα (99) έτη προκειμένου να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε αυτό το περιφερειακό ιατρείο της νήσου Σχοινούσας,

- Μετά την υπό ανωτέρω παράδοση και αποδοχή του δωρούμενου ιατρείου από την Εκ Τρίτου Συμβαλλόμενη, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δεσμεύεται, όπως εντός δύο μηνών από αυτή, μεταφέρει και εγκαταστήσει όλον τον τεχνικό και ιατρικό εξοπλισμό καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό από το προκάτ στο νέο δωρούμενο ιατρείο.

Σύμφωνα με το άρθρο 185 του Ν. 3463/06, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση δημοτικών ακινήτων στο Δημόσιο ή σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, για την αντιμετώπιση έκτακτης και επείγουσας ανάγκης. Η παραχώρηση ανακαλείται με όμοια απόφαση, εφόσον οι λόγοι που την είχαν υπαγορεύσει έχουν εκλείψει. Ομοίως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν η χρήση ακινήτων σε άλλα νομικά πρόσωπα, που ασκούν αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα, η οποία είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρ. 3ΑΝ. 4182/2013 περί προμήθειας αγαθών, παροχής υπηρεσιών ή εκτέλεσης έργων, συμπεριλαμβανομένων των προπαρασκευαστικών, βοηθών και συνοδών έργων, οι οποίες συνάπτονται από φορείς του δημόσιου τομέα, η προπαρασκευή, υποστήριξη, εξυπηρέτηση, παρακολούθηση και υλοποίηση αντίστοιχων δωρεών αγαθών ή υπηρεσιών ή έργων από ιδιώτες προς τους δημόσιους αυτούς φορείς, δεν θεωρούνται δημόσιες συμβάσεις και εξαιρούνται της κείμενης νομοθεσίας για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων.

Δεδομένου, ότι η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου είναι ΝΠΔΔ που έχει, μεταξύ άλλων και τη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Σχοινούσας, ως αποκεντρωμένη της μονάδα, η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΥΠΕ, με σχετικό της έγγραφο έχει εγκρίνει τα αρχιτεκτονικά σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδει, ως κατάλληλα για τη στέγαση του περιφερειακού ιατρείου.

Ως εκ τούτου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ενέκρινε την δωρεάν παραχώρηση χρήσης του δημοτικού ακινήτου στη Σχοινούσα προς τη 2η ΥΠΕ, για 99 χρόνια, προκειμένου να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε αυτό το ΠΠΙ Σχοινούσας, ενώ εξουσιοδότησε και το Δήμαρχο, κ. Δημήτρη Λιανό, προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ του δωρητή, κ. Κων/νου Μαρτίνου, του Δήμου και της 2ης ΥΠΕ.