Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέφτηκε τη Νάξο και συνομίλησε με επιχειρηματίες, εργαζομένους, φορείς και εκπροσώπους του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

«Να ενισχυθούν οικονομία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι»

Επίσκεψη στη Νάξο πραγματοποίησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλέξης Τσίπρας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ανθρώπους της αγοράς, εργαζόμενους, εκπροσώπους φορέων του νησιού, όπως επίσης το Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μήνυμα, όσον αφορά στην αναγκαιότητα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου η χώρα να βγει όρθια από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας από τη Νάξο.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το Μεταφορικό Ισοδύναμο αποτελεί την αντιστάθμιση των επιπτώσεων της νησιωτικότητας στους πολίτες των νησιών και ως εκ τούτου θα πρέπει να διατηρηθεί ως μέτρο.

«Στενάχωρη η εικόνα της αγοράς»

Κατά την επίσκεψή του στο Δημαρχείο της Νάξου, αφού πρώτα είχε προηγηθεί συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων, αλλά και με τον Πρόεδρο, τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους της ΕΑΣ Νάξου, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία, επισημαίνοντας, πως «για μένα έχει συναισθηματική αξία, είναι το νησί του Μανώλη του Γλέζου, ενός παγκόσμιου συμβόλου της αντίστασης και αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αλλά και ενός ανθρώπου που συνέβαλλε στα πολιτικά πράγματα του τόπου, αλλά και στην αυτοδιοίκηση, ας μην το ξεχνάμε αυτό».

«Έρχομαι στο νησί σας σε μία πολύ δύσκολη περίοδο. Είχα την ευκαιρία να κάνω μία βόλτα στην αγορά, να συνομιλήσω με καταστηματάρχες, με ανθρώπους της αγοράς, με εργαζόμενους. Πήρα μία στενάχωρη εικόνα. Ο τόπος σας έχει ένα μεγάλο μέρος – ευτυχώς όχι μονοκαλλιέργεια – αλλά μεγάλο μέρος της οικονομίας του στον τουρισμό. Ο κορωνοϊός και οι επιπτώσεις του στην οικονομία θα είναι πολύ μεγάλες, στον τόπο σας ίσως περισσότερο, απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της χώρας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση, ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά δεν αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, κατά την επίσκεψη και ξενάγησή του στις εγκαταστάσεις της ΕΑΣ Νάξου, ο ίδιος υπενθύμισε, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει σχετικό πρόγραμμα στη Βουλή, για την αντιμετώπιση της νέας αυτής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και η έκτακτη ενίσχυση των παραγωγών.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επέκρινε και τη διαχείριση της κυβέρνησης, αναφορικά με την επανέναρξη του τουρισμού, χαρακτηρίζοντας μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι «δεν διεκδικήσαμε το τεστ να γίνεται πριν την αναχώρηση των επισκεπτών, με αποτέλεσμα εδώ να υπάρχει μία αντικειμενική δυσκολία» και προβλέποντας, πως «όπως κι αν έχουν τα πράγματα, φέτος δεν μπορούμε να προσδοκούμε, ακόμη και στην καλύτερη εκδοχή, σε μία τουριστική κίνηση που να είναι πάνω από το 15-20% της περσινής τουριστικής κίνησης».

«Απαραίτητη η στήριξη της εργασίας και όχι της αναστολής εργασίας»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές στην οικονομία και αυτές οι επιπτώσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ευχολόγια. Χρειάζονται – χθες, όχι σήμερα – μέτρα στήριξης της οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στήριξη της εργασίας. Όχι μέτρα στήριξης της αναστολής της εργασίας, αλλά στήριξης της ίδιας της εργασίας. Ταυτόχρονα, χρειάζονται και μέτρα στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Αν αυτά δεν έρθουν έγκαιρα – και βλέπουμε ότι δεν έρχονται έγκαιρα – πολύ φοβάμαι, ότι η ύφεση φέτος θα είναι τρομακτική».

Υπογραμμίζοντας, ότι η ύφεση δεν είναι ένας αριθμός, ανέφερε, ότι «ζήσαμε και βιώσαμε τι σημαίνει ύφεση 9% στη χειρότερη στιγμή των μνημονιακών χρόνων. Αν φέτος είναι πάνω από 10%, αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες καταστήματα, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα κλείσουν και χιλιάδες εργαζόμενοι θα βρεθούν ξανά στο δρόμο. Είναι μία πολύ δύσκολη συνθήκη. Μέσα σε πέντε μήνες κινδυνεύουμε να χάσουμε όσα κατακτήσαμε με πολύ μεγάλες δυσκολίες σε πέντε ολόκληρα χρόνια. Κατά την άποψή μου, αυτό απαιτεί μία σοβαρή αντιμετώπιση. Ευτυχώς υπάρχουν διαθέσιμα στα δημόσια ταμεία, διότι φροντίσαμε να αφήσουμε 37 δις ευρώ για μία δύσκολη στιγμή. Η δύσκολη στιγμή είναι αυτή, τα διαθέσιμα όμως, εξαντλούνται. Δεν πρέπει να εξαντλούνται. Πρέπει στοχευμένα να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους».

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο πρέπει να επεκταθεί»

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας και στο μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, τονίζοντας, πως «το σχέδιο του Μεταφορικού Ισοδύναμου το οποίο θεσπίσαμε όταν πλέον βγήκαμε από τα μνημόνια πιστεύω ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί. Δεν ήταν απλά πως κάποιοι έβγαλαν ένα σχέδιο για να αντικαταστήσει τη στήριξη στα νησιά που είχαν ευνοϊκότερο ΦΠΑ, αλλά είναι ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε, ώστε να αντικαταστήσει, να αμβλύνει την πάγια ανισότητα ανάμεσα στον πολίτη που ζει στην ηπειρωτική χώρα και σε αυτόν που ζει σε ένα νησί. Διότι ο δεύτερος, στην καθημερινότητά του, χειμώνα – καλοκαίρι, έχει τη δυσκολία, ότι για να μεταφερθεί στην πρωτεύουσα, πρέπει να πληρώσει πολύ μεγαλύτερο κόμιστρο για ίδια χιλιομετρική απόσταση».

Υποστήριξε δε, ότι «όχι μόνο δεν πρέπει το μέτρο αυτό να θαφτεί, να υποβαθμιστεί, ή ακόμη και να ακυρωθεί, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί, τόσο στις επιχειρήσεις και στα εμπορεύματα, όπως κάναμε από πέρυσι, ωστόσο φέτος δεν έχει ανοίξει ακόμη η πλατφόρμα, όσο και στα καύσιμα. Ειδικά όμως για την περίοδο της κρίσης, το μέτρο θα πρέπει να αγγίξει κάθε πολίτη, που θα θέλει να επισκεφτεί τα νησιά», αναφέροντας πως «το θέμα της νησιωτικότητας, κατ’ εμέ, είναι ένα μεγάλο “αγκάθι” που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες μας, σε κάθε νησί της χώρας. Είναι μία αδικία που πρέπει να αρθεί».

«Να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες της Νάξου»

Σε ό,τι αφορά την αυτοδιοίκηση, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο πρόγραμμα “Φιλόδημος”, σημειώνοντας, ότι «ήταν ένα πρόγραμμα που μετά από πάρα πολλά χρόνια, μία προσπάθεια σοβαρή να “πέσουν” χρήματα για έργα υποδομής και αναπτυξιακά έργα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ξέρω ότι εδώ, στο Νότιο Αιγαίο υπήρξε μεγάλη ενίσχυση. Τώρα έχει αλλάξει όνομα, ωστόσο σημασία έχει ότι υπάρχουν κονδύλια και πρέπει να αξιοποιηθούν σωστά. Πρέπει να αξιοποιηθούν με βάση τις ανάγκες των πολιτών και όχι με βάση τις διασυνδέσεις και τη δυνατότητα του κάθε δημάρχου να έχει πρόσβαση στα γραφεία της εξουσίας».

«Πιστεύω στην αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως πολιτικών θέσεων και απόψεων που μπορεί να εκφράζει κάθε παράταξη και κάθε δήμαρχος», επεσήμανε, ενώ δήλωσε υπέρμαχος και της ανάγκης συνεργασίας των δημοτικών παρατάξεων «ώστε να πάνε οι τοπικές κοινωνίες μπροστά».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε, ότι «θεωρώ ότι το νησί σας έχει βεβαίως δυσκολίες, βεβαίως προβλήματα, που μεγεθύνονται με την οικονομική κρίση που έπεται της πανδημίας, αλλά έχει και πολύ μεγάλες δυνατότητες. Να αξιοποιήσετε αυτές τις δυνατότητες. Είναι ένα νησί με σπάνια φυσική ομορφιά, αλλά και πολύ μεγάλη ιστορία. Ένα νησί, που, όπως είπα στην αρχή, δεν έχει ως μονοκαλλιέργεια τον τουρισμό. Πρέπει να ενισχυθεί λοιπόν η πρωτογενής παραγωγή, προκειμένου να μπορέσετε στο μέλλον να έχετε νέα παιδιά που δεν θα σκέφτονται να μεταναστεύσουν στην πρωτεύουσα, αλλά θα θέλουν να μείνουν εδώ, όπως και άλλους που έφυγαν και θα θέλουν να επιστρέψουν μόνιμα εδώ. Αυτό θα πρέπει να είναι ένας στόχος κοινός».

Από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Λιανό και εκ μέρους του Δήμου, ο κ. Τσίπρας έλαβε ως δώρο ένα αντίγραφο κυκλαδικού ειδωλίου, σμιλεμένο από μάρμαρο Νάξου, αλλά και έναν πολυτελή εικονογραφημένο τόμο με την ιστορία της Νάξου.