Επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη στην Πάρο

  • Πέμπτη, 6 Αυγούστου, 2020 - 15:56
  • /   Eνημέρωση: 6 Αυγ. 2020 - 17:20

Τo νησί μας επισκέφτηκε χθες, Τετάρτη 05/08/2020, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Τον Υπουργό υποδέχτηκε στο λιμάνι του νησιού ο Δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος.

Κατά την περιήγησή του στους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του λιμανιού της Πάρου, ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό COVID– 19 από επιβάτες και προσωπικό, ενώ ζήτησε από όλους να συνεχιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων με την ίδια επιμέλεια.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στην Παναγία την Εκατονταπυλιανή που τον υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Παροναξίας, επισκέφθηκε το Λιμεναρχείο και αργότερα μετέβη στο Δημαρχείο.

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ακολούθησε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Δημάρχου Πάρου, με τη συμμετοχή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Γιώργου Λεονταρίτη, του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Πρόνοιας, Κοινωνικής Μέριμνας και Κοινωνικών Παντοπωλείων Κυκλάδων και Επάρχου της Π.Ε. Πάρου κ. Κωνσταντίνου Μπίζα, του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Κωνσταντίνου Ροκονίδα και άλλων τοπικών παραγόντων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αρχηγός Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχος Κ. Θεόδωρος Κλιάρης και ο Λιμενάρχης Πάρου κ. Κωνσταντίνος Μαρνίκας.

Ειδικότερα, για το θέμα του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα», ο Υπουργός διαβεβαίωσε τους παριστάμενους ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η απάντληση των εναπομεινάντων πετρελαιοειδών, ο καθαρισμός και η απορρύπανση, και θα προχωρήσουν το γρηγορότερο οι διαδικασίες ανέλκυσης και μεταφοράς του ναυαγίου.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Πάρου για τις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής. Συγκεκριμένα, για τους άξονες που κινείται ο σχεδιασμός για τα λιμάνια της Πάρου, το Masterplan του κεντρικού λιμένα Παροικιάς, τη νομιμοποίηση μικρών λιμένων, το Εμπορικό λιμάνι  και τη μελέτη για τη χωροθέτηση του νέου λιμένα Πάρου.

Τα μειωμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και η έλλειψη διαθεσιμότητας ακτοπλοϊκών εισιτηρίων απασχόλησαν τους παρισταμένους, με τη Διοίκηση του Δήμου να ζητάει την αύξηση δρομολογίων στα πλοία της γραμμής προς το νησί. Επίσης τέθηκε και το θέμα των κατακρημνίσεων.

Oι υποδομές του Κέντρου Υγείας βρέθηκαν στο επίκεντρο των αιτημάτων που διατυπώθηκαν προς τον κ. Πλακιωτάκη οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού COVID– 19.

Τέλος, εκδηλώθηκε η πρόθεση του Δήμου να διαθέσει το παλιό αεροδρόμιο του νησιού για τους δημόσιους λειτουργούς, με τον Υπουργό να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης δράσης αναφορικά με τους λιμενικούς.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Δήμαρχος Πάρου τόνισε: «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον κ. Πλακιωτάκη για την άμεση ανταπόκρισή του και την αποστολή ειδικού αντιρρυπαντικού σκάφους για την αντιμετώπιση της διαρροής από το ναυάγιο του Σαμίνα καθώς και τις ενέργειές του για την ανέλκυση και μεταφορά του ναυαγίου. Με τον κ. Υπουργό συζητήσαμε επίσης για όλα τα τρέχοντα ζητήματα του νησιού,  γνωστοποιώντας του παράλληλα το πρόγραμμά μας, βασικό σημείο του οποίου αποτελεί η προσπάθειά μας  να μετατρέψουμε την Πάρο σε κόμβο στις Κυκλάδες με τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών».