Οι 4 Πολιτιστικές Διαδρομές της Παροικιάς αποκτούν ψηφιακό ξεναγό, αξιοποιώντας τα σύγχρονα εργαλεία, για εμπλουτισμό της εμπειρίας του επισκέπτη μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών

Διαδρομές πολιτισμού και… τεχνολογίας

  • Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:18

Στη δημοπράτηση του έργου ανάπτυξης ψηφιακού ξεναγού για τις πολιτιστικές διαδρομές της Παροικιάς, προχώρησε ο Δήμος Πάρου, με στόχο τον εμπλουτισμό της εμπειρίας, τόσο των επισκεπτών όσο και των κατοίκων του νησιού, αναφορικά με την ιστορία και τον πολιτισμό της Πάρου.

Το έργο προβλέπει την ανάπτυξη της ψηφιακής εφαρμογής «Ψηφιακός Ξεναγός Πολιτιστικών Διαδρομών Παροικιάς Πάρου με χρήση φορητών συσκευών». Η ψηφιακή εφαρμογή, στοχεύει να χρησιμοποιείται κατά την περιήγηση στις Πολιτιστικές Διαδρομές της Πάρου και θα έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους επισκέπτες στη φυσική τους πλοήγηση στο χώρο, περιλαμβάνοντας και ακουστική ξενάγηση. Ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα, από τις διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος και να διατρέχει επιλεκτικά πληροφορίες από ένα ολοκληρωμένο υλικό τεκμηρίωσης.

Ο «Ψηφιακός Ξεναγός Πολιτιστικών Διαδρομών Παροικιάς Πάρου με χρήση φορητών συσκευών» αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το ήδη ολοκληρωθέν έργο «Παροικιά: 4 Πολιτιστικές Διαδρομές» της Επιτροπής Ανάδειξης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της Επιτροπής Τουρισμού & Ανάπτυξης του Δήμου Πάρου». Οι 4 Πολιτιστικές Διαδρομές αναδεικνύουν το πολιτιστικό, ιστορικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, τόσο στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Παροικιάς, όσο και στην ευρύτερη περιφέρειά της.

Ψηφιακή ανάδειξη ιστορίας και πολιτισμού

Σύμφωνα με την έκθεση, που συνοδεύει τους όρους διακήρυξης του διαγωνισμού, όπως αυτοί καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν, όσον αφορά στο φυσικό αντικείμενο του έργου, ο πολιτισμός αποτελεί πόλο έλξης ενός μεγάλου αριθμού τουριστών στη χώρα μας. Τα αρχαιολογικά μνημεία και οι ιστορικοί χώροι συμβάλλουν ιδιαίτερα προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανάπτυξη Πολιτιστικών Διαδρομών αποτελεί βασικό εργαλείο για την προβολή και την ερμηνεία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάπτυξη μιας νέας, πολλά υποσχόμενης μορφής τουρισμού. Οι δομημένες περιηγήσεις γύρω από έναν κεντρικό θεματικό πυρήνα, οι οποίες περιλαμβάνουν αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία και χώρους, αρχιτεκτονικά μνημεία, κτήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς, παραδοσιακούς οικισμούς κ.λπ. εμφανίζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το ενοποιητικό στοιχείο των διαδρομών είναι το είδος των μνημείων (π.χ. θρησκευτικά προσκυνήματα, κάστρα κ.λπ.), η χρονική περίοδος στην οποία ανήκουν (π.χ. αρχαιότητα, μεσαίωνας κ.λπ.) ή και η γεωγραφική τους κατανομή.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές Παροικιάς Πάρου είναι δομημένες με βάση το θεματικό άξονα της τειχισμένης αρχαίας πόλης της Παροικιάς, τα αρχαία λατομεία και τα ιερά που τοποθετούνταν πέριξ της πόλης. Η κάθε Πολιτιστική Διαδρομή ενοποιεί μνημεία πολιτιστικού, ιστορικού, και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που καλύπτουν την πόλη το ιστορικό της κέντρο και την ευρύτερη περιφέρειά της Παροικιάς.

Συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει το Ιερό Δηλίου Απόλλωνα και Άρτεμης, το Αψιδωτό οικοδόμημα (Περιοχή Κριός), το επίσημο νεκροταφείο (Θέση Βίτζι), το Ηρώον Αρχίλοχου-Τρεις Εκκλησιές (Περιοχή Έλητας) και τα Αρχαία λατομεία (Θέσεις Μαράθι και Λάκκοι).

  • Η δεύτερη Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει την Παναγία Eκατoνταπυλιανή, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Υπαίθριο Ιερό –Θεσμοφόριο, το Οικιστικό συγκρότημα ελληνιστικής περιόδου (Θέση Καστροβούνι), το Αρχαίο τείχος (Θέση Δύο Πλάκες) και το Εργαστήριο κεραμικής (Θέση Θόλος).

  • Η τρίτη Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει την Αγορά –Μεσαιωνική πόλη, το ενετικό κάστρο της Παροικιάς και το Ναό Αθηνάς (Λόφος κάστρου).

  • Η τέταρτη Πολιτιστική Διαδρομή περιλαμβάνει το επίσημο νεκροταφείο (Θέση Βίτζι, το Ηρώον Αρχίλοχου-Τρεις Εκκλησιές (Περιοχή Έλητας), το Οικιστικό συγκρότημα ελληνιστικής περιόδου (Θέση Καστροβούνι), το Αρχαίο τείχος (Θέση Δύο Πλάκες), το Ιερό Ασκληπιού (Θέση Αγία Άννα) και το Ιερό Πυθίου Απόλλωνα (Θέση Αγία Άννα).

Στο ήδη εκτελεσθέν έργο “Πολιτιστικές Διαδρομές Παροικιάς Πάρου” και στην παρούσα φάση, η περιήγηση καθοδηγείται με τη βοήθεια ενός οδηγού φυλλαδίου. Το έντυπο έχει εύχρηστο μέγεθος και περιλαμβάνει σύντομες πληροφορίες για τα προτεινόμενα σημεία, χαρακτηριστικές φωτογραφίες, καθώς και τον χάρτη της περιοχής με την ανάλογη σήμανση. Ο έντυπος αυτός οδηγός, που προσφέρεται σε δύο γλώσσες (Ελληνικά και Αγγλικά), αποτελεί μεν ένα χρήσιμο εργαλείο για κάθε επισκέπτη, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα της αυτόνομης περιήγησης, παρά το γεγονός ότι η πληροφορία είναι σύντομη και περιορισμένη.

Τα τελευταία χρόνια, έρευνες πολιτιστικών οργανισμών και μουσείων, καταδεικνύουν τη διείσδυση της τεχνολογίας των έξυπνων συσκευών στον τομέα του πολιτισμού και την επίδραση της στην τουριστική βιομηχανία. Αξιοποιώντας τα ανωτέρω, η τουριστική εμπειρία περιήγησης στις Πολιτιστικές Διαδρομές Παροικιάς, δύναται να εμπλουτιστεί, και ως εκ τούτου να αναβαθμιστεί, με την παραγωγή e-περιεχομένου, μέσω έξυπνων συσκευών.

Προκειμένου η προτεινόμενη Δράση να εναρμονίζεται με τις Αρχές διαδικασίας ενιαίου σχεδιασμού της ΕΨΣ, το περιεχόμενο ηλεκτρονικής αναβάθμισης της τουριστικής εμπειρίας περιήγησης στις Πολιτιστικές Διαδρομές Παροικιάς, θα περιλαμβάνει τα παρακάτω, με τις αντίστοιχα προβλεπόμενες τεχνολογίες προβολής και αποτύπωσης σημείων ενδιαφέροντος:

  • Βίντεο υψηλής ευκρίνειας

  • Φωτογραφίες 360 μοιρών

  • Ενέρια βιντεοσκόπηση

  • Τρισδιάστατες σαρώσεις μνημείων

  • Τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μνημείων

  • Ηχητικές αφηγήσεις

  • Ηχητικές αφηγήσεις περιεχομένου με διεθνή standard για ΑΜΕΑ σε ανάλυση αρχείου Waveform >48Khz 16bit sampling rate, Encoding mp3 >256kbps και

  • Τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality)

Τα σημεία τουριστικής και πολιτιστικής προβολής της προτεινόμενης Δράσης έχουν επιλεγεί βάσει του εθνικού και τοπικού σημείου ενδιαφέροντος, καθώς επίσης και βάσει της ιστορικής αξίας του προς ανάδειξη χώρου και μνημείων.

Εναρμόνιση με τις σύγχρονες ανάγκες και στόχους

Το συγκεκριμένο έργο, έχει στόχο να συμβάλλει στην ανάδειξη των Πολιτιστικών Διαδρομών σε ένα ελκυστικό και σύγχρονο τουριστικό προϊόν. Η ψηφιακή εφαρμογή, θα χρησιμοποιείται κατά την περιήγηση στις Πολιτιστικές Διαδρομές Παροικιάς και θα έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους επισκέπτες στη φυσική τους πλοήγηση στο χώρο, περιλαμβάνοντας και ακουστική ξενάγηση. Ο επισκέπτης μέσω της πλοήγησής του στην ψηφιακή πύλη παρουσίασης των Πολιτιστικών Διαδρομών Παροικιάς, θα μπορεί να εγκαταστήσει την εφαρμογή δωρεάν. Στη συνέχεια θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα, από τις διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος, και να έχει πρόσβαση σε ένα ολοκληρωμένο υλικό τεκμηρίωσης. Έτσι, η ψηφιακή ολοκλήρωση της ήδη αξιόλογης δουλειάς που έχει γίνει, θα δώσει την ευκαιρία στον επισκέπτη να περιηγηθεί στις διαδρομές, έχοντας παράλληλα πρόσβαση σε πληροφορίες που θα ενισχύσουν την επαφή του με την ιστορία της Πάρου μέσα από την ψηφιακά ενισχυμένη εμπειρία.

Παράλληλα, το έργο συμβάλλει και στους στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα:

  • Στην προσπάθεια αλλαγής της κυρίαρχης εικόνας (ήλιος-θάλασσα) και του μοντέλου του μαζικού τουρισμού, με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που διαφοροποιούν το περιεχόμενο των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των τουριστικών υπηρεσιών.

  • Στην ανάδειξη των συγκριτικών και κυρίως των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του νησιού που μεγεθύνουν το βαθμό ελκυστικότητάς του.

  • Στην αξιοποίηση και ανάδειξη των πολιτιστικών πόρων με νέα σύγχρονα μέσα ψηφιακής τεχνολογίας, και σεβασμό στη μοναδικότητα και στην επιστημονική ανάλυση των δεδομένων.

  • Στη δημιουργία «ταυτότητας προορισμού», που θα βελτιώσει την εικόνα και θα βοηθήσει στην προσπάθεια αναγνωρισιμότητας της Πάρου στην ανταγωνιστική τουριστική αγορά.

Επιπρόσθετα, συμβάλλει στη στρατηγική ανάπτυξης της καινοτομίας στον τουρισμό εμπειρίας, που ορίζει η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στρατηγικός στόχος για την επίτευξη του οράματος της Περιφέρειας είναι η βιώσιμη οικονομική αναβάθμιση του τουρισμού και των συσχετιζόμενων κλάδων, δηλαδή η μετακίνηση των επιχειρήσεων σε δραστηριότητες και αγορές οι οποίες είναι περισσότερο κερδοφόρες, μεγαλύτερης έντασης δεξιοτήτων και τεχνολογίας, αναπτυσσόμενες σε αρμονία με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Μέσα από την Πράξη επιδιώκεται η προσέλκυση περισσότερων δραστηριοτήτων στην αλυσίδα αξίας του τουρισμού, μέσω της αξιοποίησης του πολιτισμού και της διασύνδεσης των επιχειρήσεων πολιτιστικών προϊόντων με τον τουρισμό και την παραγωγή προϊόντων για τους επισκέπτες (κοσμήματα, χειροτεχνήματα κ.λπ.).

Τέλος, το έργο αναμένεται να εξυπηρετήσει και τους πολίτες της Πάρου, καθώς οι κάτοικοι που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, θα είναι οι επιπλέον χρήστες της εφαρμογής. Οι επισκέπτες και οι δημότες θα έχουν πρόσβαση σε ανοικτά δεδομένα ηλεκτρονικού πολιτισμού, ψηφιακών βιβλιοθηκών, ηλεκτρονικού περιεχομένου και ηλεκτρονικού τουρισμού.

Ετικέτες: