Παράσταση διαμαρτυρίας στο Αστυνομικό Τμήμα Τήνου ενάντια στην απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών στην περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών

«Η ΕΛ.ΑΣ. σε ρόλο “σεκιούριτι”»

  • Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2020 - 06:19

“Στο πόδι” βρίσκονται και πάλι οι κάτοικοι και φίλοι της Τήνου, προκειμένου να επιχειρήσουν να αποτρέψουν τις εργασίες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη θέση Πράσσα-Πολέμου Κάμπος, αντιδρώντας οξύτατα στη συνδρομή της ΕΛΑΣ για τη διευκόλυνση του επενδυτή.

Στην περιοχή Πολέμου Κάμπος βρέθηκαν δεκάδες Τηνιακοί, αντιδρώντας στη διέλευση των βαρέων οχημάτων, που θα μετέφεραν το μπετόν για την ολοκλήρωση και της τρίτης βάσης για τις ανεμογεννήτριες, που επιχειρείται να εγκατασταθούν στο σημείο, το πρωί της Τρίτης. Παρά τις αντιδράσεις από πλευράς των εκπροσώπων της εταιρείας, οι μπετονιέρες δεν κατάφεραν να περάσουν, χάρη στη σθεναρή στάση των πολιτών.

Αργότερα, ωστόσο, η Αστυνομία εξέδωσε απόφαση για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Τήνο και συγκεκριμένα, για σήμερα, Πέμπτη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Την Πέμπτη (10-09-2020), και κατά τις ώρες από 06:00 έως 19:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών στη νήσο Τήνο, λόγω εργασιών για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου.

Συγκεκριμένα:

α) Στην επαρχιακή οδό Τήνου – Πανόρμου από το ύψος της εισόδου του οικισμού των Υστερνίων έως και την διασταύρωση αυτής με την επαρχιακή οδό Καλλονής – Πλατιών και

β) Καθ’ όλο το μήκος της χωμάτινης οδού, η οποία άρχεται από τη θέση «Μύλοι» και καταλήγει στην περιοχή Πράσσα –Κάμπος Πολέμου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την επαρχιακή οδό Καλλονής – Πλατιών».

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων σε όλη την Τηνιακή κοινωνία, καθώς κρίθηκε, πως λειτουργεί προς όφελος του επενδυτή και όχι του νησιού, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, τηρουμένων των μέτρων και αποστάσεων, για την πρόληψη διάδοσης του κορωνοϊού.

«“Προς ενοικίαση” οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.»

Το μέτωπο πολιτών “Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών”, σχολίασε στην σελίδα που διατηρεί στα social media, σχετικά με την κινητοποίηση των πολιτών στα Πράσσα, για την παρεμπόδιση της διέλευσης των οχημάτων, πως η «παράλογη και εκφοβιστική αγωγή» που είχε καταθέσει η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή του αιολικού πάρκου, «κατά 100(!) κατοίκων δεν στάθηκε ικανή να πτοήσει τους Τηνιακούς. Πολίτες ενωμένοι ειρηνικά και αποφασιστικά, βρέθηκαν στο βουνό από νωρίς το πρωί και τα μηχανήματα δεν ανέβηκαν για την σκυροδέτηση της τελευταίας βάσης».

«Αυτή τη φορά μάλιστα, οι επενδυτές, δεν δίστασαν να προκαλούν με την παρουσία τους στο σημείο, προσπαθώντας αρκετές φορές να δημιουργήσουν -ανεπιτυχώς- τεχνητή ένταση, εξαπολύοντας κατηγορίες τόσο προς τους διαδηλωτές όσο και κατά των εκπροσώπων της δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Τήνου που ήταν παρόντες», τονίζεται.

Επιπλέον, αναφορικά με την παρέμβαση της ΕΛΑΣ, προκειμένου να παρεμποδιστεί η παρουσία των πολιτών στο σημείο, επισημαίνεται, ότι «η πολιτεία όχι μόνο αδιαφορεί επιδεικτικά αλλά και με απροκάλυπτο τρόπο, συμβάλλει στην εκπλήρωση των εργασιών, προσφέροντας "προς ενοικίαση" τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία σε ρόλο σεκιούριτι, εξυπηρετεί τα συμφέροντα των "πράσινων" επενδυτών», στηλιτεύοντας τις «αδιανόητες απαγορεύσεις κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων σε όλους τους κεντρικούς δρόμους της περιοχής».

Προσφυγή του Δήμου κατά των μέτρων

Παράλληλα, με τη συνδρομή του Καθηγητή του ΑΠΘ κ. Απόστολο Σοφιαλίδη και του δικηγόρου Μηνά Άσπρου, προσφυγή κατέθεσε ο Δήμος Τήνου προς τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, με αίτημα την ανάκληση της απόφασης για τις 'Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών εγκατάστασης Αιολικού Πάρκου'.
Όπως επισημαίνεται στην προσφυγή του Δήμου, η οδός στην οποία η ΕΛΑΣ ορίζει να εκτραπεί η κυκλοφορία την Πέμπτη, «είναι αγροτική ασφαλτοστρωμένη οδός, η οποία είναι πολύ επικίνδυνη για την κυκλοφορία οχημάτων και ιδίως βαρέων (λεωφορείων, φορτηγών κλπ), αφού σε πολλά σημεία της το οδόστρωμα είναι στενό, έχει επικίνδυνες στροφές και σε πολλά σημεία του είναι κατεστραμμένο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΤΕΛ Τήνου αρνείται κατηγορηματικά να συμπεριλάβει την εν λόγω οδό στα δρομολόγιά του. Κατά συνέπεια, η εκτροπή της κυκλοφορίας από Χώρα Τήνου προς Πύργο – Πάνορμο και αντίστροφα για μία ολόκληρη μέρα, θα δημιουργήσει μεγάλη κυκλοφοριακή κίνηση σε μία ακατάλληλη οδό με πολύ σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων».

«Καταπατούν συνταγματικά δικαιώματα για μία επένδυση»

Κάλεσμα προς τους πολίτες, να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Τήνου, απηύθυναν το “Κοινό Τηνίων” αλλά και ο Σύλλογος Επαγγελματικών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου, την Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης “Κοινό Τηνίων”. «την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2020, απαγορεύεται σε όλους μας, επισκέπτες και κατοίκους της Τήνου, η κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο του νησιού, είτε είμαστε σε όχημα είτε πεζοί! Ο λόγος είναι ότι μία ιδιωτική εταιρεία ελληνογερμανικών συμφερόντων θέλει να χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο δρόμο για την συνέχεια του έργου της, ενός έργου εγκατάστασης ανεμογεννητριών, για το οποίο έχει αντιδράσει και αντιδρά σθεναρά η τοπική κοινωνία, οι τοπικοί φορείς, η τοπική δημοτική αρχή, όλες οι δημοτικές ομάδες κλπ».

Όπως τονίζεται, «εν ολίγοις, η Ελληνική Αστυνομία προχωράει σε αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις, που προσβάλουν τους κατοίκους της περιοχής, βλάπτουν τις τοπικές επιχειρήσεις, καταπατούν κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα του λαού για χάρη μιας ιδιωτικής "επένδυσης". Όλοι μας, οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αυτές τις δικτατορικές πρακτικές, οφείλουμε να σταματήσουμε τον κατήφορο των αστυνομικών αρχών, οφείλουμε να διεκδικήσουμε ίση μεταχείριση απέναντι στον νόμο. Έχουμε δικαιώματα επάνω στο νησί μας, έχουμε δικαιώματα που προκύπτουν από το Ελληνικό Σύνταγμα, έχουμε την απαίτηση να γίνουν σεβαστά. Το συμφέρον της κοινωνίας πάνω από το συμφέρον της εταιρείας».

«Επαίσχυντη διαταγή για απαγόρευση κυκλοφορίας»

Την απόφαση της ΕΛΑΣ καταγγέλλει και η ΚΟ Τήνου του ΚΚΕ, σημειώνοντας, πως «η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ (όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων) να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη παραγωγή ενέργειας από αιολικά, αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες αυτής της πολιτικής στην κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό των νησιών μας».

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει, πως «η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι αντίπαλος της κυβέρνησης είναι ο δίκαιος αγώνας του Τηνιακού λαού ενάντια στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί μας έχοντας θέσει στις υπηρεσίες των επιχειρηματικών ομίλων τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν εξαπολύσει ένα μπαράζ διώξεων εναντίον συμπολιτών μας, με ποινικές διώξεις, συλλήψεις κλπ. επιδιώκοντας να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις αυτές», ενώ καλεί την κυβέρνηση «εδώ και τώρα να ακυρώσει αυτή την επαίσχυντη διαταγή για απαγόρευση κυκλοφορίας», αλλά και το λαό της Τήνου, «να μην υποκύψει σε οποιαδήποτε μέθοδο εκφοβισμού και τρομοκράτησης», καθώς «έχει κάθε λόγο να δυναμώσει την πάλη του και να αποτρέψει αυτά τα σχέδια, γιατί η ενέργεια δεν πρέπει να είναι εμπόρευμα στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων αλλά κοινωνικό αγαθό μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας».

Επιζήμια και για τους επαγγελματίες Πύργου και Πανόρμου

Επιπλέον, όμως, σε διαμαρτυρία, ενάντια στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της ΕΛΑΣ, προχώρησε και ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Πύργου – Πανόρμου, με ανακοίνωσή του στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Ο Επαγγελματικός και Εμπορικός Σύλλογος Πύργου – Πανόρμου εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της ΕΛ.ΑΣ για το κλείσιμο της επαρχιακής οδού Τήνου – Πανόρμου από το ύψος της εισόδου του οικισμού των Υστερνίων έως και την διασταύρωση αυτής με την επαρχιακή οδό Καλλονής – Πλατιών την Πέμπτη 10-09-2020.

Δεδομένου ότι η τουριστική περίοδος είναι ακόμα σε εξέλιξη, θεωρούμε απαράδεκτη κίνηση την απαγόρευση κυκλοφορίας – από την κεντρική οδική αρτηρία του νησιού- και την δυσπρόσιτη προσέγγιση σε μία από τις πλέον τουριστικές περιοχές του νησιού μας, την Έξω Μεριά.

Θα δυσκολευτούν και θα υπολειτουργήσουν 50 και πλέον επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, για την εξυπηρέτηση των εργασιών μιας επενδυτικής εταιρίας, οπού σύσσωμος ο Τηνιακός λαός έχει δηλώσει την αντίθεσή του.

Με λίγα λόγια προκύπτουν τα εξής προβλήματα:

  1. Δυσκολία προσέλευσης τουριστικού πληθυσμού στην περιοχή μας.

  2. Κρίνεται αδύνατη η οποιαδήποτε μορφή επαγγελματικής δραστηριότητας μεταξύ των χωριών μας και των χωριών Υστέρνια, Καρδιανή και των όρμων τους, καθώς και δυσκολία του ανεφοδιασμού των επιχειρήσεων.

  3. Θεωρούμε ελλιπή την συγκεκριμένη ανακοίνωση ως προς τον ξενόγλωσσο πληθυσμό που βρίσκεται αυτή την περίοδο στο νησί, καθώς γράφτηκε μόνο στα ελληνικά. Επίσης δεν τυγχάνει ο κάθε τουρίστας να διαβάζει τις τοπικές ανακοινώσεις – πόσο μάλλον όταν αυτές βγαίνουν ούτε 48 ώρες πριν. Αυτό θα δημιουργήσει πλείστα προβλήματα στην μετακίνησή τους».