Τέλος φαίνεται να έλαβε η σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Αντιπάρου και της επικεφαλής της αντιπολίτευσης η οποία τον κατηγόρησε για προπηλακισμό

«Καμιά φορά τα πράγματα ξεφεύγουν»

  • Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, 2020 - 06:16

Δραματικά έπεσαν οι τόνοι εντός του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αντιπάρου, μετά την επεισοδιακή προηγούμενη συνεδρίαση, όπου σημειώθηκε ιδιαίτερα έντονη φραστική αντιπαράθεση, μεταξύ του Δημάρχου και της επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Εξηγήσεις δόθηκαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, σχετικά με τα όσα εκτυλίχθηκαν στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου, όταν υπήρξε σφοδρότατη αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Αντιπάρου, κ. Τάσου Φαρούπου και της επικεφαλής της αντιπολίτευσης, κ. Ελένης Βιάζη, κατά τη συζήτηση του προ ημερησίας διατάξεως θέματος, το οποίο, λόγω τεχνικών προβλημάτων σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου δεν κατεγράφη στο ηχητικό αρχείο της εν λόγω συνεδρίασης. 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος ζήτησε συγγνώμη από την κ. Βιάζη, ενώ όλες οι τοποθετήσεις εκ μέρους και των δύο πλευρών, ήταν σε χαμηλούς τόνους, προκειμένου να λήξει το ζήτημα. 

Σημειώνεται, ότι ο Δήμος Αντιπάρου, αποτελεί έναν εκ των ελάχιστων Δήμων, που καταγράφει τα τελευταία χρόνια κάθε συνεδρίασή του, είτε διά ζώσης είτε διαδικτυακή, και αναρτά το υλικό δημόσια μέσα από τις σελίδες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προς ενημέρωση των πολιτών.

Σοβαρές καταγγελίες από την αντιπολίτευση

Της συνεδρίασης της 30ής Σεπτεμβρίου ακολούθησε μακροσκελές δελτίο Τύπου από την πλευρά της αντιπολίτευσης, στο οποίο σημειώνεται, ότι «στις 30/09/2020, για πολλοστή φορά και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω τηλεδιάσκεψης, η επικεφαλής του συνδυασμού μας “Μαζί για την Αντίπαρο”, Ελένη Βιάζη δέχθηκε αναίτια σφοδρό, προσβλητικό, αγενέστατο και απρεπέστατο λεκτικό προπηλακισμό από το Δήμαρχο Αντιπάρου, Τάσο Φαρούπο, με την ανοχή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Σωτήρη Σκούρτη και των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας».

Στην ανακοίνωσή της η μειοψηφία υποστήριξε, ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τάσος Φαρούπος εκθέτει το θεσμό του Δημάρχου καταργώντας κάθε αρχή πολιτικού πολιτισμού, κοσμιότητας, ευπρέπειας δημόσιου λόγου και σεβασμού στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης, οι οποίοι εκπροσωπούν σχεδόν το 50% του νησιού μας».

Όσον αφορά στον Πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Σκούρτη, η μειοψηφία στην ανακοίνωσή της υποστήριξε, ότι «με τη στάση του επέτρεψε τους λεκτικούς προπηλακισμούς και την προσβλητική συμπεριφορά του Δημάρχου σε βάρος της αντιπολίτευσης και του συνδυασμού μας. Δεν τον επανέφερε στην τάξη ως οφείλει, ενώ εφαρμόζει επιλεκτικά τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου».

Μεταξύ άλλων, η αντιπολίτευση κατηγόρησε και τον Αντιδήμαρχο Αντιπάρου, κ. Αρτέμη Τριαντάφυλλο, καθώς «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του προέβη σε επίσημη ανάρτηση μερικού ηχητικού αποσπάσματος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/9/2020 και όχι ολόκληρης της συνεδρίασης με αποτέλεσμα την αλλοίωση των πραγματικών γεγονότων και την ελλιπή ενημέρωση των συμπολιτών μας».

Εξηγήσεις από τον Πρόεδρο και απολογία του Δημάρχου

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά την τελευταία συνεδρίαση, πραγματοποίησε ενημέρωση προς το Σώμα, σχετικά με τα όσα ανέφερε στην ανακοίνωσή της η παράταξη της μειοψηφίας, δίνοντας εξηγήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στη μη καταγραφή του πρώτου μέρους της συνεδρίασης. 

«Η προηγούμενη συνεδρίαση, για τεχνικούς λόγους έγινε με το τεχνικό λάθος – το οποίο ήταν θεμελιώδες – ότι δεν κατείχα χρέη διαχειριστή στην πλατφόρμα επομένως δεν μπορούσα να ανοίγω και να κλείνω τα μικρόφωνα και να καταγράψω την τηλεδιάσκεψη. Μόλις έγινε αυτό, σας ενημέρωσα όλους, ότι υπάρχει αυτό το τεχνικό πρόβλημα και ότι γίνεται προσπάθεια να βρούμε έναν τρόπο αναζητώντας κάποιο λογισμικό για να μπορέσει να καταγραφεί όπως-όπως αυτή η συνεδρίαση, ώστε να μπορέσουν να υπάρχουν καταγεγραμμένα τα πρακτικά της συνεδρίασης. 

Αυτό κατέστη εφικτό μετά τη συζήτηση του προ ημερησίας θέματος, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ένας λεκτικός διαπληκτισμός. Από κει και πέρα, βγήκε ένα ηχητικό το οποία είχε καταγεγραμμένη τη συζήτηση από το 1ο θέμα ημερήσιας διάταξης έως και το τελευταίο. Έλειπε η συζήτηση του προ ημερησίας», υποστήριξε ο κ. Σκούρτης. 

Παράλληλα, σημείωσε, πως «δεν αποτελεί θεσμικό ατόπημα το να ανεβάσεις ή να μην ανεβάσεις στα social media το ηχητικό της συνεδρίασης. Είναι κάτι που έχουμε καθιερώσει ως παράταξη και το οποίο το ακολουθούμε στο μέτρο του δυνατού. Αυτή τη φορά δεν ήταν δυνατόν να ανέβει όλο το ηχητικό, ανεβάσαμε αυτό που είχαμε».

Παράλληλα, υποστήριξε, πως σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την κ. Βιάζη, η οποία του είπε ότι η ανάρτηση του αρχείου όπου δεν υπάρχει μέρος της συνεδρίασης συνιστά παραποίηση των πρακτικών, ο ίδιος πρότεινε ή το κατέβασμα τελείως του αρχείου, ή την επισήμανση σχετικά με το τμήμα που έλειπε, με τον κ. Σκούρτη να σημειώνει ότι η κ. Βιάζη πρότεινε το κατέβασμα του αρχείου. Από την πλευρά της η επικεφαλής της μειοψηφίας αντέκρουσε τα λεγόμενα του προέδρου, τονίζοντας ότι η ίδια ζήτησε απλώς να επισημανθεί ότι λείπει το συγκεκριμένο τμήμα.

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις κατηγορίες που του καταλόγισε η αντιπολίτευση στην ανακοίνωσή της αναφέροντας:

«Στο δελτίο Τύπου κατηγορούμαι προσωπικά εγώ ότι παραποιώ τα πρακτικά και ότι εφαρμόζω επιλεκτικά τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι φαιδρό να μου κουνά το δάχτυλο και να κατηγορούμαι από την επικεφαλής της αντιπολίτευσης, η οποία ως αντιδήμαρχος παλαιότερα κι εμείς ως αντιπολίτευση, ζούσαμε σε ένα καθεστώς τρόμου και φόβου. Μάλιστα τότε, όχι ηχητικά αρχεία δε δημοσιοποιούνταν, αλλά ούτε η αντίθετη άποψη δεν ακουγόταν. Είναι φαιδρό να λέμε ότι δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός του δημοτικού συμβουλίου, ενώ γνωρίζετε όλοι ότι ενώ πρέπει μόνο οι επικεφαλής να λαμβάνουν τα θέματα, τα λαμβάνετε όλοι και έγκαιρα. Είναι φαιδρό, όταν εφαρμόζεται ο κανονισμός και με το παραπάνω, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που είμαι σε αυτό τον θεσμό. Είναι αστείο να εγκαλούμε τον Αντιδήμαρχο, κ. Αρτέμη Τριαντάφυλλο, για τα ηχητικά, όταν είμαστε ο μοναδικός Δήμος πανελληνίως, που έχει δεξαμενή των συνεδριάσεων σε ηχητικά αρχεία και ο οποίος τα ανεβάζει αμέσως κάτι που έγινε και τώρα. Και βέβαια να εγκαλούμε το Δήμαρχο για προπηλακισμό, όταν έχουμε ζήσει καταστάσεις παλαιότερες. Δεν λέω ότι είναι σωστό οτιδήποτε κι αν έχει ακουστεί από μέρος του Δημάρχου αλλά δεν είναι και θεσμικό ατόπημα το να υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ Δημάρχου και αντιπολίτευσης μέσα σε ένα συμβούλιο στο οποίο εγώ ως πρόεδρος δεν έχω τη δυνατότητα να κλείσω τα μικρόφωνα». 

Τέλος, ο κ. Σκούρτης ενημέρωσε πως ζητήθηκε η άποψη και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου σχετικά με το καταγεγραμμένο ηχητικό και σημείωσε, ότι «είμαστε τελείως καλυμμένοι σε ό,τι αφορά στο ηχητικό όπου το πρώτο κομμάτι λείπει γιατί δεν είχαμε τη δυνατότητα να το καταγράψουμε».

Από την πλευρά της η κ. Βιάζη τόνισε πως υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ προσωπικής και πολιτικής σχέσης, τονίζοντας πως δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές με το Δήμαρχο, ωστόσο οι δύο τους αποτελούν πολιτικούς αντιπάλους. Υπενθύμισε και πως η αντιπολίτευση έχει ζητήσει επανειλημμένως να πέσουν οι τόνοι και να υπάρχει περισσότερος σεβασμός στην αντιμετώπιση της μειοψηφίας.

Τέλος το λόγο πήρε ο Δήμαρχος, κ. Φαρούπος, ο οποίος συμφώνησε, λέγοντας πως «εννοείται ότι δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτε. Όπως είπε και η Ελένη είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι. Καμία φορά ξεφεύγουν τα πράγματα, παρεκτρεπόμαστε. Προσωπικά θα ζητήσω συγγνώμη διότι όντως παραφέρθηκα. Ελπίζω να μην επαναληφθεί στο μέλλον και θα προσπαθήσω όσο κι αν προκληθώ να μην αντιδράσω».