Ο Δήμος Άνδρου αποδέχτηκε την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού για την καταγραφή και τεκμηρίωση της συλλογής του Μουσείου

Ψηφιακός μετασχηματισμός του Ναυτικού Μουσείου

  • Τρίτη, 20 Οκτωβρίου, 2020 - 06:14

Με πέντε χιλιάδες ευρώ επιχορηγείται ο Δήμος Άνδρου, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να προχωρήσει το έργο της ψηφιοποίησης, καταγραφής και τεκμηρίωσης της Συλλογής του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου.

Το Ναυτικό Μουσείο Άνδρου, όπως και το Ψηφιακό Μουσείο, ανήκουν στην αρμοδιότητα του Ν.Π.Δ.Δ. Κοινωνικής Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Άνδρου, το οποίο εδώ και αρκετό καιρό “τρέχει” το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ναυτικού Μουσείου.

Σε προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και των τέως και νυν Δημάρχων Άνδρου, έχει εγκριθεί η εκπόνηση μελέτης για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου για τη διαμόρφωση του νέου μουσειολογικού προγραγράμματος του Ναυτικού Μουσείου Άνδρου, ενώ έχει αυξηθεί αντίστοιχα και η επιχορήγηση του ΝΠΔΔ για το σκοπό αυτό.

Παράλληλα, έχει ανατεθεί στην Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου το έργο των βιντεοσκοπήσεων παλαιών ναυτικών, υπό την επίβλεψη και φροντίδα της ιστορικού κ. Σαμίου Δήμητρας, ενώ η ίδια έχει αναλάβει την ευθύνη της συγκέντρωσης, ταξινόμησης και αρχειοθέτησης υλικού για τη διαφύλαξη και τη διάδοση της ναυτικής κληρονομιάς της Άνδρου στο Ναυτικό Μουσείο.

Τέλος, στην ίδια κατεύθυνση, έχει ανατεθεί και στον κ. Ε. Βαρούτη η ευθύνη για τις εργασίες καταγραφής των βιβλίων και των εγγράφων του Ναυτικού Μουσείου.

Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2020, το Υπουργείο Πολιτισμού ενέκρινε τις χρηματοδοτήσεις, για το πρόγραμμα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Ναυτικού Μουσείου, ενώ στο ίδιο “πακέτο” έλαβε επίσης 7.500 ευρώ το Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας & Δράσης για την Άνδρο, για το έργο ερμηνείας και ανάδειξης υλικής και άυλης κληρονομιάς σε σχέση με το αγροτικό τοπίο, με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας & επιστημόνων, σε τέσσερις τοποθεσίες της Άνδρου.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Δήμος Άνδρου αποδέχτηκε την επιχορήγηση ύψους 5 χιλιάδων ευρώ για το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ναυτικού Μουσείου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με το Υπουργείο, αποκλειστικά για την καταγραφή και τεκμηρίωση της Συλλογής του Μουσείου.