Η Πάρος τιμά τον Φ. Βελέντζα

  • Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, 2020 - 06:16

Ο Δήμος Πάρου τιμά τον μεγάλο ευεργέτη του νησιού, αείμνηστο Φραγκίσκο Βελέτζα, με την κατασκευή ηρώου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Για το έργο, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 20.000 ευρώ βγήκε ανοικτός συνοπτικός διαγωνισμός, ενώ η μελέτη αφορά στην κατασκευή ηρώου προς τιμή του αείμνηστου Φραγκίσκου Βελέτζα, στη γενέτειρά του, το Κώστο, με το Δήμο να κρίνει απαραίτητο το έργο, καθώς ο Φ. Βελέτζας υπήρξε μέγας ευεργέτης της Πάρου.

Στο πλαίσιο των εργασιών που προβλέπονται στη σχετική μελέτη, προβλέπεται καθαίρεση της υπάρχουσας λιθοδομής στη νότια και ανατολική πλευρά του γηπέδου και ανακατασκευή της από λίθους ίδιας απόχρωσης με τους υπάρχοντες. Θα γίνει επίσης κατασκευή λιθοδομής και στη δυτική πλευρά του γηπέδου, ώστε να οριοθετηθεί. Εκσκαφές θα γίνουν, σε γενικό πλαίσιο ώστε να δοθούν οι κατάλληλες κλίσεις απορροής των ομβρίων υδάτων, όπως και ειδικά για την κατασκευή θεμελίωσης των λιθοδομών που θα κατασκευαστούν. Επιπλέον, θα γίνει σκυροδέτηση του δαπέδου με ελαφρά οπλισμένο σκυρόδεμα, πάχους περί τα 15 εκατοστά και επικάλυψη με χονδρόπλακες χωρικού τύπου. Κατά την επικάλυψη, θα τοποθετηθούν και οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Πριν τη σκυροδέτηση, την κάλυψη και την κατασκευή των λιθοδομών, θα τοποθετηθεί η υποδομή του ηλεκτροφωτισμού, σύμφωνα με τις οδηγίες του επιβλέποντα ηλεκτρολόγου και της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. 

Μετά το πέρας όλων των παραπάνω εργασιών θα τοποθετηθεί το Ηρώο, κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, το κηπόχωμα και ο ηλεκτροφωτισμός.

Επί του ηρώου, έχει προβλεφθεί η κατασκευή εσωτερικού οστεοφυλακίου για την τοποθέτηση των οστών του Ευεργέτη και στη στέψη η προτομή του.