Πρόταση για χρηματοδότηση ενός καινοτόμου και πολλαπλά ωφέλιμου έργου, για τη χρήση ΑΠΕ για την ενίσχυση των χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών από το Δήμο Αντιπάρου

“Πράσινη” καινοτομία

Πρόταση για την ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης στις θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές του νησιού, υποβάλλει ο Δήμος Αντιπάρου στο πρόγραμμα New Energy Solutions Optimized for Islands (NESOI).

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα NESOI υποστηρίζει την ενεργειακή μετάβαση των νησιών, προωθώντας τα αποκεντρωμένα ενεργειακά συστήματα και συνεισφέροντας στην Ευρωπαϊκή πολιτική για την επίτευξη των στόχων ενεργειακής μετάβασης του 2030 και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος Horizon 2020. Στην Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), που παρέχει την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας του προγράμματος, την τεχνολογική αξιολόγηση των προτάσεων ενεργειακής μετάβασης, τον καθορισμό των βασικών δεικτών απόδοσης και μεθόδων αξιολόγησης που θα καταγράφουν την επίδοση της βοήθειας του προγράμματος στα χρηματοδοτούμενα νησιά.

Κατά την εισήγησή του προς το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να εγκριθεί η υποβολή της πρότασης της Αντιπάρου προς το πρόγραμμα, ο Δήμαρχος, κ. Τάσος Φαρούπος, υπενθύμισε ότι από το NESOI θα ωφεληθούν περίπου 60 νησιά και πως ένας ενδεικτικός κατάλογος πιθανών επιλέξιμων έργων στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία μονάδων συμπαραγωγής, τη δημιουργία μονάδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, νέα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, προμήθεια οχημάτων χαμηλών εκπομπών άνθρακα, μετασκευή κτηρίων, αποθήκευση ενέργειας, ανάπτυξη υποδομής φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, βιομηχανική παραγωγή θερμότητας κλπ.

Για τον Δήμο Αντιπάρου συγκεκριμένα, η πρόταση που πρόκειται να υποβληθεί αφορά στην ενσωμάτωση της ηλεκτροκίνησης στις θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές της Αντιπάρου και την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αυτής μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος αιτείται χρηματοδότηση για μελέτες διαστασιολόγησης και χωροθέτησης φωτοβολταϊκού σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στο λιμάνι της Αντιπάρου. Ακόμη προβλέπεται εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και τη μεγιστοποίηση των οικονομικών ωφελειών του Δήμου.

Όπως τονίστηκε κατά την εισήγηση, το εν λόγω έργο μπορεί να αποφέρει έσοδα στο Δήμο από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και να εξασφαλίσει δωρεάν ηλεκτρισμό σε ευάλωτα νοικοκυριά της Αντιπάρου, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει και το περιβαλλοντικό προφίλ του νησιού, το οποίο θα μπορεί να προωθείται ως “πράσινος” και καινοτόμος προορισμός.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την υποβολή της πρότασης χρηματοδότησης του Δήμου Αντιπάρου στο πρόγραμμα NESOI, για την υλοποίηση της πράξης “Promoting electrification of sea and land transportation in Antiparos».