Παρουσίαση των νησιών του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στο forum “Πανόραμα Νησιωτικών Προορισμών”

Έμφαση στην αύξηση της ποιότητας

  • Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:18

Τα νησιά του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, είχαν την ευκαιρία να προβληθούν μέσω του φόρουμ “Πανόραμα Ελληνικών Νησιών” που λαμβάνει χώρα μέσα στις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου.

Το Forum “Πανόραμα Νησιωτικών Προορισμών” πραγματοποιείται από τις 8 έως τις 24 Φεβρουαρίου και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής , του ΕΟΤ και του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών με διοργανωτή το ITN News, ενώ στόχος του είναι η ανάδειξη των νησιωτικών τουριστικών προορισμών.

Η Νάξος για όλα τα γούστα και τις εποχές

Στο συντονιστή του Forum και διευθυντή της Mact Media Group, δημοσιογράφο, κ. Καραχρήστο Γιώργο, μίλησε για τη Νάξο ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Βαγγέλης Κατσαράς.

Ο κ. Κατσαράς αναφέρθηκε στην μακρά παράδοση της Νάξου στον πρωτογενή τομέα, με τα φημισμένα τοπικά της προϊόντα, όπως τις πατάτες, τα τυριά και τα κρέατα, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια, στόχος είναι τουρισμός και πρωτογενής τομέας να λειτουργούν και να προωθούνται συνδυαστικά, αναφερόμενος και στην πρωτοβουλία για δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τους παραγωγούς του νησιού, όπου θα μπορούν να διαθέτουν τα προϊόντα τους ηλεκτρονικά.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, ενώ αρχικά το νησί διατηρούσε μία σχεδόν δίμηνη σεζόν, πλέον την έχει διευρύνει από τον Απρίλιο έως και τον Οκτώβριο, ενώ στόχος της δημοτικής αρχής είναι η επισκεψιμότητα να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, μέσα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Παράλληλα, ο κ. Κατσαράς αναφέρθηκε στο πλούσιο δίκτυο μονοπατιών της Νάξου, αλλά και στην προσπάθεια που γίνεται για δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής, σε συνεργασία με το “Διάζωμα” αυτή την περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος στοχεύει στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, προκειμένου να αναδειχθεί ο πλούσιος πολιτισμός, αλλά και οι ποικίλου ενδιαφέροντος οικισμοί της Νάξου. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το δίπτυχο “ήλιος – θάλασσα”, καθώς η Νάξος έχει να προσφέρει στον επισκέπτη περίπου 36 χιλιόμετρα παραλίες, για όλα τα γούστα.

Ο Αντιδήμαρχος τόνισε, πως στόχος όλων των εμπλεκομένων, άμεσα ή έμμεσα στον τουρισμό είναι η έμφαση στην αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όσον αφορά στην σεζόν του 2020, ο κ. Κατσαράς σημείωσε, ότι υπήρχε πολύ μεγάλη αισιοδοξία και κανείς δεν περίμενε το σοκ που επέφερε η πανδημία. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, ο Δήμος είχε συνεχή παρουσία στις ψηφιακές τουριστικές εκθέσεις, ενώ με ειδική καμπάνια, στοχεύτηκε ο εγχώριος τουρισμός, ο οποίος και τίμησε τη Νάξο, καθώς και οι τιμές ήταν προσιτές.

Για τη σεζόν που έρχεται, ο ίδιος επεσήμανε κλείνοντας, ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προώθησης, ενώ παρά την ασάφεια, ο Δήμος θα στοχεύσει σε tour operators και εγχώρια αγορά, ενώ θα πιέσει στην κατεύθυνση της έγκαιρης αποσαφήνισης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, της πορείας των εμβολιασμών κλπ, ώστε να λειτουργήσει με σχετική ομαλότητα το νησί.

Η Ηρακλειά, με τον σπάνιο φυσικό πλούτο

Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ηρακλειάς, κ. Δημήτρης Γαβαλάς, ο οποίος μίλησε για τις ομορφιές και τα πλεονεκτήματα του νησιού, το οποίο χαρακτήρισε κυρίως οικογενειακό προορισμό, όπου κανείς μπορεί να απολαύσει τα ιδιαίτερα σπήλαιά του, τα τοπικά προϊόντα του, τις παραλίες, το ναυάγιο, αλλά και ένα δίκτυο μονοπατιών ιδιαίτερα προσεγμένο, χαραγμένο και σημασμένο, το οποίο πολλοί περιπατητές επισκέπτονται, τόσο για τις διαδρομές, όσο και για τον φυσικό πλούτο, καθώς υπάρχουν άγριες ορχιδέες και αρπακτικά πουλιά που μπορεί κανείς να συναντήσει.

Ο κ. Γαβαλάς μίλησε και για τα τοπικά προϊόντα της Ηρακλειάς, όπως το μέλι και η φάβα, τονίζοντας ότι το νησί ενδεχομένως να γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια ακόμη και γαστρονομικός προορισμός, αφού τα εστιατόρια, αν και οικογενειακά είναι προσεγμένα και προωθούν τα τοπικά προϊόντα. Επίσης αναφέρθηκε και στην ποιότητα των καταλυμάτων που υπάρχουν.

Όσον αφορά στη σεζόν του 2020, ο Πρόεδρος ανέφερε πως το νησί, για το διάστημα που λειτούργησε, τα πήγε εξαιρετικά καλά, καθώς ο κόσμος προτίμησε τα πολύ μικρά νησιά, ενώ υπάρχει αισιοδοξία και για την επόμενη σεζόν.

Τέλος, αναφέρθηκε στην επέκταση του λιμανιού της Ηρακλειάς που σχεδιάζεται, όπως επίσης και στην πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, με το φεστιβάλ “Φάνης Γαβαλάς”, τις συναυλίες, τις χορευτικές εκδηλώσεις, τα πανηγύρια, αλλά και τις αθλητικές εκδηλώσεις του νησιού.

Η Δονούσα των σπηλαίων και της μυθολογίας

Για τη Δονούσα, την παρουσίαση πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Δονούσας, κ. Λουκάς Βούζας, αναφέροντας ότι το νησί των 170 μόνιμων κατοίκων, αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για ήρεμες διακοπές και περιηγήσεις μέσα από το συντηρημένο και σηματοδοτημένο δίκτυο μονοπατιών των 15 χιλιομέτρων.

Επιπλέον, μίλησε για τους τέσσερις οικισμούς και τις 8 εξαιρετικής ομορφιάς παραλίες της Δονούσας, αλλά και τα αξιοθέατα, όπως είναι ενδεικτικά, ένας οικισμός της γεωμετρικής περιόδου, ο άσπρος κάβος, τα δύο σπήλαια, η “φωκιοσπηλιά”, που είναι τόπος αναπαραγωγής της μεσογειακής φώκιας, την πηγή και τον Πλάτανο στο Μερσίνι, αλλά και τις Μακάριες Νήσους, τις νησίδες που οι αρχαίοι θεωρούσαν πύλες εισόδου προς τον Άδη.

Ο κ. Βούζας μίλησε για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και τις αθλητικές εκδηλώσεις, για την γαστρονομία του νησιού, για τους ασφαλείς για τα τουριστικά σκάφη όρμους της Δονούσας, αλλά και για τα οικογενειακά εστιατόρια και τα καταλύματά της.

Όπως και οι προηγούμενοι ομιλητές, έτσι και ο ίδιος τόνισε ότι η πανδημία προσέλκυσε κόσμο στο μικρό νησί και πως αναμένεται αντίστοιχη κίνηση και για φέτος.

Κουφονήσια, ο μικρός επίγειος παράδεισος

Για τα Κουφονήσια μίλησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κουφονησίου, κ. Μιχάλης Κωβαίος, χαρακτηρίζοντας τα έναν μικρό επίγειο παράδεισο με γαλαζοπράσινα νερά και παραλίες με ψιλή λευκή άμμο, που ο κόσμος τα προτιμά για την ηρεμία τους.

Όπως είπε, στο νησί δεν υπάρχουν οργανωμένες παραλίες και γίνεται προσπάθεια αυτό να διατηρηθεί, καθώς αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού, ενώ οι μετακινήσεις εντός αυτού δεν χρειάζονται αυτοκίνητο, αφού μπορούν να διανυθούν είτε με τα δημοτικά ποδήλατα, είτε με τα πόδια, είτε με καραβάκι.

Σχετικά με τη γαστρονομία, υπογράμμισε πως τα θαλασσινά των ντόπιων ψαράδων είναι το Α και το Ω της τοπικής κουζίνας, αλλά και τα τυριά και άλλα προϊόντα, όπως ρακόμελο, παστέλι και δίπλες.

Στα πλεονεκτήματα του νησιού συμπεριέλαβε και την εγγύτητά του με την Κέρο, αλλά και τις δυνατοτητες που προσφέρει για αλιευτικό τουρισμό.

Κλείνοντας, και ο κ. Κωβαίος ανέφερε ότι δεδομένων των περιστάσεων η σεζόν του 2020 ήταν ικανοποιητική, δηλώνοντας αισιόδοξος για αντίστοιχη κίνηση και το 2021, παρά την αβεβαιότητα που ακόμη υπάρχει, ώστε να δουλέψουν τα ιδιαίτερα αξιόλογα καταλύματα στο νησί.

Σχοινούσα, η γοητευτική

Λόγω τεχνικού προβλήματος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σχοινούσας, κ. Σταμάτης Κωβαίος, δεν κατάφερε να μιλήσει στο φόρουμ, ωστόσο ο κ. Καραχρήστος παρουσίασε τη Σχοινούσα, λέγοντας, πως «είναι το τέταρτο νησί που ανήκει στο σύμπλεγμα του Δήμου Νάξου. Θυμίζει κάτι από παράδεισο και όχι άδικα. Η φυσική της ομορφιά, τα γαλαζοπράσινα νερά και τα χρώματά της θα σας γοητεύσουν. Ξεχάστε όλα τ’ άλλα και απολαύστε με όλες σας τις αισθήσεις τις εικόνες και τις διαδρομές της Σχοινούσας. Η Σχοινούσα βρίσκεται περίπου στο κέντρο του συμπλέγματος των Μικρών Κυκλάδων και είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για όλους όσοι αγαπούν τις ήρεμες διακοπές. Η φιλοξενία των κατοίκων και το φυσικό της τοπίο θα σας κερδίσουν από την πρώτη στιγμή. Το λιμάνι του νησιού, το Μερσίνι θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα καταφύγια τουριστικών σκαφών σε όλο το Αιγαίο και οι δύο οικισμοί του, η Χώρα και η Μεσσαριά διατηρούν ανέπαφο το παραδοσιακό Κυκλαδίτικο χρώμα».