Μεγάλη αναγνώριση των προσπαθειών του Δήμου Πάρου για το Περιβάλλον

  • Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021 - 12:36

Αποδίδει καρπούς η προσήλωση του Δήμου Πάρου για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που βοηθούν το νησί να δρασκελίσει το κατώφλι της νέας εποχής και τo φέρνουν στο επίκεντρο της αειφόρου ανάπτυξης σε διεθνές επίπεδο.

Το έργο της «Αποκατάστασης ΧΑΔΑ στο Πίσω Λιβάδι», του τελευταίου δηλαδή εναπομείναντα Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων οδήγησε στην απαλλαγή της χώρας μας από την υποχρέωση καταβολής των χρηματικών κυρώσεων που της είχαν επιβληθεί από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργούσε επί 38 συναπτά έτη χωρίς απολύτως καμία προδιαγραφή υγειονομικής διάθεσης των απορριμμάτων και παρά το γεγονός ότι από το 2008 που είχε ολοκληρωθεί και εκκινήσει να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Πάρου, αυτός στο Πίσω Λιβάδι θεωρητικά είχε σταματήσει να λειτουργεί, ιδιώτες παρανόμως συνέχιζαν να τον χρησιμοποιούν.

Ο Δήμος προχώρησε στην εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την απόκτηση του οικοπέδου μέσω απαλλοτρίωσης και για την εν συνεχεία αποκατάστασή του, η οποία με την ολοκλήρωσή της θα αναβαθμίσει σημαντικότατα το περιβάλλον του νησιού, μια που πρόκειται για περιοχή NATURA2000, αλλά και να συμβάλει στην προστασία των υδάτινων πόρων.

Εκτός από τον ΧΑΔΑ της Πάρου, επτά ακόμα παράνομοι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων που αποκαταστάθηκαν και δυο ακόμα που έπαψαν να λειτουργούν σε άλλα νησιά οδήγησαν στην απομείωση του προστίμου κατά 1,2 εκ. ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Μανώλης Γραφάκος, συνεχάρη τον Δήμαρχο Πάρου, κ. Μάρκο Κωβαίο, για τις άοκνες προσπάθειές του και δήλωσε: «Ευχαριστούμε το Δήμο Πάρου για την αποτελεσματική συνεργασία. Η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες προκειμένου έως το 2022 τα πρόστιμα να μηδενιστούν».