Στελεχωμένη και εξοπλισμένη με σύγχρονα μέσα και οχήματα, η Υποδιεύθυνση της ΕΛ.ΑΣ. στο νησί της Μυκόνου

Δικαίωση του αγώνα για αυξημένο αίσθημα ασφάλειας

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Υποδιεύθυνση και το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο νησί της Μυκόνου, με στόχο να λειτουργήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση των φαινομένων παραβατικότητας στο νησί, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου επισκεψιμότητας.

Το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας του νησιού της Μυκόνου, σχετικά με την αύξηση του αισθήματος ασφάλειας, κυρίως για τους μόνιμους κατοίκους και όσους δραστηριοποιούνται στον πασίγνωστο παγκοσμίως προορισμό, καθώς επίσης και για τους επισκέπτες του, φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, με την ίδρυση και στελέχωση της Υποδιεύθυνσης της ΕΛ.ΑΣ., στο νησί.

Μετά τις συνεχείς οχλήσεις του Δημάρχου Μυκόνου και του Δημάρχου Θήρας, στα δύο από τα τουριστικότερα νησιά της χώρας ιδρύθηκαν, με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Υποδιευθύνσεις της Αστυνομίας, στα πρότυπα των διευθύνσεων των μεγάλων αστικών κέντρων, προκειμένου να διασφαλίζεται η νομιμότητα και να προωθείται η πρόληψη της παραβατικότητας.

Ήδη, η Μύκονος ενισχύθηκε με 52 αστυνομικούς, ενώ ακόμη 100 αστυνομικοί υπάλληλοι αναμένεται να αποσπαστούν, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τουριστική σεζόν που μόλις ξεκίνησε για τη χώρα μας. Επιπλέον, στη “φαρέτρα” του Κέντρου Επιχειρήσεων της Υποδιεύθυνσης της Μυκόνου, προστίθενται κάμερες ασφαλείας που θα τοποθετηθούν στρατηγικά, στο λιμάνι, στη Χώρα, αλλά και στο περιφερειακό οδικό δίκτυο.

Σημαντικότατη η συμβολή Δήμου αλλά και ιδιωτών

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την εξέλιξη αυτή, για την οποία “πάλεψε” προσωπικά, ήδη από την προηγούμενη θητεία του στο “τιμόνι” του Δήμου, τονίζοντας ότι αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας για το ζήτημα της διατήρησης του αισθήματος ασφάλειας στο νησί.

Όπως ενημέρωσε ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα, «έχουν έρθει ήδη στο νησί 52 άτομα, εκ των οποίων εννέα αξιωματικοί και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης, επιπρόσθετα της υφιστάμενης τακτικής δύναμης του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, από την περασμένη Δευτέρα. Σταδιακά, όμως, θα στελεχωθεί περαιτέρω», σημειώνοντας, ότι με παρότρυνση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δόθηκε η δυνατότητα στον Διοικητή της Υποδιεύθυνσης να επιλέξει τα άτομα που θα κληθούν να στελεχώσουν την ομάδα του.

Όσον αφορά στην εγκατάσταση των καμερών, ο κ. Κουκάς αναφέρθηκε στην τοποθέτησή τους σε σημεία “κλειδιά” σε όλο το εύρος του νησιού, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα μέτρο «θα βοηθήσει τα μέγιστα στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας. Είναι κάτι πρωτοποριακό, στο οποίο έχει πιστέψει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσα από το Mykonos Project που έχει εκπονήσει».

Ο Δήμαρχος επεσήμανε, πως η προσπάθεια αυτή έχει ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη συμβολή του Δήμου Μυκόνου, αλλά και ιδιωτών – φίλων και κατοίκων του νησιού. «Εδώ και δύο χρόνια ο Δήμος έχει παραχωρήσει δωρεάν ακίνητο – διότι δεν μπορούσε η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. να βρει να μισθώσει – διά μέσω του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου. Ακίνητο που εντάσσεται στη δημοτική περιουσία. Εκεί λοιπόν στεγάζεται η νέα Υποδιεύθυνση, καθώς και το Επιχειρησιακό Κέντρο, το οποίο με πρωτοβουλία του Δήμου, βρέθηκε και ιδιώτης, ο οποίος το έφτιαξε και το παραδώσαμε πανέτοιμο. Υπάρχουν και ιδιώτες οι οποίοι έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα σε αυτό το σκοπό. Μάλιστα, έχει δημιουργηθεί και ένα σωματείο, που ονομάζεται “Friends of Mykonos” το οποίο έχει συγκεντρώσει ένα πολύ μεγάλο ποσό, άνω των 100.000 ευρώ, που θα βοηθήσει και στο να αγοραστούν και να στηθούν οι κάμερες ασφαλείας. Επίσης, έχει δωρίσει drone, 10 μηχανές και οχήματα. Την ενίσχυση της ασφάλειας έχουν συμβάλλει κι άλλοι ιδιώτες επίσης με μικρότερες, αλλά εξίσου σημαντικές, δωρεές. Από την άλλη, ο Δήμος έχει παραχωρήσει το κτήριο, δίνει επίδομα στους αστυνομικούς, ενώ έχουμε μισθώσει, με δαπάνη του Δήμου Μυκόνου, και σπίτια στα οποία μπορούν να μείνουν περίπου 70 άτομα δωρεάν».

«Ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον στον τομέα της ασφάλειας»

Η σαφής και σημαντική αυτή βελτίωση των μέσων και του δυναμικού, που θα κληθεί να εγγυηθεί την ασφάλεια για το νησί της Μυκόνου, που δεν είναι λίγες οι φορές που έχει συνταραχθεί από φαινόμενα παρανομιών και εγκληματικών επιθέσεων, δίνει, σύμφωνα με το Δήμαρχο, λόγο αισιοδοξίας για την τοπική κοινωνία.

«Θεωρώ ότι πλέον υπάρχουν όλα τα εφόδια για την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να αντιμετωπιστούν στο νησί όλα τα χρόνια ζητήματα, στα οποία η τοπική κοινωνία ζητούσε λύση», αναφέρει. «Τόσο εγώ, όσο και η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας νιώθουμε καλά και ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, όσον αφορά στα ζητήματα ασφάλειας σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις διαστάσεις, για το νησί της Μυκόνου. Νιώθουμε την πολιτεία κοντά μας σε αυτό το κομμάτι».

Όπως τονίζει, «προσωπικά νιώθω δικαιωμένος. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και όλοι μαζί στο Δήμο Μυκόνου, έχουμε κάνει έναν τεράστιο αγώνα εδώ και αρκετά χρόνια και αυτή τη στιγμή, με την αμέριστη συμπαράσταση και την πολιτική πρωτοβουλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ο ίδιος πίστεψε στον αγώνα μας αυτόν, αλλά κυρίως με την πολύ μεγάλη συμβολή και βοήθεια του Δήμου Μυκόνου και ιδιωτών, τα αιτήματα αυτού του αγώνα αυτή τη στιγμή ικανοποιούνται σε έναν τεράστιο βαθμό».

Παράρτημα της ΕΛΑΣ στην Άνω Μερά αιτείται η Κοινότητα

Παράλληλα με την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης και των διαθέσιμων μέσων αστυνόμευσης, η τοπική κοινωνία ζητά και την αποκέντρωση των υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, η Δημοτική Κοινότητα Άνω Μεράς, με ομόφωνη απόφασή της, η οποία θα προωθηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, αιτείται τη δημιουργία, παραρτήματος της ΕΛΑΣ στην Κοινότητα Άνω Μεράς, η οποία χαρακτηρίζεται «μια ανάγκη ετών, που την παρούσα χρονική στιγμή η ικανοποίηση της είμαστε σίγουροι ότι είναι μια απόφαση ζωτικής σημασίας για τους πολίτες της Άνω Μεράς και για όλο το νησί».

Όπως αναφέρει η απόφαση της Κοινότητας, «η Άνω Μερά είναι ξεκάθαρα μια Κοινότητα με αστική φυσιογνωμία, η οποία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, στην πράξη γεωγραφικά αποτελεί το ήμισυ του νησιού της Μυκόνου. Ο αστικός της, χαρακτήρας επιβεβαιώνεται στην πράξη, ότι αναπτύσσεται με την λειτουργία του Γυμνασίου Άνω Μεράς, την αναμενόμενη λειτουργία του κλειστού Γυμναστηρίου, την λειτουργία παιδικού σταθμού, νηπιαγωγείου, δημοτικού σχολείου, γηπέδου ποδοσφαίρου, εξασφαλίζουν μια μόνιμη κατοίκηση ή μετακίνηση στην περιοχή. Στα παραπάνω προστίθεται και η έντονη οικοδομική δραστηριότητα για νέα τουριστικά καταλύματα και μεγάλες τουριστικές μονάδες».

Με στόχο τη θωράκιση της ασφαλείας των πολιτών και των επισκεπτών, η Κοινότητα επισημαίνει, ότι «με την υφισταμένη γεωγραφική θέση του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου, της μοναδικής αστυνομικής Υπηρεσίας που υπάρχει στο Δήμο μας και παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού που το στελεχώνει, η απόσταση οξύνει το πρόβλημα της απομόνωσης των κατοίκων και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα και στην ασφάλειά πολιτών, και στην ασφάλεια των περιουσιών τους. Ακόμα δημιουργούνται προβλήματα όσον αφορά στην ασφάλεια των Κοινοτικών κτιρίων και Δημοτικών εγκαταστάσεων».

Ζητώντας την αρωγή του Δήμου, αλλά και των φορέων της Άνω Μεράς, η Κοινότητα αιτείται υποστήριξη στην προσπάθειά της για την επίτευξη του οράματος για δημιουργία αστυνομικού σταθμού στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, σχολιάζει σχετικά με το αίτημα της Δημοτικής Κοινότητας, ότι «η δημοτική αρχή φυσικά και θα ήθελε να ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό της Κοινότητας της Άνω Μεράς. Από κει και πέρα, το αίτημα θα τεθεί προς συζήτηση και στο Δημοτικό Συμβούλιο και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει και δεκτό. Απ’ ό,τι γνωρίζω όμως, η Ελληνική Αστυνομία σε ολόκληρη την επικράτεια λειτουργεί με οικονομία κλίμακας, καταργώντας πολλά αποκεντρωμένα τμήματα. Μακάρι όμως, για το νησί της Μυκόνου, να πετύχουμε να γίνει μία εξαίρεση».

 

 

 

Ετικέτες: