Σε ιδιώτη η διαχείριση και προβολή των μουσείων της κοινότητας Απειράνθου και του θεατρικού μουσείου “Ιάκωβος Καμπανέλλης” από το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Ενίσχυση στη φροντίδα και επιμέλεια των χώρων πολιτισμού

  • Τρίτη, 8 Ιουνίου, 2021 - 06:12

Σε ιδιώτη αναμένεται να ανατεθούν οι υπηρεσίες λειτουργίας, διαχείρισης και προβολής των μουσείων της κοινότητας Απειράνθου, καθώς και του θεατρικού μουσείου “Ιάκωβος Καμπανέλλης”, για τη διάρκεια της θερινής σεζόν επισκεψιμότητας.

Τα μουσεία της κοινότητας Απειράνθου στεγάζονται σε δύο κτήρια. Στο πρώτο κτήριο, το οποίο αποτελείται από τρεις ορόφους, φιλοξενούνται το Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών και το Γεωλογικό Μουσείο. Στο δεύτερο κτήριο, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, στεγάζεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.

Επιπλέον, το Θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”, το οποίο στεγάζεται στη Χώρα της Νάξου, και συγκεκριμένα στη θέση “Γρόττα”, φιλοξενεί έκθεση των προσωπικών αντικειμένων του Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παραχώρησε η κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη, καθώς και μέρος του αρχείου του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα, που άλλαξε τον τρόπο γραφής στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο. Παράλληλα, λειτουργεί ως χώρος παραγωγής πολιτισμού, ώστε να συμβάλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο της ανάθεσης, η οποία θα προκύψει έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που έχει ήδη προκηρύξει ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, θα παρέχονται υπηρεσίες συνολικά από οκτώ εργαζόμενους, για όλους τους ανωτέρω χώρους. Συγκεκριμένα, έξι εργαζόμενοι θα απασχοληθούν στα μουσεία της κοινότητας Απειράνθου και δύο στο Θεατρικό Μουσείο.

Ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης θα καλύπτει όλο το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2021 έως και τις 2 Νοεμβρίου 2021, με την προϋπόθεση άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, ενώ δεν προβλέπεται σχετική παράταση της σύμβασης.

Ο ανάδοχος που θα προκύψει πρόκειται να αναλάβει τη λειτουργία των μουσείων σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων και των αργιών, τη φροντίδα και την επιμέλεια των χώρων (με έμφαση στην τήρηση των υγειονομικών κανόνων προστασίας από τη διάδοση της πανδημίας), τη φύλαξη και την εποπτεία των εκθεμάτων, την προβολή των εκθεμάτων, την ξενάγηση των επισκεπτών, την πρόληψη ενδεχόμενης δολιοφθοράς, την είσπραξη των εσόδων από τα εισιτήρια και την απόδοσή τους στις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και κάθε τι άλλο αναγκαίο, που σχετίζεται με την εκπλήρωση των ως άνω σκοπών.