Επίσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπό τον Τομεάρχη Υγείας και πρώην Υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθό στη Νάξο

«Δημόσιο σύστημα με καθολικότητα, ισότητα, ποιότητα»

Διήμερη περιοδεία στα νησιά της Νάξου και της Πάρου πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ = Προοδευτική Συμμαχία, υπό τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος και πρώην υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Κατά την επίσκεψή του στο νησί της Νάξου, ο κ. Ξανθός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Κυκλάδων, κ. Νίκο Συρμαλένιο και τον τέως βουλευτή, κ. Νίκο Μανιό, είχε συναντήσεις, τόσο με το Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κ. Δημήτρη Λιανό, αλλά και τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Λεονάρδο Χατζηανδρέου, όσο και με την υποδιοικήτρια, υπεύθυνη για το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου, , κ. Καλλή Φραγκίσκου, κατά την οποία επισκέφτηκαν τόσο το χώρο του νοσοκομείου όσο και συγκεκριμένα του εμβολιαστικού κέντρου, ενώ ενημερώθηκαν για τα ζητήματα του Γ.Ν.-Κ.Υ. Στη συνέχεια, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετέβησαν στις λιμενικές εγκαταστάσεις όπου φιλοξενείται το πλωτό σκάφος των διακομιδών, ξεναγούμενοι στους χώρους του από τον Λιμενάρχη Νάξου, κ. Αλέξη Αποστολόπουλο. Επιπλέον, η αντιπροσωπία επισκέφτηκε και το Φιλώτι, όπου ο κ. Ξανθός μίλησε στο συγκεντρωμένο κοινό.

Μετά τις προγραμματισμένες συναντήσεις, ο κ. Ξανθός, μαζί με τον τοπικό βουλευτή, κ. Συρμαλένιο και τον κ. Μανιό, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, προς τα τοπικά ΜΜΕ.

Στο πλαίσιο της δημόσιας τοποθέτησής του, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι σημαντικό για την παράταξη είναι να προσδιοριστούν οι προϋποθέσεις, υπό τις οποίες θα κυλήσει ομαλότερα το φετινό καλοκαίρι, δεδομένης της τουριστικής κινητικότητας, στα νησιά, στο επίπεδο της υγείας. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ, για να δούμε την επάρκεια, την ετοιμότητα των δομών της πολιτείας, του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας, να δούμε τον βαθμό προετοιμασίας του συστήματος, προκειμένου να ανταποκριθεί σε μία πιθανή – παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε μία φάση αποκλιμάκωσης της πανδημίας – “αναζωπύρωση”, σε εξάρσεις κρουσμάτων, που μπορούν να προκύψουν στη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως λόγω των νέων μεταλλάξεων», σημείωσε ο κ. Ξανθός.

Σύμφωνα με τον τομεάρχη Υγείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι λάθος να θεωρείται ότι η πανδημία έχει τελειώσει, ενώ πρέπει όπως υπογράμμισε να τονίζεται συνεχώς η ανάγκη εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού.

Όπως υποστήριξε, υπάρχει ανάγκη η χώρα να επενδύσει σε ένα ασφαλές υγειονομικά τουριστικό προϊόν και χαρακτήρισε λάθος, στο όνομα του ανταγωνισμού με άλλες χώρες, να χαμηλώνουν τα στάνταρντς. «Θεωρώ ότι μπορούμε πραγματικά να συνδυάσουμε ένα βιώσιμο και αξιοπρεπές από άποψη εισοδήματος τουριστικό προϊόν, να πάει καλά η καλοκαιρινή περίοδος, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας και των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών», ανέφερε, επισημαίνοντας πως για να γίνει αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν και να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί με συγκροτημένη στρατηγική για ενίσχυσή τους σε όλες τις ομάδες πληθυσμού. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει επαρκής και μόνιμη ενίσχυση και του προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες των νησιών, προκειμένου το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό να ανταπεξέρχεται αξιοπρεπώς στις αυξημένες ανάγκες των σύγχρονων συγκυριών.

Τόνισε πως λύση για την επόμενη μέρα του συστήματος υγείας δεν είναι η εισχώρηση σε αυτό του ιδιωτικού τομέα, αλλά αντίθετα, «το δίδαγμα πρέπει να είναι η επένδυση σε ένα δημόσιο σύστημα υγείας, με όρους καθολικότητας, ισότητας, αλλά και ποιότητας στη φροντίδα».

Ειδικά για την υγειονομική μονάδα της Νάξου, ο κ. Ξανθός έπειτα από σχετικά ερωτήματα, σημείωσε ότι η επαρκής στελέχωσή της θα πρέπει να ενισχυθεί με κίνητρα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και με ευκαιρίες στη συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού, ενώ αναφορικά με την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας για την επέκταση και ανεξαρτητοποίηση του νοσοκομείου της Νάξου, απάντησε πως θα πρέπει αρχικώς να προχωρήσει η χωροθέτηση της εγκατάστασης, αλλά και να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την υλοποίηση του έργου.  

Η περιοδεία των στελεχών συνεχίστηκε με επίσκεψη στο νησί της Πάρου.