Δημοτικό Συμβούλιο και Έπαρχος Πάρου αντέδρασαν στην προσφυγή 22 πολιτών στο ΣτΕ, ενάντια στην επέκταση του νέου αεροδρομίου

«Το σπουδαιότερο έργο υποδομής για το νησί μας»

Σε ψήφισμα, προέβη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πάρου, σχετικά με την προσφυγή πολιτών στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενάντια στην επέκταση του διαδρόμου προσαπογειώσεως του νέου αεροδρομίου.

Η επιπλέον δυναμική, την οποία αναμένεται να προσδώσει το έργο της περαιτέρω ανάπτυξης του νέου αεροδρομίου Πάρου, δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, καθώς ομάδα 22 πολιτών, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της διακήρυξης του διαγωνισμού της επέκτασης και βελτίωσης των υποδομών του αεροδρομίου, με άξονα την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του. Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι φωνές που το τελευταίο διάστημα εκφράζουν ανησυχία, αναφορικά με την μαζικοποίηση του τουρισμού στην Πάρο και τη μη βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, που θα ενταθεί ακόμη περισσότερο με την διαμόρφωση ενός διεθνούς αερολιμένα.

Από την άλλη πλευρά, ο Δήμος Πάρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τονίζουν την αναγκαιότητα της εκτέλεσης του συγκεκριμένου έργου, που αποτελεί, όπως υποστηρίζεται, διαχρονική απαίτηση της τοπικής κοινωνίας αλλά και μοχλός οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου

Την Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2021, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου με θέμα «Αεροδρόμιο: Ενημέρωση, εξελίξεις, αποφάσεις».

Συζητήθηκε η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε ενώπιον του ΣτΕ, κατά της Διακήρυξης και των λοιπών τευχών δημοπράτησης του έργου «Ανάπτυξη και Βελτίωση Υποδομών του Νέου Αεροδρομίου Πάρου» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του νέου αερολιμένα Πάρου για την επέκταση του.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον Δήμο Πάρου, «το Δημοτικό Συμβούλιο προς προάσπιση των συμφερόντων του Δήμου Πάρου και στο όνομα του Παριανού λαού και των δημοτών του τους οποίους νομίμως εκπροσωπεί, ομόφωνα αποφάσισε την έκδοση του ακόλουθου ψηφίσματος:

Το νέο Αεροδρόμιο αποτελεί διαχρονικό αίτημα του Παριανού λαού και των εκπροσώπων του τα τελευταία 30 χρόνια, που συνέβαλαν αποφασιστικά στις εξελίξεις για την υλοποίηση του.

Συνιστά μία υποδομή που βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας του πληθυσμού, εξασφαλίζει την απρόσκοπτη μετάβαση των κατοίκων από και προς την ηπειρωτική χώρα, αναβαθμίζει τις δυνατότητες πρόσβασης των επισκεπτών του νησιού μας όλο τον χρόνο και θεμελιώνει τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη στον τόπο μας.

 Για τους λόγους αυτούς, το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου, σε πνεύμα ενότητας και μηδενικής ανοχής, και ανταποκρινόμενο πάντα στα συμφέροντα των ντόπιων κατοίκων:

Καταδικάζει απερίφραστα την πράξη της προσφυγής στο ΣτΕ που στρέφεται κατά της βούλησης του παριανού λαού και στο όνομα του,  απαιτεί να αποσυρθεί η προσφυγή από τους προσφεύγοντες. 

Είναι αποφασισμένο να συνεχίσει αταλάντευτο τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση  του νέου αεροδρομίου, χωρίς άλλες καθυστερήσεις που αποβαίνουν σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών της Πάρου.

Για τον λόγο  αυτό, αποφασίζουμε:

Ανάθεση την υπόθεσης παρακολούθησης της προσφυγής και διαχείρισης όλων των συναφών νομικών θεμάτων που ανακύπτουν σε δικηγόρο με σχετική εμπειρία και ειδίκευση στην προστασία του περιβάλλοντος, ο οποίος θα προβεί και στη σχετική προετοιμασία μέχρι την ημερομηνία εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣΤΕ, αν οι προσφεύγοντες δεν αποσύρουν την προσφυγή. Για το λόγο αυτό εξουσιοδοτεί την Ο.Ε. για τη σχετική ανάθεση.

Επίδοση του ψηφίσματος μας στον Υπουργό και τον Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και συντονισμό των δράσεων μας με τους φορείς και τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες του Υπουργείου για τη δημιουργία αρραγούς μετώπου».

«Η προσφυγή στο ΣτΕ κάνει ζημιά στην τοπική μας οικονομία»

Από την πλευρά του, ενισχύοντας την απόφαση του Δήμου Πάρου, ο Έπαρχος Πάρου - Αντιπάρου, Κώστας Μπιζάς, προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις για το αεροδρόμιο Πάρου, απευθυνόμενος στους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έπαρχος, ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητοί Συμπατριώτες,

Σας υπενθυμίζω ότι με το α.π. ΕΥΔ/ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 9716/10-11-20 έγγραφο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εγκρίθηκε η ένταξη της Πράξης «Ανάπτυξη και Βελτίωση Υποδομών του Νέου Αεροδρομίου Πάρου», με κωδικό ΟΠΣ 5056685 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», με συνολικό κόστος πράξης  46.365.267,99 ευρώ.

Στην σχετική απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων αναφέρονται οι εργασίες που θα εκτελεστούν στο νέο αεροδρόμιο καθώς και το χρονοδιάγραμμα έναρξης και λήξης της πράξης (30.6.21 - 31.12.23).

Είναι σημαντικό να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης διότι γνωρίζουμε ότι στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 δεν προβλέπεται χρηματοδότηση για αεροδρόμια.

Οφείλω επίσης να τονίσω ότι η κατασκευή του παραπάνω έργου δεν αναιρεί την υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Κυβέρνησης να δρομολογήσουν και να υλοποιήσουν στο νησί μας εξίσου σημαντικά έργα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της οδοποιίας, της ύδρευσης, των απορριμμάτων, των λιμενικών υποδομών  και γενικότερα σε έργα προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Με θλίψη όμως οι φορείς της Πάρου και η τοπική μας κοινωνία ενημερώθηκαν πρόσφατα για την προσφυγή είκοσι δύο ατόμων, σχετικά με την κατασκευή του νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και της επέκτασης του διαδρόμου στο αεροδρόμιο της Πάρου.

Για τον παραπάνω λόγο θα ήθελα να χαιρετίσω την χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου η οποία ταυτίζεται με την διαχρονική κοινή προσπάθεια - επιθυμία  των φορέων, των συλλόγων, των κατοίκων  και των επιχειρηματιών του νησιού μας που ξεκίνησε το 1995 για την κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς αερολιμένα.

Συγχρόνως θα ήθελα να ζητήσω από τους είκοσι πολίτες που προσέφυγαν στο Σ.Τ.Ε. για την υλοποίηση του παραπάνω έργου, να αποσύρουν την προσφυγή τους. Μία προσφυγή η οποία κάνει ζημιά στην τοπική μας οικονομία και στην ουσία θα ακυρώσει το σπουδαιότερο έργο υποδομής που έχει δρομολογηθεί για το νησί μας την τελευταία εικοσαετία».