Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κύθνου και της εταιρείας πρόληψης και προαγωγής υγείας «Υγεία για Όλους»

«Υγεία για όλους» και στην Κύθνο

  • Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, 2021 - 06:12

Στην έγκριση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κύθνου και της Α.Μ.Κ.Ε. «Εταιρεία πρόληψης και προαγωγής υγείας «Υγεία για όλους» για την υλοποίηση του προγράμματος «Υγεία για όλους» προχώρησε το δημοτικό συμβούλιο Κύθνου.

Το Πρόγραμμα «Υγεία για Όλους» έχει ως σκοπό την ανάπτυξη δικτύου υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας, διασυνδεόμενων με τις τοπικές κοινότητες και τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες και δομές, των ευάλωτων ομάδων πληθυσμών και μειονεκτικών περιοχών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο μνημόνιο συνεργασίας που ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο Κύθνου, οι ευάλωτες αυτές ομάδες πληθυσμού, στις οποίες εντάσσονται και οι κάτοικοι μικρών νησιών, αντιμετωπίζουν σωρευτικά προβλήματα ένταξης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, καθώς και πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Οποιεσδήποτε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην άρση των προβλημάτων αυτών και στην ισότιμη συμμετοχή των ως άνω ομάδων πληθυσμού, θα πρέπει να προσανατολίζονται στην ενημέρωση, στην εκτίμηση των αναγκών υγείας τους, στην ιατρική περίθαλψη, αποκατάσταση και υποστήριξή τους, καθώς και στον προσανατολισμό τους στις υπηρεσίες του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Στόχος του σχεδίου δράσης «Υγεία για Όλους» και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Εταιρεία Πρόληψης & Προαγωγής Υγείας “Υγεία για Όλους”», είναι η αύξηση της συμπληρωματικότητας σχετικών δράσεων στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης, με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων συνεργιών με συναφείς φορείς, με σεβασμό της διαπολιτισμικής ετερότητας, των απόψεων, προτιμήσεων και επιθυμιών των ως άνω ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, καθώς και η μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των σχετικών παρεμβάσεων, προς όφελος αυτών που τις έχουν ανάγκη.

Οι ενδεικτικές δράσεις που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα θα είναι:

  • Παιδιατρικός έλεγχος - εμβολιασμοί 
  • Οδοντιατρικός έλεγχος 
  • Γυναικολογική εξέταση: Μαστογραφία, Test pap 
  • Κλινική εξέταση ενηλίκων (παθολογικός - καρδιολογικός έλεγχος) 
  • Καταγραφή περιστατικών που χρήζουν άμεσης δευτεροβάθμιας περίθαλψης - προώθηση αυτών σε Μονάδες Υγείας 
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης, καταγραφή στοιχείων και εμβολιασμών σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο 
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης επιστημονικών δεδομένων, βάσει της αρχής open data

Βασικός στόχος είναι οι δράσεις να επαναπροσδιορίζονται αλλά και να έχουν συνέχεια βάσει των αναγκών που θα προκύπτουν.

Σημειώνεται, ότι το έργο της ΑΜΚΕ υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εργασίας, το ΚΕ.Σ.Υ., την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς και από επιστημονικούς φορείς.

Ετικέτες: