Μεγάλα έργα, αλλά και παρεμβάσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητας στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Κύθνου για το 2022

Ανάπτυξη υποδομών και γενικότερη αναβάθμιση

Το σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος για το οικονομικό έτος 2022 ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Κύθνου, με ομόφωνη απόφαση.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων προβλέπεται η χρηματοδότηση μέσω της ΣΑΤΑ της προμήθειας επίπλων, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και εφαρμογών λογισμικού για τις υπηρεσίες του Δήμου Κύθνου, καθώς και η προμήθεια πυροσβεστήρων στο πλαίσιο της πυροπροστασίας.

Για τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, προβλέπεται η προμήθεια κάδων απορριμμάτων, η προμήθεια και εγκατάσταση τεσσάρων συστημάτων αποθήκευσης απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών, με προϋπολογισμό περίπου 40.000 ευρώ, η προμήθεια φωτιστικών σωμάτων και λοιπού εξοπλισμού, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τη ΣΑΤΑ του Δήμου.

Στον τομέα της ύδρευσης – άρδευσης και αποχέτευσης, προβλέπεται η προμήθεια αντλιών, η προμήθεια μηχανημάτων για τη λειτουργά της αφαλάτωσης καθώς και λοιπού εξοπλισμού, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, η προμήθεια και τοποθέτηση δεξαμενών και σωλήνων ύδρευσης, καθώς και η ολοκλήρωση της εκπόνησης της γεωλογικές μελέτης για το αμμουδάκι της Κανάλας. Πέραν της αφαλάτωσης, τα υπόλοιπα έργα χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΤΑ του Δήμου. Με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, ύψους 1.628.556 ευρώ θα γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου διαρροών, εξασφάλισης επάρκειας και βελτίωσης της ποιότητας του δικτύου ύδρευσης και με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα κατασκευαστεί ο κεντρικός αγωγός ύδρευσης για το νησί. Με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο Τεχνικό Πρόγραμμα εντάσσονται η εκπόνηση των μελετών για τα έργα προσαγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Χώρας, Δρυοπίδας και Μέριχα, του έργου κατασκευής δικτύου συλλογής ακαθάρτων Μέριχα, η προμελέτη έργων προσαγωγής λυμάτων Δρυοπίδας και αναβάθμισης υφιστάμενης εγκατάστασης βοθρολυμάτων, η προμελέτη έργων προσαγωγής λυμάτων στη νέα ΕΕΛ Μέριχα – Δρυοπίδας, η προμελέτη εγκατάστασης ΕΕΛ Μέριχα – Δρυοπίδας, οι τοπογραφικές αποτυπώσεις των παραπάνω έργων, καθώς και η γεωτεχνική προμελέτη και έρευνα σε θέσεις κατασκευής αντλιοστασίων ακαθάρτων για τις ΕΕΛ. Τέλος, από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτείται και η μελέτη για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΦΗΟ).

Στο πλαίσιο των τεχνικών έργων, προβλέπεται με χρήση της ΣΑΤΑ, μεταξύ άλλων, η προμήθεια των υλικών για την υλοποίηση ασφαλτοστρώσεων στο Δήμο Κύθνου, η συνολική ανάδειξη του σπηλαίου «Καταφύκι» στη Δρυοπίδα, καθώς και η εκπόνηση χημικοτεχνικής μελέτης και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Δρυοπίδας και Βοθρολυμάτων Κύθνου». Με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει η συντήρηση και ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων της Χώρας Κύθνου, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρωθεί η διαμόρφωση οικοπέδου ιδιοκτησίας του Δήμου σε χώρο στάθμευσης, ενώ από το πρόγραμμα «Θησέας», θα ολοκληρωθεί η μελέτη του αγροτικού δρόμου Μέριχα – Αγίου Κωνσταντίνου. Επιπλέον από το Πράσινο Ταμείο, χρηματοδοτείται και το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Κύθνου.

Όσον αφορά στα έργα με κοινωνικό πρόσημο, με χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών θα γίνει η κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ στις σχολικές μονάδες του νησιού, ενώ με χρηματοδότηση ύψους 239.971 ευρώ από το ΕΣΠΑ αναμένεται η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στις παραλίες του Δήμου Κύθνου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι συγκεκριμένες καταγραφές αφορούν στο σχέδιο του Τεχνικού Προγράμματος που ενέκρινε η Εκτελεστική Επιτροπή, ενώ το τελικό Τεχνικό Πρόγραμμα θα διαμορφωθεί μετά και την ψήφισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κύθνου.

Ετικέτες: