Προς υλοποίηση το έργο επισκευής του οδικού δικτύου στη χερσαία ζώνη του παλαιού λιμένα, από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου

Αναβάθμιση του παλαιού λιμένα Μυκόνου

  • Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου, 2022 - 06:16

Σε ένα έργο περίπου 300.000 ευρώ προχωρά το ΔΛΤ Μυκόνου, για την αναβάθμιση της χερσαίας ζώνης στο χώρο του παλαιού λιμένα.

Μέσω του διαγωνισμού, ο οποίος διακηρύσσεται με απόφαση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου, αναμένεται να ανατεθούν σε ανάδοχο οι τεχνικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση των βλαβών που εντοπίστηκαν στο μήκος της οδοστρωσίας του οδικού δικτύου διασύνδεσης του Παλαιού λιμένα με το παραλιακό οδικό δίκτυο, καθώς και για την αναβάθμιση του εν λόγω τμήματος, με σκοπό την ασφαλή εξυπηρέτηση των χρηστών της λιμενικής εγκατάστασης.

Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση που συνοδεύει τη διακήρυξη του διαγωνισμού, λόγω της συνεχούς και υψηλής έντασης χρήσης και των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή (άνεμος, θαλάσσιο περιβάλλον, υψηλές βροχοπτώσεις κλπ) έχουν προκληθεί εκτεταμένες ζημιές στην οδοστρωσία. Συγκεκριμένα, σε εκτεταμένη επιφάνεια οδοστρωσίας η άνω επιφάνεια των κυβόλιθων έχει φθαρεί, ενώ σε άλλα σημεία έχουν αποκολληθεί μαζί με τη στρώση έδρασής τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η εμφάνιση λακουβών μεγάλων διαστάσεων, που εκτείνονται σε αρκετά σημεία σε όλο το εύρος των λωρίδων κίνησης. Επιπροσθέτως, αρκετά φρεάτια απορροής όμβριων υδάτων έχουν αποκολληθεί και εν συνεχεία μπαζωθεί από την άμμο έδρασης των κυβόλιθων.

Οι παρεμβάσεις που θα εκτελεστούν έχουν ως στόχο το οδικό δίκτυο να καταστεί προσβάσιμο και ασφαλές για τους χρήστες, μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τη συνεχή χρήση του.

Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει καθαίρεση των κυβόλιθων, καθώς και της στρώσης άμμου ενσφήνωσής τους, καθαίρεση των φρεατίων απορροής ομβρίων, ενώ θα κατασκευαστεί πλάκα υποβάσεως και κατασκευή επίστρωσης για την κίνηση των οχημάτων.

Θα κατασκευαστεί ράμπα ΑμεΑ, πλησίον του οδικού δικτύου, θα επανατοποθετηθούν σωστότερα οι λιθοδομές οριοθέτησης, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί κατάλληλος εξοπλισμός με στόχο την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των προς αποκατάσταση χώρων, για τους χρήστες, προσδίδοντας παράλληλα υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα, με προτεραιότητα την ασφάλεια.

Στο χώρο όπου θα κατασκευαστεί η ράμπα ΑμεΑ, παραπλεύρως, για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ θα τροποποιηθεί η χρήση των υφιστάμενων θέσεων στάθμευσης οχημάτων. Πέρα από την κατασκευή ασφαλτικού δαπέδου και την απομάκρυνση των διαδοκίδων οριoθέτησης θέσεων στάθμευσης θα τοποθετηθεί οριζόντια και κατακόρυφη σήμανση. Κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση θα τοποθετηθεί και σε άλλα σημεία κίνησης των ΑμεΑ με σκοπό την ενημέρωσή τους. Στο σημείο που η ράμπα ΑμεΑ θα ολοκληρώνεται στην πάνω βαθμίδα θα τοποθετηθεί Πινακίδα Προβολής ενημέρωσης, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ενημερώνονται για την ιστορία, τα δρώμενα, ακόμα και τα είδη των καταστημάτων που μπορούν να επισκεφθούν. Προβλέπεται η προσθήκη λογότυπων εικόνας ή κειμένου με αυτοκόλλητα γράμματα.

Τέλος, θα επανατοποθετηθούν νέα φρεάτια απορροής ομβρίων, ενώ θα τοποθετηθούν νέα παγκάκια και νέοι κάδοι (σύμμεικτων – ανακύκλωσης) κατά μήκος της χερσαίας ζώνης σε σημεία που θα υποδειχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΛΤ Μυκόνου προς τον ανάδοχο.