Ενισχύονται οι Κυκλάδες με 60 αστυνομικούς, στο πλαίσιο της στελέχωσης και των δύο νέων Υποδιευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. σε Μύκονο και Σαντορίνη

“Μαξιλάρι” για την ασφάλεια στα τουριστικά νησιά

Ικανοποιημένοι οι Δήμαρχοι των δύο κορυφαίων τουριστικών προορισμών, ωστόσο παραμένει το άγχος στα υπόλοιπα νησιά

Μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας για τα νησιά των Κυκλάδων και ιδιαίτερα για τους δύο κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς του νομού προκύπτει προσεχώς, καθώς η απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου να ενισχύσει τις νέες υποδιευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα δύο νησιά, “γεννά” αισιοδοξία και ικανοποιεί τα αιτήματα των Δημάρχων.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που ανέμεναν τόσο ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας, όσο και ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς, καθώς τα τελευταία χρόνια είχαν πραγματοποιήσει δεκάδες επαφές και έγγραφες οχλήσεις προς το κεντρικό κράτος, ζητώντας το αυτονόητο για δύο νησιά που πέραν των κατοίκων τους, υποδέχονται κάθε τουριστική σεζόν μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

Η ανωτέρω εξέλιξη αποσπά σίγουρα θετικά σχόλια από τα νησιά του νομού Κυκλάδων, πολλά από τα οποία όμως θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης σταθερής αστυνομικής δύναμης, παρά το γεγονός πως και αυτά έχουν υποστελέχωση στα Αστυνομικά Τμήματά τους, την ίδια στιγμή που βρίσκονται σε τροχιά τουριστικής εκτόξευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Πάρος, ο Δήμαρχος της οποίας, Μάρκος Κωβαίος προχώρησε σε σχετική δήλωση στην “Κοινή Γνώμη”.

Με φόντο τα παραπάνω, η εφημερίδα φιλοξενεί τις δηλώσεις και των δύο προαναφερθέντων Δημάρχων, οι οποίοι εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση της ηγεσίας του αρμόδιου Υπουργείου.

Οι νέες θέσεις

Για τα ανωτέρω εξέδωσαν ανακοινώσεις οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού Κυκλάδων, εκφράζοντας με τη σειρά τους τις ευχαριστίες τους προς τον Υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο για την ενίσχυση του νομού με 60 επιπλέον θέσεις αστυνομικών.

Οι ίδιοι υποστήριξαν πως μετά από πολλά χρόνια γίνεται μία τόσο σημαντική παρέμβαση στις Κυκλάδες και οι θέσεις που ανοίγουν είναι οι εξής: 1 θέση Υπαστυνόμου, 4 θέσεις Ανθυπαστυνόμων, αρχιφυλάκων και 55 θέσεις Υπαρχιφυλάκων και αστυφυλάκων.

Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας: Ενισχύουμε τη Σαντορίνη σε συνεργασία με το Υπ. Προστασίας του Πολίτη

Σαφείς στις δηλώσεις του υπήρξε ο Δήμαρχος Θήρας, ο οποίος εξήγησε πως το ζήτημα της αστυνομικής ενίσχυσης της Σαντορίνης είναι διατυπωμένο εδώ και πολλά χρόνια, πραγματοποιώντας αρχικά μία σύντομη αναδρομή στις “ενισχύσεις” των τελευταίων ετών.

“Εμείς από το 2020 και μετά ξεκινήσαμε με κάποιες ενισχύσεις στο Α.Τ. Θήρας, με κάποιες ομάδες ΟΠΚΕ και ΟΕΠΤΑ. Οι ομάδες ΟΠΚΕ ήταν για ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών κλπ και η ΟΠΕΠΤΑ ήταν ομάδα για το οδικό δίκτυο. Ξεκινήσαμε έτσι το τέλος του 2019 μόλις αναλάβαμε τους μήνες Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

Το 2020 είχαμε την πανδημία και η ενίσχυση ήταν πολύ μικρή. Όπως καταλαβαίνετε δεν είχαμε τουριστική δράση και μετά το 2021, όπου είχε ήδη αναβαθμιστεί το Α.Τ. της Μυκόνου και της Σαντορίνης σε Υποδιευθύνσεις νέου τύπου. Πλέον είχαμε την επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου ενισχυθήκαμε πάρα πολύ, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά με ομάδες ΟΠΚΕ και ΟΕΠΤΑ και ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος. Αυτό ήταν πράγματι πανάκεια για το νησί διότι αφενός αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και βάλαμε μία τάξη. Επίσης, η παραβατική συμπεριφορά του παρελθόντος μειώθηκε κατά πολύ” ανέφερε πρωτίστως ο Αντώνης Σιγάλας, ο οποίος πρόσθεσε πως βασικό θέμα για το νησί ήταν ακόμη το γεγονός ότι κατάφερε με ελέγχους να μην πάρει περισσότερο περιοριστικά μέτρα κατά τη θερινή περίοδο της πανδημίας.

“Το κύριο ήταν ότι μέσα στην πανδημία πετύχαμε να κρατήσουμε το νησί όρθιο διότι μπήκαμε σε πολλούς ελέγχους ιδιαίτερα στη νύχτα και στις μεταφορές. Αυτό ήταν και το “κλειδί”, το “μυστικό” που η Σαντορίνη στάθηκε ψηλά και δεν υπήρξαν περαιτέρω πρωτόκολλα τέτοια. όπως υπήρξαν σε άλλα νησιά που να βάζουν περιοριστικά μέτρα” υπογράμμισε σχετικά αναφερόμενος παρακάτω στo βασικό θέμα της ενίσχυσης της νέας Υποδιεύθυνσης.

Στηρίζουν και οι επιχειρηματίες

“Από εδώ και πέρα, είμαστε σε μία συνεργασία με τον κ. Χρυσοχοΐδη που έφυγε και ιδιαίτερα τώρα με τον κ. Θεοδωρικάκο, ώστε να ενισχύσουμε τη Σαντορίνη και με υλικό που πρέπει να προμηθευτεί το νησί και η Υποδιεύθυνση” σχολίασε παρακάτω ο Δήμαρχος, τονίζοντας παράλληλα πως, “Έχουν προτείνει οι ίδιοι οι επιχειρηματίες με ένα ποσό γύρω στις 150 χιλ. ευρώ να βοηθηθεί αυτή η αγορά έτσι ώστε να στήσει το επιχειρησιακό κέντρο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και όλα τα drone και οι κάμερες που θα αξιοποιηθούν για το οδικό δίκτυο να χρηματοδοτηθούν από αυτήν τη χορηγία. Είμαστε στην εξέλιξη αυτής της κατάστασης”.

Ο κ. Σιγάλας θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως το προσωπικό της Αστυνομίας στις Κυκλάδες θα είναι μόνιμο όσον αφορά τα νέα άτομα, εξηγώντας μάλιστα πως για την περίπτωση της Σαντορίνης, “αν δούμε το οργανόγραμμα, έχει υπερδιπλασιάσει το προσωπικό του πρώην Α.Τ. Θήρας σήμερα η Υποδιεύθυνση. Είναι μία Υποδιεύθυνση όχι όπως όλες οι υπόλοιπες. Είναι μία Υποδιεύθυνση “κομμένη και ραμμένη” στα μέτρα των τουριστικών περιοχών.”.

Δήλωσε μάλιστα πως τα δύο νησιά λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, σημειώνοντας ακόμη πως, πλέον, “Η μορφή αλλάζει στα δύο νησιά, δηλαδή στη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Οπότε τα άλλα νησιά, στο οργανόγραμμά τους, μπορούν να ενισχυθούν.”.

Ασφάλεια και τουρισμός

Ο ίδιος τέλος ρωτήθηκε και για το πόσο σημαντικό είναι να εδραιώνεται το αίσθημα ασφάλειας στα τουριστικά νησιά. “Το θέμα της ασφάλειας είναι άξονας θεματικού τουρισμού. Το αίσθημα της ασφάλειας είναι πολύ πιο σημαντικό κι από την ίδια την ασφάλεια. Κι αυτό όπως καταλαβαίνετε τόσο για τους κατοίκους και με όλα αυτά που έχουν συμβεί στο παρελθόν, όσο και για τους επισκέπτες, εδραιώνουν μία ομαλή και μη παραβατική λειτουργία του νησιού” ανέφερε ο κ. Σιγάλας, λέγοντας παρακάτω πως για τον χρόνο “άφιξης” αυτών των αστυνομικών, ο Δήμος Θήρας είναι σε επαφή με τον αρμόδιο Υπουργό.

“Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Θεοδωρικάκο και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και σταδιακά και επί της ουσίας αναβαθμίζονται οι δύο αυτές Υποδιευθύνσεις. Όπως κατανοούμε όλοι, θα απαιτηθεί ένα χρονικό διάστημα ακόμη” ανέφερε, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Έρχεται αυτό το ΦΕΚ για τις δυο Υποδιευθύνσεις να εφαρμόσει αυτό που χρειάζονται τα τουριστικά νησιά όπως είναι η Μύκονος και η Σαντορίνη”.

Ο κ. Σιγάλας προτού ολοκληρώσει τόνισε πως, “Εύχομαι να επεκταθεί και σε άλλα νησιά αυτή η ενίσχυση γιατί ο τουρισμός αφορά όλο το νομό Κυκλάδων.”.

Ο ίδιος εκτίμησε μάλιστα πως, “Το 2022 επειδή θα είναι η χρονιά μας – και το εννοώ αυτό, εκτός απροόπτου – όπως καταλαβαίνετε, ο σχεδιασμός και η οργάνωση για εμένα παίζουν καθοριστικό ρόλο και δεν μπορούν να γίνονται όλα τελευταία στιγμή. Υπάρχει αυτό το σχέδιο λοιπόν και το εφαρμόζουμε σιγά σιγά.”.

Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς: Διεκδικήσαμε με επιμονή

Την ικανοποίησή του μετέφερε ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κώστας Κουκάς για τις θετικές εξελίξεις της σταδιακής στελέχωσης των δύο νέων Υποδιευθύνσεων της ΕΛ.ΑΣ. στους δύο μεγάλους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων.

“Η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας σε έναν κορυφαίο διεθνή τουριστικό προορισμό αποτελεί μία πράξη ευθύνης και σεβασμού στους κατοίκους, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα θετικές οι ενέργειες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την περαιτέρω ενίσχυση της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης της Ελληνικής Αστυνομίας στη Μύκονο και στα υπόλοιπα νησιά” δήλωσε πρωτίστως ο κ. Κουκάς, εξηγώντας πως η Μύκονος δέχεται τόσο σημαντική ενίσχυση, μετά από συνεχή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής.

“Μετά και τη σύστασή της για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού, που διεκδικήσαμε με επιμονή ως Δημοτική Αρχή, διαφαίνεται ότι πλέον δημιουργούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ακόμα πιο αποτελεσματική αστυνόμευση” πρόσθεσε, ευχαριστώντας τέλος, την ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου.

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για το ενδιαφέρον και τη στάση τους και να ανανεώσω τη δέσμευσή μου για την υλική και ηθική στήριξη των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας από τη Δημοτική μας Αρχή.” ανέφερε ο κ. Κουκάς, κλείνοντας τις δηλώσεις του.

Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος: Χρειάζονται δύναμη και τα υπόλοιπα νησιά

Την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης και ανερχόμενων προορισμών εξέφρασε ο Δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα πως απαιτείται μέριμνα και για τα υπόλοιπα νησιά του νομού, σε σταθερή βάση και όχι μόνον τη θερινή περίοδο.

“Δεν έχουμε ενημέρωση αυτή τη στιγμή αναλυτικά. Το μόνο που μπορώ να πως είναι πως η Πάρος χρειάζεται αστυνομική δύναμη το καλοκαίρι για να μπορούν να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες αστυνόμευσης στο νησί. Βέβαια δεν χρειαζόμαστε αστυνομική δύναμη μόνον το καλοκαίρι. Σαφώς υπάρχει το θέμα της αύξησης των πτήσεων και των ελέγχων. Συν όλα τα άλλα θέματα, ότι δηλαδή πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα τάξης και να εξετάζουμε όλες τις παρατυπίες στο πλαίσιο της καταστολής και βέβαια της πρόληψης” ανέφερε σχετικά ο Μάρκος Κωβαίος υποστηρίζοντας παράλληλα πως, “Η πρόληψη και ενημέρωση του πολίτη είναι κάτι απαραίτητο. Χρειάζεται λοιπόν η Πάρος σαφέστατα περισσότερο κόσμο”.

Ο ίδιος έθεσε επί τάπητος και το κομμάτι των ελέγχων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. “Δεδομένης και της πανδημίας χρειάζεται να τηρούνται και τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα” πρόσθεσε ο Δήμαρχος Πάρου, λέγοντας τέλος πως, “Σίγουρα οι Κυκλάδες έπρεπε και πρέπει να ενισχυθούν. Και αυτή η ενίσχυση πρέπει να γίνει εγκαίρως και σαφώς όλο τον χρόνο. Δεν αρκούν τα πυροτεχνήματα. Πρέπει ο πολίτης να ξέρει τι γίνεται. Να τηρούνται τα μέτρα και χειμώνα και καλοκαίρι και να υπάρχει ενημέρωση και προστασία.”.