Νίκος Συρμαλένιος - Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ

Η χώρα χρειάζεται Εθνική Αλιευτική Πολιτική - Άμεσα μέτρα στήριξης για τους νέους αλιείς

  • Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου, 2022 - 15:25

Ομιλία του βουλευτή στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα«Προτάσεις – Δράσεις στο πλαίσιο της νέας αλιευτικής πολιτικής περιόδου 2021- 2027». 

Η παράκτια αλιεία βρίσκεται σε πτωτική πορεία στη χώρα μας, με μείωση των αλιευτικών σκαφών από τα 15.000 περίπου στα 12.000 σκάφη, απομάκρυνση των νέων από το επάγγελμα, καθώς και μείωση των ιχθυαποθεμάτων, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, κατά τη συζήτηση με θέμα: «Προτάσεις – Δράσεις στο πλαίσιο της νέας αλιευτικής πολιτικής περιόδου 2021- 2027».

Ο Νίκος Συρμαλένιος έκανε λόγο για την πλήρη έλλειψη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, με θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές, όπου θα απαγορεύεται η αλιεία εντός αυτών των περιοχών και, πολλές φορές, με τη σύμφωνη γνώμη των συλλόγων των αλιέων. Όμως, αυτά δεν προχώρησαν, γιατί στη χώρα μας ο χωροταξικός σχεδιασμός εξαγγέλλεται, αλλά ποτέ δεν εφαρμόζεται.

Επίσης, έκανε λόγο για την επικείμενη συζήτηση του θεσμικού πλαισίου για εγκατάσταση υπεράκτιων ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στις θαλάσσιες περιοχές της χώρας, όπου ενδέχεται να προκαλέσει σύγκρουση μεταξύ αλιείας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Γι’ αυτόν το λόγο τόνισε ότι θα πρέπει να προηγηθεί ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός, για να οριστούν και οι προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές, αλλά να μπορούν να γίνουν και όλες οι άλλες δραστηριότητες.

Τέλος, όσον αφορά στον αλιευτικό τουρισμό, ανέφερε ότι είναι ένας πολύ μεγάλος τομέας και ο νόμος 4582, έκανε μια αρχή ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξει διάκριση μεταξύ των αλιευτικών σκαφών που κάνουν αλιευτικό τουρισμό, με τα τουριστικά σκάφη.