Υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της ΔΕΥΑ Θήρας και του αναδόχου η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου

Ξεκινά το έργο «μαμούθ» για αφαλάτωση 10.000 κυβικών στη Σαντορίνη

  • Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, 2022 - 06:16

Μια πολύ σημαντική σύμβαση υπεγράφη από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. κ. Ορφανό Μανόλη με την ανάδοχο εταιρεία, στην οποία κατακυρώθηκε με ανοικτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό το έργο «Επέκταση Μονάδας Αφαλάτωσης Αγ. Παρασκευής Δήμου Θήρας», προϋπολογισμού 6.900.000 ευρώ.

Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε σε νέα βάση το 2020 από την Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Θ. και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με συντονισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Συνοχής 2014 – 2020 στο πλαίσιο του Ε.Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Η υφιστάμενη μονάδα αφαλάτωσης έχει διαστασιολογηθεί με δύο γραμμές επεξεργασίας για ημερήσια παροχή πόσιμου νερού 5.000 m3 ή ωριαία παροχή πόσιμου νερού 218 m3 (Α΄ Φάση) και έχει ληφθεί πρόβλεψη στα έργα ΠΜ για μελλοντική επέκταση σε ημερήσια παροχή 7.500 m3 ή ωριαία παροχή 327 m3 (Β΄ Φάση) με προσθήκη μία επιπλέον γραμμή επεξεργασίας. Στο πλαίσιο της εργολαβίας προβλέπεται:

− η εγκατάσταση του εξοπλισμού της Β΄ Φάσης στο υφιστάμενο έργο ήτοι της τρίτης γραμμής επεξεργασίας δυναμικότητας πόσιμου νερού 2.500m3/d ημερησίως ή 109 m3/h.

− η εγκατάσταση μιας πρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης εντός νέου κτιρίου στο γειτνιάζον οικόπεδο για την επιπλέον παραγωγή πόσιμου νερού παροχής 2.500 m3/d ημερησίως ή 109 m3/h.

Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Αφαλάτωσης ώστε η συνολική δυναμικότητα να ανέρχεται σε παραγωγή πόσιμου νερού παροχής 10.000 m3 ημερησίως. Συνοπτικά περιλαμβάνεται:

− η εγκατάσταση του εξοπλισμού της Β΄ Φάσης στο υφιστάμενο έργο ήτοι της τρίτης γραμμής επεξεργασίας δυναμικότητας 2.500m3/d πόσιμου νερού, ώστε η τελική δυναμικότητα του υφιστάμενου έργου να ανέλθει στις 7.500m3/d πόσιμου νερού.

− η εγκατάσταση μιας πρόσθετης μονάδας αφαλάτωσης εντός νέου κτιρίου στο γειτνιάζον οικόπεδο για την επιπλέον παραγωγή πόσιμου νερού παροχής 2.500 m3/d ημερησίως.

− η δοκιμαστική λειτουργία του συνόλου του έργου από τον ανάδοχο για 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών.

Επίσης στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνεται και κάθε εργασία ή προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, η οποία είναι αναγκαία για την ολοκληρωμένη κατασκευή, την άρτια και αποδοτική λειτουργία του έργου, έστω και αν δεν αναφέρεται ρητά στα Τεύχη Δημοπράτησης.

Ο ανάδοχος επελέγη με βάση την τεχνική έκθεση που υπέβαλε η οποία εξασφαλίζει την εφαρμογή μιας ορθολογικής λύσης, σύγχρονης τεχνολογίας και πλήρους αυτοματοποιημένης, απόλυτα ασφαλούς ως προς την ποιότητα του επεξεργασμένου νερού, βέλτιστη ως προς το λειτουργικό κόστος και με υψηλή ποιότητα υλικών κατασκευής και εξοπλισμού, ώστε να εξασφαλίζεται μεγάλος χρόνος ζωής του έργου.

Η θέση της εγκατάστασης της μονάδας αφαλάτωσης βρίσκεται κεντροβαρικά περίπου όλων των οικισμών που θα υδρευθούν (Καμάρι, Μεσσαριά, Βόθωνα, Έξω Γωνιά, Αγία Παρασκευή, Μονόλιθος). Βρίσκεται σε απόσταση 1.000 περίπου μέτρων από την ακτογραμμή, σε υψόμετρο 45 μέτρων περίπου, στο νοτιοδυτικό άκρο του αεροδρομίου της Θήρας (εκτός αυτού), σε διαθέσιμη δημοτική έκταση 7,8 στρεμμάτων περίπου. Τα υφιστάμενα έργα καταλαμβάνουν έκταση 3 στρεμμάτων περίπου στην δυτική πλευρά του γηπέδου. Η πρόσβαση στο γήπεδο της μονάδας αφαλάτωσης γίνεται μέσω υφιστάμενης οδού πλάτους περίπου 4 μέτρα από την παραλιακή οδό.

Η περιοχή δεν παρουσιάζει οικιστική ανάπτυξη και χαρακτηρίζεται από την παρουσία του αεροδρομίου της Θήρας. Σημειώνεται ότι εντός του αεροδρομίου Θήρας στο νοτιοανατολικό άκρο του έχει κατασκευασθεί και λειτουργεί η ΕΕΛ Καμαρίου, υπό την ευθύνη της ΔΕΥΑ.

Όσον αφορά στο νέο κτήριο που θα κατασκευαστεί, για τις ανάγκες στέγασης του η/μ εξοπλισμού της τέταρτης γραμμής αυτό θα έχει εμβαδόν τουλάχιστον 500m2, ενώ στο εσωτερικό θα διαμορφωθεί επιπλέον χώρος αποθήκευσης, χώρος επισκευής και συντήρησης η/μ εξοπλισμού πλήρως εξοπλισμένος και ανεξάρτητος χώρος πινάκων. Στην επιφάνεια του δαπέδου θα προβλεφθεί σύστημα συλλογής νερού με κατάλληλες πλαστικές εσχάρες. Η αρχιτεκτονική του κτιρίου θα είναι παρόμοια με αυτήν των υφιστάμενων κτιρίων και θα παρέχει άνετους χώρους διακίνησης, ευχάριστη εξωτερική εμφάνιση εναρμονισμένη στην αρχιτεκτονική της περιοχής με ανθεκτικά υλικά στις καιρικές συνθήκες και μικρές απαιτήσεις συντήρησης.

 

Ετικέτες: