Ευθεία αντιπαράθεση δημοτικής αρχής και μειοψηφίας Δήμου Άνδρου με αφορμή τις διά περιφοράς συνεδριάσεις και τη συμμετοχή στα δημοτικά όργανα

Διαξιφισμοί περί ουσιαστικής συμμετοχής

Την αντικατάσταση μέλους της Οικονομικής Επιτροπής εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Άνδρου, με τη μειοψηφία να καταψηφίζει και να διαμαρτύρεται έντονα για τις συνεχόμενες διά περιφοράς συνεδριάσεις του σημαντικότατου αυτού δημοτικού οργάνου.

Την ευρεία διαμαρτυρία των παρατάξεων της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου, προκάλεσε η κίνηση του Δημάρχου Άνδρου και προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής, να προτείνει την αντικατάσταση του μέλους της ΟΕ, κ. Αναστασίας Μαμάη, από την παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας «Η Άνδρος της ζωής μας», λόγω συνεχόμενων απουσιών της από τις συνεδριάσεις του οργάνου, χωρίς να αντικαθίσταται από το αναπληρωματικό της μέλος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διάλογος στο Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου διευρύνθηκε στον τρόπο, με τον οποίο διεξάγονται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ήτοι διά περιφοράς, με τα μέλη της μειοψηφίας να τονίζουν πως ο συγκεκριμένος τρόπος διεξαγωγής ουσιαστικά «φιμώνει» τον ζωντανό διάλογο και δεν ευνοεί την διαφάνεια.

Σημειώνεται, ότι στις διά περιφοράς συνεδριάσεις, τα μέλη ενημερώνονται για τις εισηγήσεις με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποστέλλουν την ψήφο τους τηλεφωνικά ή με γραπτό μήνυμα προς τον πρόεδρο του οργάνου, μονολεκτικά για κάθε θέμα. Υπάρχει η δυνατότητα λήψης ενημέρωσης επί αποριών πριν την καθορισμένη ώρα διεξαγωγής της συνεδρίασης.

Η μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, πέραν από τους συνεργαζόμενους με την παράταξη του Δημάρχου δημοτικούς συμβούλους, έχοντας την πλειοψηφία εδρών, σύσσωμη καταψήφισε την εισήγηση του Δημάρχου, διατηρώντας την κ. Μαμάη ως μέλος της Οικ. Επιτροπής.

«Διαδικασίες που ευτελίζουν και φιμώνουν εκπροσώπους της κοινωνίας»

Τη συζήτηση του θέματος άνοιξε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Άνδρου, κ. Λευτέρης Μπάλλας, ο οποίος σημείωσε, πως «έρχονται ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο οι απουσίες που έχει σημειώσει η κ. Μαμάη Αναστασία, από συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και σύμφωνα με το άρθρο 75, παρ. 4 του νόμου του Καλλικράτη, το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει κα προβαίνει στην αντικατάσταση από τον αναπληρωματικό της».

Αμέσως μετά, ο λόγος δόθηκε στην ίδια την κ. Μαμάη, η οποία αρχικά υπογράμμισε, προς το Σώμα, «γνωρίζετε πότε έγινε τελευταία φορά συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Άνδρου; Επί δύο χρόνια, από το Μάρτιο του 2020 διαχειρίζεστε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ του Δήμου Άνδρου με μηνύματα SMS και e-mail. Ο Δήμαρχος και πρόεδρος της Ο.Ε. προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και προβληματισμό, όταν μάλιστα ένας μειοψηφικός Δήμαρχος (θυμίζω ότι έχει 5 έδρες από τις 21 συνολικές και τρεις συνεργαζόμενες) επιμένει να διοικεί, χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των μελών της αντιπολίτευσης, που αυτή τη στιγμή πλειοψηφεί στο νησί μας».

Επιπλέον, η κ. Μαμάη μεταξύ άλλων υποστήριξε, ότι «είναι σαφές ότι αρνείστε την τηλεδιάσκεψη, διότι δε θέλετε τις ερωτήσεις και τον διάλογο και φυσικά την επί τόπου ψήφιση των θεμάτων από τα μέλη της Ο.Ε. Όλα τα συλλογικά όργανα, που δρουν υγιώς, επιθυμούν τη διασφάλιση της δημοσιότητας και της διαφάνειας».

«Υποχρέωσή μου είναι να συμμετέχω στα συμβούλια και όχι σε διαδικασίες που ευτελίζουν και φιμώνουν τους εκπροσώπους της Ανδριώτικης κοινωνίας», κατέληξε.

«Διαχειρίζονται τέσσερα άτομα, με SMS, όλο τον προϋπολογισμό»

Επίσης, το λόγο έλαβε και το αναπληρωματικό μέλος της Ο.Ε. για την κ. Μαμάη κ. Σπυρίδων Τσαούσης. Ο ίδιος υποστήριξε, ότι «κατά την προσωπική μου εκτίμηση, αυτό που συζητάμε σήμερα είναι η συνέχεια αυτού που είδαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, την εισήγηση αποπομπής έξι δημοτικών συμβούλων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, για ίδιους λόγους, σε ένα μικρό διάστημα μίας εβδομάδας και επίσης της παραίτησης που ζήτησε ανοικτά ο Δήμαρχος από τον κ. Μπακέλα. Άρα, θεωρώ, πως εδώ είναι καθαρά πολιτικό το κίνητρο και τίποτε άλλο».

Σύμφωνα με τον κ. Τσαούση, «τις διά περιφοράς συνεδριάσεις τις προέβλεψε η κεντρική διοίκηση, για να βοηθήσει με αυτό τον ευέλικτο τρόπο την κατάσταση του Covid-19 και τις χρησιμοποιούμε, όπως στο δημοτικό συμβούλιο για ζητήματα που κρίνονται ήσσονος σημασίας». Όπως πρόσθεσε, «δύο χρόνια οι συνεχείς διά περιφοράς συνεδριάσεις ξεπερνούν τις 100-120 συνεχόμενες συνεδριάσεις της Ο.Ε. Μιλάμε για συνεδριάσεις, στις οποίες συζητούνται θέματα και διακυβεύονται εκατομμύρια ευρώ». Επιπλέον ανέφερε, ότι «στις δια περιφοράς συνεδριάσεις δεν υπάρχει ζωντανός διάλογος, οφείλουμε να κάνουμε ερωτήματα γραπτά, να πάρουμε απάντηση γραπτή κλπ. Οπότε, το θέμα της διαβούλευσης δεν προκρίνεται και δεν ενισχύεται. Το ίδιο άρθρο μιλά για τη δημοσιότητα των συνεδριάσεων της Ο.Ε. Οι διά περιφοράς συνεδριάσεις δεν ενισχύουν τη δημοσιότητα».

Αντιστοίχως, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Βασίλης Αδάμης, υποστήριξε, ότι «με τη σημερινή εισήγηση του Δημάρχου, το μόνο που επετεύχθη είναι να μάθει ο κόσμος το τι ακριβώς συμβαίνει με την Οικονομική Επιτροπή. Το πώς διαχειρίζονται τέσσερα άτομα, με SMS, όλο τον προϋπολογισμό του Δήμου».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Η Άνδρος της ζωής μας», κ. Γιάννης Καπάκης, σημείωσε πως δεν επιδεικνύεται η ίδια ευαισθησία και για τις υπόλοιπες επιτροπές. «Δεν έχει ξαναγίνει αυτό, για λόγους σκοπιμότητας, να προτείνεται η αντικατάσταση μέλους της Ο.Ε. Θα κάνετε το ίδιο και στις άλλες δημοτικές Επιτροπές;», διερωτήθηκε, ενώ έκλεισε τονίζοντας, πως «ελάτε ξανά στην κανονικότητα των συνεδριάσεων της Οικονομικής Επιτροπής κι εμείς θα είμαστε παρόντες συνεχώς, όπως κάνουμε πάντα».

Σε μία λιτή του τοποθέτηση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Θεοδόσης Σουσούδης, ανέφερε, πως «για μένα είναι πρωτοφανές, μοναδικό φαινόμενο. Για μένα, είναι προσχηματικό εντελώς. Είναι για να κάνουμε “ντα-ντα” κάποια παιδιά που δε μας κάνουν το χατίρι». Ο κ. Σουσούδης υπογράμμισε πως η εισήγηση αυτή θα βρει σύσσωμη τη μειοψηφία αντίθετη, ενώ σημείωσε, πως αυτό ήταν γνωστό στη δημοτική αρχή, που έφερε το θέμα απλώς για να «ακουστεί». Τέλος, ο ίδιος ζήτησε να γίνονται οι συνεδριάσεις της Ο.Ε. με τηλεδιάσκεψη.

«Δεν υιοθετώ αυτή τη λογική και συνεχίζω να λειτουργώ πολιτικά»

Κλείνοντας, το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Δημήτρης Λοτσάρης, με την παραδοχή πως ο ίδιος αποτελεί μειοψηφικό Δήμαρχο, αναφέροντας, πως «στόχος μου είναι το πώς θα λειτουργήσουμε, το πώς θα έχουμε αποτέλεσμα, θα παράγουμε έργο».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην εισήγησή του για παραπομπή δημοτικών συμβούλων που δεν είχαν παραστεί κατά τις συνεδριάσεις ψήφισης του προϋπολογισμού του 2022 ως προς τη θέση τους σε αργία λόγω αδικαιολόγητων απουσιών, τονίζοντας πως δικαιώθηκε, «καθώς στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε 21 παρουσίες 21 δημοτικών συμβούλων».

Επιπλέον, σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των συνεδριάσεων, υποστήριξε, ότι «είναι υποκριτικό το επιχείρημα, διότι και στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχαμε τηλεδιάσκεψη και μπορούσαν να γίνουν ερωτήσεις, κάναμε “αμάν” να έχουμε απαρτία. Ευτυχώς, ο “κακός” Λοτσάρης εισηγήθηκε στον Πρόεδρο του Δ.Σ. ανήμερα της πρωτοχρονιάς, την εφαρμογή κατά γράμμα του κανονισμού, ώστε στις συνεδριάσεις που έχουμε κάνει μέσα στο 2022 να έχουμε από 19 έως 21 παρόντα μέλη του Δ.Σ. Έχετε ξαναδεί Δήμαρχο να σας θέλει κοντά του; […] Καταδικάζετε τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά όποτε έχετε ενδιαφέρον στέλνετε ερώτημα και παίρνετε απάντηση. Και μέσα από εκεί, εκφράζετε και τις απόψεις των τοπικών κοινωνιών».

Επιπλέον, σε διάφορα σχόλια των ομιλητών της μειοψηφίας για κακοδιαχείριση των οικονομικών του Δήμου, ο κ. Λοτσάρης τόνισε πως μόνο μέσα από τη συμμετοχή τους στην Ο.Ε. θα καταφέρουν να αναδείξουν τα ενδεχομένως κακώς κείμενα.

Δίνοντας κάποια στοιχεία με συγκεκριμένους αριθμούς, ο Δήμαρχος ενημέρωσε, πως η κ. Μαμάη το 2021 συμμετείχε στις 5 από τις 67 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, ενώ το 2020 στις 14 από τις 47. «Κάνουμε τη συνεδρίαση για να είμαστε μαζί. Αν δεν μπορεί η κ. Μαμάη ας αντικατασταθεί», σχολίασε.

Κλείνοντας, ο Δήμαρχος υπογράμμισε, απευθυνόμενος προς τη μειοψηφία:

«Επιβραβεύστε μία σύμβουλο που ψηφίστηκε για να είναι παρούσα και είναι απούσα. Αν πιστεύετε πως αυτή είναι η εκπροσώπηση του Ανδριώτικου λαού, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. […] Κανένα πρόβλημα δε λύθηκε από τους απόντες. Και δυστυχώς η κ. Μαμάη είναι απούσα διαρκώς, σε Δημοτικό Συμβούλιο και Οικονομική Επιτροπή. Εσείς μπορεί να τη στηρίξετε, στο πλαίσιο της δικής σας λογικής. Εγώ αυτή τη λογική δεν θα την υιοθετήσω και θα συνεχίσω να λειτουργώ πολιτικά».

 

Ετικέτες: