Ομόφωνα εγκρίθηκε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου

Σημεία φόρτισης σε ζώνες αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας

Με ομόφωνη απόφασή της, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου ενέκρινε το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, με τις θέσεις να επιλέγονται βάσει στρατηγικού σχεδιασμού για την εξυπηρέτηση των σημαντικότερων σημείων όπου αναμένεται αυξημένη ζήτηση.

Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) αφορά στη χωροθέτηση δημοσίως προσβάσιμων σημείων επαναφόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Η/Ο) κανονικής ή υψηλής ισχύος και αντίστοιχα θέσεων στάθμευσης Η/Ο, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου. Τα Σ.Φ.Η.Ο. θα αποτελούν ουσιαστικά τον Οδικό Χάρτη χωροθέτησης των δημοσίως προσβάσιμων θέσεων στάθμευσης και φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, που αποτελεί και το προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών στην Ελλάδα, ώστε να παρέχονται οι απαραίτητες υποδομές για την ενθάρρυνση αγοράς περισσότερων ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα εντός των αστικών κέντρων και οικιστικών ιστών.

36 θέσεις φόρτισης Ι.Χ. με πρόβλεψη για οχήματα ΑμεΑ

Η Ανάλυση Υφιστάμενης κατάστασης για το Δήμο Μυκόνου περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την καταγραφή των κατευθύνσεων του υπερκείμενου σχεδιασμού και των θεσμοθετημένων χρήσεων γης.

Για τη χωροθέτηση των σημείων φόρτισης αρχικά στο Δήμο Μυκόνου δημιουργήθηκαν δύο σενάρια:

▪ Το πρώτο περιλαμβάνει την δίκαιη κατανομή των θέσεων φόρτισης στο σύνολο του δήμου με βάση την ισότιμη χωρική κατανομή και την πυκνότητα πληθυσμού.

▪ Το δεύτερο δίνει μεγαλύτερη έμφαση στις εμπορικές χρήσεις, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται περισσότερες θέσεις σε περιοχές που εντοπίζεται έντονη οικονομική δραστηριότητα.

Στο Δήμο Μυκόνου για την χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης επιλέχθηκε το σενάριο Β, το οποίο δίνει έμφαση στις εμπορικές χρήσεις και τον τουρισμό. Σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του σεναρίου Β αποτέλεσε ο τουριστικός χαρακτήρας του δήμου, καθώς και το χαμηλό ποσοστό διείσδυσης Η/Ο το έτος βάσης (2021).

Ως εκ τούτου επιλέχθηκαν οι παρακάτω θέσεις:

  • Φάμπρικα (Χώρα Μυκόνου): Τρεις φορτιστές, με έξι θέσεις φόρτισης, εκ των οποίων 4 για Ι.Χ. οχήματα και δύο για Ι.Χ. ΑμεΑ.
  • Τούρλος (λιμάνι): Δύο φορτιστές με τέσσερις θέσεις φόρτισης, εκ των οποίων δύο για Ι.Χ. οχήματα και δύο για Ι.Χ. ΑμεΑ.
  • Παλιό λιμάνι (Χώρα Μυκόνου): Δύο φορτιστές με τέσσερις θέσεις φόρτισης, εκ των οποίων τρεις για Ι.Χ. οχήματα και έναν για Ι.Χ. ΑμεΑ.
  • Καλαμοπόδι (Paradise): Ένας φορτιστής με δύο θέσεις φόρτισης για Ι.Χ. οχήματα.
  • Ορνός: Ένας φορτιστής με δύο θέσεις φόρτισης για Ι.Χ. οχήματα.
  • Πλατύς Γιαλός: Ένας φορτιστής με δύο θέσεις φόρτισης για Ι.Χ. οχήματα.
  • Άνω Μερά: Δύο φορτιστές με τέσσερις θέσεις φόρτισης, εκ των οποίων τρεις για Ι.Χ. οχήματα και μία για Ι.Χ. ΑμεΑ.
  • Ορνός ΙΙ: Δύο φορτιστές, με τέσσερις θέσεις φόρτισης, εκ των οποίων τρεις για Ι.Χ. οχήματα και μία για Ι.Χ. ΑμεΑ.
  • Καλαφάτης: Ένας φορτιστής με δύο θέσεις φόρτισης για Ι.Χ. οχήματα.
  • Αεροδρόμιο Μυκόνου: Δύο φορτιστές με τέσσερις θέσεις φόρτισης, εκ των οποίων τρεις για Ι.Χ. οχήματα και μία για Ι.Χ. ΑμεΑ.
  • Λύκειο Μυκόνου (Χώρα): Ένας φορτιστής με δύο θέσεις φόρτησης, εκ των οποίων μία για Ι.Χ. οχήματα και μία για Ι.Χ. ΑμεΑ.

Συνολικά προβλέπεται η τοποθέτηση 18 φορτιστών, με 36 θέσεις φόρτισης, εκ των οποίων 27 θέσεις για Ι.Χ οχήματα και 9 θέσεις για φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων ΑμεΑ.

Σταθμοί φόρτισης για ταξί, φορτηγά, λεωφορεία και μικροκινητικότητα

Όσον αφορά τον Δήμο Μυκόνου, οι θέσεις των φορτιστών προτείνονται στις υφιστάμενες πιάτσες ταξί στον οικισμό της Μυκόνου και το λιμάνι του Τούρλου. Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν φορτιστή με μία θέση φόρτισης σε κάθε μία από τις προαναφερόμενες θέσεις.

Για τα οχήματα μικροκινητικότητας, όπως είναι τα ηλεκτρικά πατίνια και τα ηλεκτρικά ποδήλατα, απαιτούνται μονοφασικοί φορτιστές, εναλλασσόμενου ρεύματος (AC), οι οποίοι συνδέονται με το 230 V δίκτυο και κυμαίνονται από 1-5 πρίζες ανά φορτιστή με μέγιστη ισχύ ανά υποδοχή περίπου 300 W. Οι πρίζες των φορτιστών αυτών έχουν υποδοχή τύπου Shucko.

Η χωροθέτηση σημείων φόρτισης για οχήματα μικροκινητικότητας πρέπει να πραγματοποιείται κοντά σε σημαντικούς πόλους έλξης, όπως είναι η εστίαση, το εμπόριο, οι χώροι αθλητισμού και εκπαίδευσης, οι χώροι πολιτισμού κλπ., καθώς και πλησίον υποδομών κίνησης των ποδηλατών, όπως αποκλειστικές λωρίδες ποδηλάτου.

Βάσει των ανωτέρω επιλέχθηκε η τοποθέτηση από έναν φορτιστή με πέντε θέσεις φόρτισης στις περιοχές Μουσείο (Χώρα Μυκόνου), Ανεμόμυλοι (Χώρα Μυκόνου), Σχολεία (Βούγλι), Ορνός, Άνω Μερά.

Τέλος, κρίθηκε απαραίτητη η εγκατάσταση ενός φορτιστή με δύο θέσεις φόρτισης στο Παλαιό Λιμάνι, για οχήματα φορτοεκφορτώσεων, καθώς και ενός φορτιστή με δύο θέσεις για τη φόρτιση ηλεκτρικών τουριστικών λεωφορείων.

Ετικέτες: