Η καμπάνια ενημέρωσης της iSea για τα ξενικά είδη “Pick the alien” που ξεκίνησε από τις Κυκλάδες, πλέον αφορά σε όλη τη χώρα

Το Pick The Alien εξελίσσεται και ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα

Μέσα από δράσεις που στοχεύουν στην προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης θαλασσινών, το Pick the Alien, φέτος θα ταξιδέψει σε Κυκλάδες, Κρήτη, Επτάνησα, Αργολικό Κόλπο, Δωδεκάνησα, Θεσσαλονίκη, Αττική.

Η iSea ήδη από το 2019 προωθεί την κατανάλωση βρώσιμων θαλάσσιων ξενικών ειδών με στόχο τη μείωση του πληθυσμού τους και τη μείωση των επιπτώσεων από την εξάπλωσή τους στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Pick the Alien” περισσότεροι από 3.000 καταναλωτές στις Κυκλάδες και στα νησιά του Ιονίου ενημερώθηκαν το 2019 και το 2020 για τις επιπτώσεις των θαλάσσιων ξενικών ειδών και είχαν την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν για να αξιολογήσουν τη γευστική τους αξία. Παράλληλα η iSea συνεργάστηκε με ένα μεγάλο αριθμό εστιατορίων με στόχο να εισάγουν τα ξενικά είδη στο μενού τους.

Φέτος το πρόγραμμα αλλάζει και διευρύνεται, περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο αριθμό δράσεων σε όλη τη χώρα. Στόχο αποτελεί η προώθηση της κατανάλωσης των ξενικών ειδών που ταυτόχρονα θα συνδυάζεται με την αντικατάσταση εμπορικών αυτόχθονων ειδών που οι πληθυσμοί τους μειώνονται μέσα από τη δημιουργία μιας συμμαχίας όλων των εμπλεκομένων (αλιέων, ιχθυοπωλείων, εστιατορίων).

Στο πλαίσιο του προγράμματος για το 2022 θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω δράσεις:

  • Ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ζήτημα των ξενικών ειδών και τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, την οικονομία και την ανθρώπινη υγεία.
  • Γαστρονομικές εκδηλώσεις, όπου οι καταναλωτές θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν βρώσιμα ξενικά είδη με στόχο την εισαγωγή τους στις διατροφικές τους επιλογές.
  • Πιλοτική χρήση ειδικά σχεδιασμένων παγίδων για την στοχευμένη αλίευση λιονταρόψαρων.
  • Προώθηση της Επιστήμης των Πολιτών για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την εξάπλωση των θαλάσσιων ξενικών ειδών μέσα από το πρόγραμμα «Σε ξενίζει…Μοιράσου το μαζί μας», αλλά και μέσα από τη συλλογή δειγμάτων από τους πολίτες με στόχο την επιστημονική τους μελέτη.
  • Εκδηλώσεις στοχευμένης αφαίρεσης ξενικών ειδών μέσα σε προστατευόμενες περιοχές ως μέτρο για τη μείωση του πληθυσμού τους από ερασιτέχνες αλιείς.
  • Φεστιβάλ μπλε καβουριού στη Θεσσαλονίκη
  • Διαδικτυακή εκδήλωση λήξης του προγράμματος κατά την οποία οι συμμετέχοντες θα λάβουν μαγειρεμένα θαλάσσια ξενικά είδη με delivery, ώστε να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την iSea, με τη συνεργασία του Πανεπιστήμιο Πατρών και του Πανεπιστημίου του Πλύμουθ (University of Plymouth), και την υποστήριξη και συνεργασία του Blue Marine Foundation, του Ionian Environment Foundation, του Argolic Environment Foundation και του Cyclades Preservation Fund.

Ετικέτες: