Η ομάδα της iSea σε Μήλο, Πάρο, Νάξο, Σύρο και Άνδρο

Παράκτιοι και υποθαλάσσιοι καθαρισμοί στις Κυκλάδες

  • Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021 - 06:27

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Προσφέρω» για καθαρότερες ελληνικές θάλασσες και ακτές, τον Ιούνιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν 8 επιπλέον υποβρύχιοι και 8 παράκτιοι καθαρισμοί από την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, σε πολλές περιοχές των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκαν 2 υποβρύχιοι και 2 παράκτιοι καθαρισμοί στη Μήλο, 1 υποβρύχιος και 2 παράκτιοι καθαρισμοί στη Νάξο, 1 υποβρύχιος και 2 παράκτιοι καθαρισμοί στην Πάρο, 1 υποβρύχιος στην Ανδρο και 3 υποβρύχιοι και 2 παράκτιοι καθαρισμοί στη Σύρο.

Μέσω του προγράμματος «Προσφέρω», μιας κοινής προσπάθειας της Procter & Gamble και της ΑΒ Βασιλόπουλος, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις επιπτώσεις των υδάτινων απορριμμάτων και την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών μείωσης των απορριμμάτων στην καθημερινότητα τους. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε συλλογή δεδομένων μέσα από την καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικές φόρμες, σύμφωνα με την υποχρέωση της χώρας μας για τον στόχο 10 του Στρατηγικού Σχεδιασμού για τα Θαλάσσια Οικοσυστήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην υλοποίηση των υποβρύχιων καθαρισμών, 23 εθελοντές και 8 δύτες συνέβαλαν στην απομάκρυνση απορριμμάτων από τον βυθό των Κυκλάδων. Οι συμμετέχοντες αποτελούνταν από μέλη της iSea, τοπικούς εκπροσώπους, εθελοντικές ομάδες και τοπικά καταδυτικά κέντρα. Συνολικά συλλέχθηκαν περίπου 3 τόνοι απορριμμάτων από τον πυθμένα των λιμανιών. Πολυπληθέστερος τύπος απορριμμάτων αποτέλεσε για ακόμα μια φορά το πλαστικό με τις πλαστικές σακούλες, τα πλαστικά μπουκάλια, τα δίχτυα, τα ελαστικά οχημάτων, καθώς και τις πετονιές ψαρέματος να αποτελούν τα πιο κοινά απορρίμματα που συλλέχθηκαν κατά την διάρκεια των υποβρύχιων καθαρισμών.

Όσον αφορά στους παράκτιους καθαρισμούς, συνολικά 32 εθελοντές, μέλη της iSea και εθελοντικών ομάδων, συνέβαλαν στη συλλογή και απομάκρυνση σχεδόν 230 κιλών απορριμμάτων από τις παραλίες των Κυκλάδων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των απορριμμάτων αποτελούνταν από πλαστικά κομμάτια, αποτσίγαρα, καλαμάκια, πλαστικά καπάκια, γυάλινα κομμάτια, μπατονέτες και πλαστικές σακούλες.

Ενδεικτικά, στην παραλία Μύλος της Άνδρου την προηγούμενη εβδομάδα, 66 κιλά απορριμμάτων απομακρύνθηκαν, εκ των οποίων το 92% του συνόλου ήταν πλαστικά αλλα δεν έλειψαν τα αποτσίγαρα, τα σχοινιά,τα πλαστικά μιας χρήσης και πολλά άλλα. Παράλληλα, απο το αλιευτικό καταφύγιο Κορθίου, ανασύρθηκαν περισσότερα απο 300 κιλά απορριμμάτων από τα οποία το 93% ηταν απο πλαστικό, ανάμεσά τους πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, οικοδομικά υλικά και ενα κάλυμμα από ρολόι ΔΕΗ.

H iSea απηύθυνε θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή τους Δήμους και τα Λιμεναρχεία Μήλου, Νάξου, Σύρου, Πάρου και Άνδρου, καθώς και τα καταδυτικά κέντρα Paros Diving Center, ScubAndros, Salt Water Divers, Nima Diving Center, Milos Diving Center και Milos Scubaholics, όπως επίσης στους φορείς των νησιών, όπως ο Αλιευτικός Σύλλογος Πάρου, ο Ναυτικός Όμιλος Νάουσας Πάρου, η Λέσχη Ανδρίων, ο Ναυτικός Όμιλος Κορθίου Άνδρου, ο Αλιευτικός Σύλλογος Άνδρου, ο Σύλλογος Καθαρή Πράσινη Άνδρος, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρο, ο Σύλλογος Γυναικών Κορθίου, ο οργανισμός «Naxos Island Wildlife Protection, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μήλου, ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου και η Ομάδα Διασωστών Μήλου.

Απο το 2018 μέχρι σήμερα εχουν πραγματοποθηθεί 96 υποβρύχιοι καθαρισμόι και 58 παράκτιοι απομακρύνοντας σχεδόν 50 τόνους απορριμάτων απο παραλίες και θάλασσες της Ελλάδας με την συμμετοχή περισσοτερων απο 1.000 εθελοντές και 60  δύτες. Επιπλέον, υλοποιήθηκαν 34 εκπαιδευτικές δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μαθητών παρουσιάζοντας το πρόβλημα και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν.