Επετειακές εκδηλώσεις για τη Μάχη των Οχυρών και τον Γεώργιο Δουράτσο

Η Σύρος τίμησε τον ήρωα Γεώργιο Δουράτσο

Στη γενέτειρα του Γ. Δουράτσου πλέον τα οστά του, τα οποία παραδόθηκαν με κάθε επισημότητα

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται. Καταλαμβάνονται». Η ιστορική αυτή φράση του Συριανού Ταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, όταν αρνήθηκε να παραδώσει το οχυρό Ρούπελ στους Γερμανούς, αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα, για το τριήμερο των επετειακών εκδηλώσεων προς τιμήν του, που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή τη μεταφορά των οστών του στη γενέτειρά του τη Σύρο, από την Αθήνα.

Από τος 6 έως τις 9 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε Έκθεση Ιστορικών Κειμηλίων στο χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν εκθέματα όπως οπλισμό και είδη εκστρατείας της εποχής του 1940, ανέκδοτα φωτογραφικά ντοκουμέντα από την Μάχη των Οχυρών και άλλα ιστορικά κειμήλια. Παράλληλα, με τη συμμετοχή Ομάδας Αναβιωτών, με στολές εκστρατείας, ελληνικές και γερμανικές, πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση του εσωτερικού χώρου του Οχυρού σε μεγάλη κλίμακα.

Το Σάββατο, 9 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε επίσης η επετειακή εκδήλωση για τη Μάχη των Οχυρών, στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, της Εκκλησίας, της αυτοδιοίκησης, των Αρχών, αλλά και τοπικών φορέων, όπου έγιναν σημαντικές ομιλίες και παρουσιάσεις σχετικά με την ιστορία της Μάχης των Οχυρών και τον Γεώργιο Δουράτσο.

«Η σημερινή ημέρα, αποτελεί ημέρα έκδηλης συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, διότι μετά από άκαρπες προσπάθειες πολλών ετών, η δημοτική μας αρχή, με συντονισμένες ενέργειες, κατόρθωσε να επιτύχει τη μεταφορά των οστών του Υποστράτηγου εν αποστρατία Γεωργίου Δουράτσου, στην ιδιαίτερη πατρίδα και γενέτειρά του, τη Σύρο, με όλες τις δέουσες τιμές, στηρίζοντας μία πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών ν. Κυκλάδων για την οποία τους ευχαριστούμε θερμά. Επίσης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Καθολικών Αθηνών, την Καθολική Επισκοπή Σύρου, την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, το βουλευτή Κυκλάδων κ. Γιάννη Βρούτση για τη σημαντική και πολύτιμη βοήθειά του σε όλη την προσπάθεια, το Λιμενάρχη Σύρου, το Πολεμικό Μουσείο, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, για την αμέριστη συνεργασία και την υποστήριξή τους», ανέφερε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κατά την έναρξη του χαιρετισμού του στην ημερίδα, ευχαριστώντας επίσης τους χορηγούς ONEX Neorion Syros και Blue Star Ferries μεταξύ άλλων, ενώ στη συνέχεια παρέθεσε ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη ζωή του Γεωργίου Δουράτσου.

Με την ιδιότητα του εκπροσώπου του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ., κ. Γιάννης Βρούτσης σημείωσε πως «για μένα η σημερινή ημέρα αποτελεί ιδιαίτερη στιγμή με έντονα συναισθήματα», ευχαριστώντας τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, για τη δυνατότητα που του έδωσε να συμβάλει με κάθε δυνατό τρόπο, στην πραγματοποίηση αυτής της τοπικής απαίτησης, η οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, δηλαδή τον επαναπατρισμό των οστών του Γ. Δουράτσου στη Σύρο.

Από την πλευρά του, ο Αντισυνταγματάρχης εν αποστρατία Αεροπορίας Στρατού και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, υπό την αιγίδα της οποίας τέλεσαν όλες οι εκδηλώσεις, κ. Χρηστίδης Χρήστος, απηύθυνε ευχαριστίες προς όλους, όσοι συνέβαλαν στο πόνημα αυτό, ενώ μίλησε για το ρόλο των εφέδρων αξιωματικών και των αποστράτων, κλείνοντας με τη ρήση του Κωστή Παλαμά, “η μεγαλοσύνη των λαών δε μετριέται με το στρέμμα, αλλά με της καρδιάς το πλήρωμα και με το αίμα”, τονίζοντας ότι οι Έλληνες πάντοτε αποδίδαμε ιδιαίτερες τιμές στους νεκρούς μας.

Τέλος, χαιρετισμό και ομιλία απηύθυνε ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Κυκλάδων, του επίσημου φορέα υλοποίησης του συνόλου των δράσεων και υπεύθυνος για το σωστό συντονισμό όλων των σχετικών ενεργειών εκ μέρους του Δήμου, ενώ ακολούθησαν οι ομιλίες για την ιστορία της Μάχης των Οχυρών και του Γ. Δουράτσου.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν την Κυριακή, 10 Απριλίου, καθώς το πρωί τελέστηκε με κάθε επισημότητα η εκδήλωση υποδοχής των οστών του Συριανού ήρωα στο λιμάνι της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης.

Στο πλαίσιο αυτό, έγινε απόδοση τιμών από ένοπλο στρατιωτικό άγημα του ΤΕΘ Ερμούπολης, ενώ ακολούθησε τιμητική πομπή συνοδείας των οστών έως τον ανδριάντα του Γ. Δουράτσου στην πλατεία Κουτσοδόντη, όπου επίσης αποδόθηκαν τιμές.

Στη συνέχεια, τα οστά του Γ. Δουράτσου, μεταφέρθηκαν στο Καθολικό Κοιμητήριο Ερμούπολης, όπου αποδόθηκαν στρατιωτικές τιμές από το άγημα ΤΕΘ Ερμούπολης, ενώ τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Επίσκοπο Καθολικών Σύρου, π. Πέτρο Στεφάνου.

Σημειώνεται, πως όλες οι δράσεις και εκδηλώσεις υποστηρίχθηκαν από την Καθολική Επισκοπή Σύρου και το Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συνέδραμε με τη διάθεση τιμητικών αγημάτων και αντιπροσωπεία Στελεχών, ενώ το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών με την παραχώρηση ιστορικών κειμηλίων και εκθεμάτων. Σημαντική υπήρξε και η συνδρομή εκ μέρους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.