Δήμος Μυκόνου και Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρούν στην αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η κακοκαιρία

Παρεμβάσεις για την «επούλωση» των πληγών

Στο πλαίσιο της αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε το νησί κατά το τέλος Ιανουαρίου στο οδικό δίκτυο, προχωρούν ο Δήμος Μυκόνου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Μυκόνου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής ενέκρινε τις τεχνικές προδιαγραφές και την ανάθεση του έργου «Άμεσες παρεμβάσεις – αποκαταστάσεις λόγω ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (22-24 Ιανουαρίου) στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μυκόνου».

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, παρουσιάστηκαν σημαντικές φθορές στο οδικό δίκτυο του νησιού ως απόρροια του εκτάκτου και όλως αιφνίδιου και ακραίου σε ένταση καιρικού φαινομένου των σφοδρών χιονοπτώσεων που έπληξαν το νησί από 22-1-2022 έως 24-1-2022, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα έως σήμερα, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών φθορών και ζημιών σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου, όπως αυτές κατεγράφησαν από επιτόπια μετάβαση κλιμακίου της αρμόδιας Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μετά την ύφεση του φαινομένου.

Οι φθορές αυτές χρήζουν άμεσης αποκατάστασης για την επαναφορά της οδικής ασφάλειας, άλλως επαπειλείται κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων, αλλά και έτι περαιτέρω φθορά του οδικού δικτύου, εφόσον παραμείνουν, όπως σημειώνεται, καθώς η τυχόν μη άμεση αποκατάστασή τους, εγκυμονεί έτι περαιτέρω προβλήματα για την αρτιότητα και λειτουργικότητα του συνόλου του οδικού δικτύου του νησιού, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την οδική ασφάλεια, καθόσον τα παρόντα σοβαρά προβλήματα δημιουργούν ήδη μεγιστοποίηση των ζημιών (ριγματώσεων, καθιζήσεων κ.λ.π.) σε μεγαλύτερης έκτασης επιφάνειες του οδοστρώματος, για τα οποία θα απαιτηθούν δυσανάλογες δαπάνες που καθιστούν αναγκαία και απολύτως απαραίτητη την παρούσα παρέμβαση.

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις αφορούν στις περιοχές Φτελιά, Μάου, Λία, Καλαφάτης, Φώκος, Τηγάνι, Άγιος Στέφανος, Πουλί, Χοντρός Γκρεμός, Κούνουπας, Άγιος Λάζαρος και Ντουμπάκια. Προβλέπονται παρεμβάσεις σχεδόν 1,5 χιλιομέτρων συνολικά σε τσιμεντοστρώσεις και 10,3 χλμ. συνολικά σε ασφαλτοστρώσεις.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ενέκρινε τη διενέργεια διαδικασίας προσφυγής σε διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση διακήρυξης, με στόχο την όσο το δυνατόν αμεσότερη επιλογή αναδόχου και την έναρξη του έργου.

Αντιστοίχως, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία έχει την ευθύνη για το περιφερειακό οδικό δίκτυο, ανάμεσα στον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και τον ανάδοχο που προέκυψε έπειτα από σχετική διαδικασία πρόσκλησης υποβολής προσφορών, υπεγράφη η σχετική σύμβαση για το έργο «Έργα αποκατάστασης ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα στη ν. Μύκονο» έναντι του συνολικού ποσού 73.131,96 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%.

Ετικέτες: