Η ΚΟΒ Σύρου του ΚΚΕ για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος

  • Τρίτη, 23 Αυγούστου, 2022 - 17:03

Οι νέες αυξήσεις-φωτιά, έως και 65%, στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος το Σεπτέμβρη, που θα επιβαρύνουν κι άλλο τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, κάνουν σκόνη τα επιχειρήματα της κυβέρνησης περί "κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής" και "διαφάνειας στις χρεώσεις της ηλεκτρικής ενέργειας". Η πολυαναμενόμενη «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής», που θα ελάφρυνε δήθεν τα νοικοκυριά και είχε διαφημιστεί δεόντως, δεν ήταν τίποτα περισσότερο παρά μία απάτη με τεράστιο οικονομικό κόστος για τον λαό.  Η πραγματικότητα είναι πως οι χρεώσεις, τόσο του Αυγούστου όσο και αυτές που ανακοινώθηκαν για το Σεπτέμβρη, ενσωματώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής απευθείας στα τιμολόγια και έτσι οι λογαριασμοί που θα φτάνουν από το φθινόπωρο και μετά στα νοικοκυριά θα είναι διπλάσιοι, τριπλάσιοι και τετραπλάσιοι.

Οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές για το Σεπτέμβρη είναι:

ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Protergi​a: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα. NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Zenith: 0,687 - 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. 

Οι νέες τιμές στα τιμολόγια του ρεύματος επιβεβαιώνουν τη διαχρονική στήριξη των αστικών κομμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας. Άλλωστε, από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισαν τον προηγούμενο μήνα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο ενσωματώνεται Οδηγία της ΕΕ που «επικαιροποιεί» και «εκσυγχρονίζει» το καθεστώς των άδικων ειδικών φόρων κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», δηλαδή των φόρων που μαζί με τα «πράσινα» χαράτσια, τη ρήτρα αναπροσαρμογής, κ.λπ. εκτινάσσουν «στον Θεό» την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Το θράσος της κυβέρνησης είναι απύθμενο όταν μιλάει για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών. Όλα τα μέτρα «στήριξης» που ανακοίνωσε χρηματοδοτούν ξανά τους ομίλους. Στην ουσία καλύπτει για λογαριασμό των παρόχων το μέρος των λογαριασμών που δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να εξοφληθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά και «επιστρέφει» από τη 

 

φοροληστεία του λαού τα διάφορα... pass κοροϊδίας! Ακόμα και τα λεφτά της λεγόμενης επιδότησης είναι από τον κρατικό προϋπολογισμό και είναι χρήματα που πληρώνει ο λαός μέσω της φορολογίας.

Δεν μπορεί να υπάρχει κανένας συμβιβασμός από τον λαό, εν έτη 2022 να μένει στο σκοτάδι ή να διαλέγει ποιο δωμάτιο και για πόσο θα ζεστάνει. Εκεί οδηγεί το γεγονός ότι η Ενέργεια είναι εμπόρευμα για να πλουτίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι κοινωνικό αγαθό. Απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια δεν μπορεί να δοθεί παρά μόνο σε σύγκρουση με το παραπάνω ασφυκτικό πλαίσιο, για αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για ενεργειακή αυτάρκεια στη χώρα, με συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, κόντρα στις «πράσινες» μπίζνες και σε όλα τα μέτρα που κατοχυρώνουν την «απελευθέρωση» της Ενέργειας για τα μονοπώλια. 

Δίνουμε απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια. Διεκδικούμε:

⦁ Άμεση αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων, όπως ο λιγνίτης.

⦁ Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και ΦΠΑ σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια.

⦁ Μείωση και πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

⦁ Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

⦁ Καμία διακοπή ρεύματος.

⦁ Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης με γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές τους.

⦁ Επιδότηση ενοικίου στις λαϊκές οικογένειες και τους νέους.

⦁ Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.