Εγκρίθηκε ο κανονισμός λειτουργίας βραχυχρόνιων αγορών στην Κέα

  • Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου, 2022 - 06:12

Στην έγκριση του “Κανονισμού Λειτουργίας Βραχυχρόνιων αγορών” προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κέας, στην πρόσφατη συνεδρίαση της. Ο κανονισμός συντάχθηκε προκειμένου να ρυθμίσει θέματα και προβλήματα των υπαίθριων αγορών που πραγματοποιούνται με την ευκαιρία εορτών ή επετείων σε χώρους εντός των ορίων του Δήμου Κέας και να ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία τους.

Πλαίσιο λειτουργίας των υπαίθριων αγορών

Σύμφωνα με το περιεχόμενό του, οι ώρες λειτουργίας των βραχυχρόνιων υπαίθριων αγορών καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η εκφόρτωση των εμπορευμάτων και συναρμολόγηση των εκθετηρίων πάγκων γίνεται δυο ώρες νωρίτερα από τη λειτουργία της βραχυχρόνιας αγοράς. Η αποχώρηση των εκθετών γίνεται μια ώρα μετά το πέρας της βραχυχρόνιας αγοράς. Απαγορεύεται η διέλευση καθώς και η στάθμευση αυτοκινήτων στο χώρο της υπαίθριας Αγοράς και πάνω στα πεζοδρόμια αυτής την ημέρα λειτουργίας της, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων των εκθετών εξαιρουμένων όσων η νομοθεσία ορίζει ως ειδικά διασκευασμένα οχήματα (αυτοκινούμενα ή ρυμουλκούμενα) και των οχημάτων ειδών κυλικείου προκειμένου να διευκολύνεται η διέλευση πεζών πάνω σε αυτά. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τα πρόστιμα που ο Κ.Ο.Κ. ορίζει. Οι παρόδιοι ιδιοκτήτες οχημάτων, θα μεριμνούν ώστε να μην σταθμεύουν τα οχήματά τους στους χώρους που ορίζεται η λειτουργία της αγοράς από το προηγούμενο βράδυ.

Κατηγορίες διατιθέμενων προϊόντων

Για κάθε υπαίθρια αγορά χωροθετούνται θέσεις με τα επιτρεπόμενα πωλούμενα είδη. Τα είδη

πρέπει να τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής. Οι κατηγορίες των προϊόντων

που μπορούν να πωλούνται είναι: είδη διατροφής, συσκευασμένα- μεταποιημένα προϊόντα διατροφής, παγωτά, βιομηχανικά προϊόντα, εργαλεία, λευκά είδη, ένδυση, είδη διακόσμησης, βιβλία, χαλιά, είδη κουζίνας, άνθη φυτά, είδη λαϊκής τέχνης, καλλιτεχνήματα. Στις χριστουγεννιάτικες – πασχαλινές αγορές τα επιτρεπόμενα είδη που μπορούν να διατίθενται αφορούν εορταστικό διάκοσμο, παιχνίδια και παρόμοια εποχιακά είδη.

Χρονική ισχύς του νέου κανονισμού

Η εφαρμογή του παρόντος κανονισμού είναι υποχρεωτική για όλους τους συναλλασσόμενους πωλητές και εκθέτες που δραστηριοποιούνται σε βραχυχρόνιες αγορές του Δήμου Κέας. Η διάρκεια λειτουργίας της βραχυχρόνιας αγοράς ορίζεται είναι α. Θρησκευτικού χαρακτήρα ολιγοήμερων εορταστικών αγορών, των επετειακών, πολιτιστικών, εποχιακών αγορών έως πέντε (5) συναπτές ημέρες και παραδοσιακών εμποροπανηγύρεων που τελούνται μία (1) φορά τον χρόνο μέχρι και επτά (7) ημέρες. β. Πασχαλινών αγορών μέχρι και δέκα πέντε (15) συναπτές ημέρες. γ. Χριστουγεννιάτικων αγορών μέχρι και τριάντα (30) συναπτές ημέρες.

Όροι λειτουργίας βραχυχρόνιων αγορών

Στους χώρους λειτουργίας της βραχυχρόνιας αγοράς θα υπάρχει διαγράμμιση των διατιθέμενων

θέσεων, ή άλλη πρόχειρη σήμανση. Οι θέσεις που θα διαγραμμισθούν προκειμένου να τοποθετηθούν οι πωλητές- εκθέτες δεν θα καταλαμβάνουν χώρους εισόδων– γκαράζ και δεν θα εμποδίζουν την λειτουργία των καταστημάτων. Ο σχεδιασμός και η διαδικασία της διαγράμμισης θα διασφαλίζει την ομαλή και άνετη διέλευση των επισκεπτών, την έλευση οχημάτων έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα– πυροσβεστική), αλλά και την ομαλή διενέργεια της βραχυχρόνιας αγοράς.

 

 

 

 

Ετικέτες: