“Άθληση για όλους” στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Στην έγκριση συμμετοχής του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στα Προγράμματα Άθλησης για Όλους για την περίοδο 2022-2023 και την υποβολή αιτήματος πρόσληψης 2 πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής για την υλοποίησή τους, προχώρησε με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού.

Στην εισήγηση του, το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας & Πολιτισμού προώθησε έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο πιστοποιεί την καταλληλότητα υλοποίησης Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) και Εκδηλώσεων Άθλησης για Όλους (ΕΑγΟ) με διάρκεια ισχύος μέχρι 27/05/2024 στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Στόχος η διάδοση του αθλητισμού και η βελτίωση της υγείας

Σύμφωνα με αυτό προτείνεται η υλοποίηση προγραμμάτων μαζικής άθλησης με σκοπό τη διάδοση του αθλητισμού και τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, δεδομένου ότι ο Δήμος διαθέτει τις αθλητικές εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για να υλοποιηθούν τα προγράμματα και να αθληθούν οι κάτοικοι του Δήμου (κλειστό γυμναστήριο, ανοιχτό γήπεδο, αίθουσα γυμναστικής κ.λπ.).

Τύποι προγραμμάτων “Άθλησης Για Όλους”

Στο Οργανωτικό Πλαίσιο της Δ/νσης “Άθλησης Για Όλους” καθορίζονται οι τύποι προγραμμάτων που μπορούν να υλοποιηθούν από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που είναι:

Τύπος 1: αφορά στις κατηγορίες και στα είδη Π.Α.γ.Ο. όπου την ευθύνη υλοποίησης την έχει ο φορέας που υποβάλει την αίτηση, η οποία αξιολογείται και εγκρίνεται από τη Γ.Γ.Α.

Τύπος 2: αφορά τα προγράμματα, όπου την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης την έχει η Γ.Γ.Α., η οποία συνεργάζεται με τους κατά περίπτωση αρμόδιους φορείς.

Τύπος 3: αφορά στα Π.Α.γ.Ο. τα οποία υλοποιούνται στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης του φορέα υλοποίησης με τη Γ.Γ.Α.

Τύπος 4: αφορά εκδηλώσεις άθλησης για όλους στο πλαίσιο υποβολής αίτησης-πρότασης από το φορέα υλοποίησης που έχει και την ευθύνη.

Η Υπηρεσία εισηγήθηκε την υλοποίηση των προγραμμάτων άθλησης Τύπου 1, καθώς με τη συγκεκριμένη επιλογή παρέχεται η δυνατότητα ο Δήμος να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα προγράμματα άθλησης σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, καθώς και να προβαίνει σε τροποποιήσεις βάσει αναγκών που τυχόν προκύπτουν κατά τη διάρκεια πραγματοποίησής τους.

Προγράμματα προς υλοποίηση

Πιο συγκεκριμένα, η υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την υλοποίηση προγραμμάτων της κατηγορίας Τύπου 1, θα περιέχει τι εξής κατηγορίες:

«Αθλητισμός και παιδί», για παιδιά από 6-12 ετών, με στόχο την εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων στα αθλήματα των αθλοπαιδιών και του στίβου.

«Άσκηση στη εφηβική ηλικία», για άτομα ηλικίας 13-18 ετών, με στόχο την εκμάθηση τοπικών παραδοσιακών χορών, αλλά και χορών άλλων περιοχών.

«Αθλητισμός και γυναίκα», για γυναίκες άνω των 18 ετών, με στόχο τη βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης ευλυγισίας-ευκινησίας.

«Άσκηση ενηλίκων» που αφορά θεραπευτική γυμναστική, με στόχο τη βελτίωση της κινητικής κατάστασης, και την εκμάθηση των βασικών δεξιοτήτων στις αθλοπαιδιές.

«Άσκηση στην Τρίτη ηλικία», με στόχο τη θεραπευτική γυμναστική σε μεγάλες ηλικίες.

Τα προγράμματα θα καλύπτουν αθλητικές δραστηριότητες κλειστού και ανοικτού χώρου, ενώ τα τμήματα κάθε κατηγορίας θα δημιουργηθούν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις φυσικές ικανότητες των αθλουμένων. Για την υλοποίηση των υπό έγκριση προγραμμάτων, που θα λάβουν χώρα από τον προσεχή Οκτώβριο έως τον Μάιο του 2023, έχει υπολογιστεί ότι είναι απαραίτητη η απασχόληση 2 πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής διαφόρων ειδικοτήτων και εμπειρίας σε ανάλογα προγράμματα, οι οποίοι θα εργαστούν με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διάρκειας 8 μηνών.

Το σύνολο της δαπάνης για τη μισθοδοσία τους θα καλύπτεται αποκλειστικά από το αντίτιμο που θα καταβάλουν οι αθλούμενοι με τη μορφή διδάκτρων ή από είσπραξη δωρεών ή χορηγιών ή μέσω της Γ.Γ.Α.. Στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2022 έχουν θα περιληφθούν οι εξής πιστώσεις:

α) «Αποδοχές Προγράμματος Άθλησης για Όλους» ποσό 8.000,00 ευρώ.

β) «Εργοδοτικές εισφορές Προγράμματος Άθλησης για Όλους» ποσό 2.000,00 ευρώ.