Στο τελικό στάδιο ο εκσυγχρονισμός του ταχυδιυλιστηρίου Εγγαρών στη Νάξο

Ένα ακόμα σημαντικό έργο μπήκε στην τελική ευθεία προς υλοποίηση καθώς εγκρίθηκε στο πρόσφατο συμβούλιο της Οικονομικής Επιτροπής Νάξου το πρακτικό ελέγχου δικαιολογητικών κατακύρωσης του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «προμήθεια εκσυγχρονισμού - αναβάθμισης ταχυδιυλιστηρίου Εγγαρών» με το ύψος του έργου να αγγίζει τα 2.835.880 ευρώ.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η σύμβαση περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση φίλτρων καθαρισμού του νερού, αντλητικών συγκροτημάτων, συστήματος αυτοματισμού και οργάνων μέτρησης, ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, μηχανημάτων και υλικών για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του υφιστάμενου Ταχυδιυλιστηρίου Εγγαρών, για την αντιμετώπιση των αναγκών ύδρευσης του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, κατά το σύνολο του έτους και ιδιαίτερα κατά τη θερινή τουριστική περίοδο.

Το ταχυδιυλιστήριο επεξεργάζεται το νερό της Λιμνοδεξαμενής Εγγαρών και του φράγματος της Φανερωμένης, για την τροφοδοσία με πόσιμο νερό ανθρώπινης κατανάλωσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων της Χώρας Νάξου και Αγίου Αρσενίου, Βίβλου, Γλινάδου, Γαλανάδου, Γαλήνης, Εγγαρών, και Σαγκρίου. Ο εξυπηρετούμενος μόνιμος πληθυσμός είναι περί τους 20.000 κατοίκους. Η περιοχή του έργου βρίσκεται στη ΒΔ πλευρά του νησιού σε απόσταση περίπου 8 χιλιομέτρων από την Πόλη της Νάξου και 1,5 χιλιομέτρων βορείως του οικισμού των Εγγαρών.

Στο ταχυδιυλιστήριο Εγγαρών Νάξου έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν έξι (6) συστήματα διπλής εν σειρά φίλτρανσης (προδιύλιση και κύρια διύλιση), τα τέσσερα (4) από τα οποία έχουν εγκατασταθεί τη δεκαετία του 1990 και ήταν ήδη παλαιότερης κατασκευής, ενώ τα δύο (2) το έτος 2005. Η διυλιστική ικανότητα του κάθε ζεύγους είναι 75 m3/h και συνολικά είναι 450 m3/h. Το έτος 2020 προστέθηκαν εν σειρά στα φίλτρα διύλισης και έξι (6) νέα φίλτρα ενεργού άνθρακα με σκοπό την απομάκρυνση των διαφόρων ουσιών που προκαλούν ανεπιθύμητες οσμές και γεύσεις στο νερό, που παραμένει επί μακρό χρόνο στους ταμιευτήρες, καθώς και των χλωριωμένων οργανικών ενώσεων, όπως τα τριαλομεθάνια που έχουν δυνητικές καρκινογεννητικές ιδιότητες και πιθανόν σχηματίζονται κατά τη φάση της προχλωρίωσης. Κατ’ αντιστοιχία των φίλτρων διύλισης και η διυλιστική ικανότητα του κάθε φίλτρου ενεργού ανθρακα είναι 75 m3/h και συνολικά είναι 450 m3/h.

Λόγω της μεγάλης αύξησης της κατανάλωσης νερού κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και γενικότερα της τουριστικής περιόδου, η δυναμικότητα του ταχυδιυλιστηρίου έχει αιχμή που υπερβαίνει τα 10.000 μ3 /ημέρα. Τους χειμερινούς μήνες το μέγεθος αυτό περιορίζεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 3000 μ3/ημέρα.

Τα μέρη του ταχυδιυλιστηρίου

Το ταχυδιυλιστήριο αποτελείται από τα εξής:

1) Κτίριο στέγασης έξι ζευγών φίλτρων ταχείας διύλισης.

2) Μεταλλικό κτίριο στέγασης έξι φίλτρων ενεργού άνθρακα.

3) Αντλιοστάσιο και δεξαμενή καθαρού πόσιμου νερού όγκου 300 m3. Το αντλιοστάσιο περιλαμβάνει 4 αντλητικά συγκροτήματα τροφοδοσίας των παραπάνω φίλτρων 18,5 KW έκαστο και 4 αντλητικά συγκροτήματα προώθησης προς την πόλη του καθαρού πόσιμου νερού 90 KW έκαστο, 14 δοσομετρικές αντλίες για τα χημικά (υποχλωριώδες νάτριο, θειικό αργίλιο, πολυηλεκτρολύτης) και 2 αεροσυμπιεστές.

4) Κτίριο άρδευσης το οποίο περιέχει 3 αντλητικά συγκροτήματα για την άρδευση του κάμπου Εγγαρών - Γαλήνης 75 KW έκαστο, καθώς και τον αντίστοιχο ηλεκτρικό πίνακα.

5) Κτίριο υποσταθμού μέσης τάσης το οποίο περιέχει ένα πεδίο μέσης τάσης 24 KV με αποζεύκτη φορτίου, ένα μετασχηματιστή ελαίου ισχύος 500 KVA, και ένα γενικό ηλεκτρικό πίνακα χαμηλής τάσης.

6) Κτίριο με γραφείο, χημικό εργαστήριο και αποθήκη. Το συνολικό φορτίο των μηχανημάτων (χωρίς τα εφεδρικά) σε πλήρη λειτουργία είναι 380 KW.

Λόγω της μακρόχρονης λειτουργίας του, το ταχυδιυλιστήριο χρειάζεται επισκευές και αντικατάσταση μεγάλου μέρους του εξοπλισμού του, προκειμένου να λειτουργεί απρόσκοπτα στην ονομαστική του δυναμικότητα. Επιπλέον και καθώς σήμερα έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνολογίες ειδικά στον τομέα του αυτοματισμού και των οργάνων μέτρησης και νέες προδιαγραφές στον τομέα των αντλιών και των ηλεκτροκινητήρων, ο Δήμος αποφάσισε την ταυτόχρονη αναβάθμιση του ταχυδιυλιστηρίου προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο αυτόματης λειτουργίας του και η ελαχιστοποίηση του απαιτούμενου προσωπικού. Επίσης, θα επιτευχθεί η  ενεργειακή αναβάθμισή του λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15 – 20 % περίπου, με την εγκατάσταση αντλιών και ηλεκτροκινητήρων καινούριας τεχνολογίας, ενεργειακής απόδοσης ΙΕ 3, σε εφαρμογή του κανονισμού 2019/1781 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων.

Όπως είναι φανερό με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος με την ελάττωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην παραγωγή πόσιμου νερού του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων.

Οι προμήθειες του έργου

Η αναφερόμενη προμήθεια αναλύεται στα τεύχη της μελέτης και συνοπτικά αφορά:

• την προμήθεια και εγκατάσταση 6 νέων ζευγών φίλτρων προδιύλισης – διύλισης

• την κατασκευή των ανοξείδωτων σωληνώσεων των φίλτρων των 6 νέων ζευγών φίλτρων προδιύλισης – διύλισης

• την προμήθεια και εγκατάσταση 4 νέων αντλιών τροφοδοσίας φίλτρων

• την προμήθεια και εγκατάσταση 4 νέων αντλιών διάθεσης καθαρού νερού

• την προμήθεια και τοποθέτηση των ανοξείδωτων σωληνώσεων των 4 νέων αντλιών τροφοδοσίας φίλτρων

• την προμήθεια και τοποθέτηση των ανοξείδωτων σωληνώσεων των 4 νέων αντλιών διάθεσης καθαρού νερού

• την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου ηλεκτρικού πίνακα ισχύος και αυτοματισμού του ταχυδιυλιστηρίου

• την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου συστήματος αυτοματισμού SCADA του ταχυδιυλιστηρίου

• την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου μεταλλικού κτιρίου χημικών

• την προμήθεια και εγκατάσταση Γενικού Πίνακα Μέσης Τάσης, Μετασχηματιστή Μέσης Τάσης, Πίνακα Αέργων Μετασχηματιστή, Πίνακα Προστασίας Μετασχηματιστή και Γενικού Πίνακα Χαμηλής Τάσης στον υφιστάμενο υποσταθμό

• την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους που θα καλύπτει σε περίπτωση

• διακοπής της τάσης του ηλεκτρικού δικτύου την απρόσκοπτη λειτουργία μέχρι και τριών γραμμών

φίλτρων και των αντίστοιχων αντλιών διάθεσης καθαρού νερού

• την ανακατασκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των αντλιοστασίων τροφοδοσίας φίλτρων και του αντλιοστασίου διάθεσης καθαρού νερού

• την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου συγκροτήματος προετοιμασίας διαλύματος πολυηλεκτρολύτη

• την προμήθεια και εγκατάσταση του νέου συγκροτήματος προετοιμασίας διαλύματος θειικού αργιλίου

• την προμήθεια και εγκατάσταση των νέων οργάνων μέτρησης της εγκατάστασης

• την αποξήλωση των παλαιών φίλτρων και αντλιών

• την τοποθέτηση αντιολισθηρού βιομηχανικού δαπέδου στο κτίριο των αντλιοστασίων τροφοδοσίας φίλτρων και διάθεσης καθαρού νερού

• την προμήθεια και εγκατάσταση της αντιπληγματικής προστασίας του αγωγού διάθεσης επεξεργασμένου νερού

• την προμήθεια και εγκατάσταση υπέργειου μειωτή πίεσης στον αγωγό παροχής νερού από το φράγμα της Φανερωμένης

• καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου του ταχυδιυλιστηρίου και αποκατάσταση κτιρίων του

• την προμήθεια και εγκατάσταση κέντρου παραγωγής και επεξεργασίας πεπιεσμένου αέρα.

Το παραγόμενο νερό θα αποθηκεύεται στις υφιστάμενες δεξαμενές πόσιμου νερού.