Η Λαϊκή Συσπείρωση για το ΧΥΤΑ Πάρου - Αντιπάρου

  • Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, 2022 - 15:42

Μετά από αίτημα προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 30/9 επίσκεψη στο ΧΥΤΑ Πάρου – Αντιπάρου, από αντιπροσωπεία της Λαϊκής Συσπείρωσης Πάρου αποτελούμενης από τον επικεφαλής της Κ. Ροκονίδα και τους δημοτικούς συμβούλους Α. Μαρινόπουλο, Α. Πατέλη και Ν. Τσιγώνια.

 

Από μέρους του ΦΟΔΣΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. παρευρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Φορέα Χ.Γαμβρούδης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου του Δ.Σ. Φορέα Μ. Πατρός. Παρών επίσης ήταν και ο Έπαρχος Πάρου- Αντιπάρου Κ. Μπιζάς.

 

Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ο υπερκορεσμός του κυττάρου. Παράλληλα επαληθεύτηκαν οι καταγγελίες των οδηγών των οχημάτων καθαριότητας ότι η προσέγγιση των οχημάτων στο χώρο εναπόθεσης είναι επικίνδυνη λόγω των μεγάλων κλίσεων και ενδεχόμενων υποχωρήσεων σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

 

Κατά την διάρκεια της συνάντησης υπήρξε ενημέρωση από τα στελέχη του ΦΟΔΣΑ για παρεμβάσεις άμεσης αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων με την προσδοκία, να δοθεί χώρος υποδοχής απορριμμάτων το πολύ για ένα 7μηνο.

 

Επομένως είναι ένα ερωτηματικό για το τι θα συμβεί από την άνοιξη του 2023 μέχρι να δοθεί σε χρήση μέρος του δεύτερου κυττάρου. Η αντιπροσωπεία μας ενημερώθηκε για το χρονοδιάγραμμα

προκήρυξης διαγωνισμού του δεύτερου κυττάρου όπως και την τεχνική κατασκευής του. Τονίσαμε την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

 

Επισημάνθηκε από μέρους μας η περιβαλλοντική υποβάθμιση από τις διάσπαρτες σακούλες σε μεγάλη έκταση έξω από το γήπεδο του ΧΥΤΑ και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι άμεσα θα αντιμετωπιστεί. Επίσης

διαπιστώσαμε ότι μεγάλος όγκος ανακυκλώσιμων υλικών απορρίπτεται στο ΧΥΤΑ, αποδεικνύοντας ότι η ανακύκλωση στο νησί μας παρά τους βαυκαλισμούς της δημοτικής αρχής είναι πολύ πίσω από τις

υπάρχουσες ανάγκες.

 

Η θέση μας για την πολιτική της κυβέρνησης στη διαχείριση των απορριμμάτων και την επιλογή της με τη δημιουργία για όλο το Ν. Αιγαίο ενός φορέα διαχείρισης είναι δεδομένη. Δεν είναι προς όφελος των νησιωτών, οι οποίοι θα «πληρώσουν το κάγκελο» μέσω των ανταποδοτικών τελών αλλά προς όφελος των μεγαλοεργολάβων που θα αναλάβουν τα έργα και τη διαχείριση.

 

Στη περίπτωση μας η κατάσταση του ΧΥΤΑ είναι τραγική και οι ευθύνες της δημοτικής αρχής εγκληματικές. Ήταν γνωστό ότι η δυνατότητα του υπάρχοντος κυττάρου έληγε το 2018. Μέχρι τότε η δημοτική αρχή δεν είχε κάνει τίποτα για τη μελέτη του δεύτερου κυττάρου και μέχρι την παράδοση του στο ΦΟΔΣΑ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ άφηνε τις εγκαταστάσεις να ρημάζουν.

 

Έτσι η Πάρος που είχε σχεδιασμό για ΧΥΤΑ από το 2000 και μάλιστα τον πρώτο που κατασκευάστηκε στις Κυκλάδες , κατάντησε να είναι ουραγός και να την πνίγουν τα σκουπίδια, επι δημαρχίας Μ. Κωβαίου.

 

Αυτό είναι ένα ακόμα από τα κατορθώματα τους!!

 

Πάρος 2-10-22