Μελέτη για κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης στην Μήλο

  • Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, 2022 - 06:18

Στην σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης προχώρησε ο Δήμος Μήλου με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης & Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) για εκπόνηση της μελέτης σχετικά με τη “Συμπλήρωση – ωρίμανση μελετών για την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης Δήμου Μήλου και την υποστήριξη κατά το στάδιο της αδειοδότησης”. Με αυτό τον τρόπο θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες καθώς θεωρήθηκε υποχρεωτική η ύπαρξη της νέας μελέτης.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Μήλου προτίθεται να συνάψει Προγραμματική Σύμβαση προκειμένου για την εποπτεία και επίβλεψη της μελέτης με τίτλο «Μελέτη δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διαθέσεως λυμάτων Δήμου Μήλου».

Αντικείμενο της μελέτης είναι η μελέτη νέων δικτύων αποχέτευσης (κεντρικοί συλλεκτήρες των οικισμών του Δήμου, η προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση για τα συνολικά δίκτυα, τον χώρο της ΕΕΛ και μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το σύνολο του έργου,  η προμελέτη εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων με το σύστημα μελέτη – κατασκευή, η μελέτη εξωτερικών αγωγών μεταφορά των λυμάτων με τα απαιτούμενα αντλιοστάσια προς την μονάδα επεξεργασίας και διαθέσεως των λυμάτων, όπως και υποστηρικτικές μελέτες.

Το ιστορικό

Η σύμβαση ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Μελέτη δικτύων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διαθέσεως λυμάτων Δήμου Μήλου», μεταξύ του Δήμου Μήλου και του Αναδόχου Ροϊκός Σύμβουλοι Μηχανικοί ΑΕ, υπεγράφη τον Μάιο του 2007. Η συνολική αμοιβή της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 425.500 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Επιβλέπουσα υπηρεσία της μελέτης ανέλαβε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Τ.Υ.Δ.Κ.) καθώς στον Δήμο δεν είχε συσταθεί Τεχνική Υπηρεσία.

Τον Ιανουάριο του 2010 κατατέθηκε από την ανάδοχο η προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και οι εργασίες διεκόπησαν.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 εκδόθηκε η απόφαση του Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου για την έγκριση νέων περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή συμπληρωματικών έργων επέκτασης και για τη λειτουργία υφιστάμενων και νέων έργων που αφορούν στη συλλογή, μεταφορά, επεξεργασία και διάθεση λυμάτων των οικισμών Μήλος, Τριοβάσαλος, Πέρα Τριοβάσαλος, Τρυπητή και Αδάμαντα Δήμου Μήλου, με φορέα του έργου το Δήμο Μήλου.

Για την ολοκλήρωση της ανάθεσης της μελέτης θα πρέπει η ανάδοχος εταιρεία να προχωρήσει στην σύνταξη της οριστικής μελέτης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μήλου το 2018 αποφασίζει να αναλάβει καθήκοντα Διευθύνουσας Υπηρεσίας η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Για την διαδικασία σύναψης, εποπτείας και επίβλεψης της μελέτης για τη συμπλήρωση - ωρίμανση μελετών για την «Κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης Δήμου Μήλου».

Αντικείμενο της μελέτης είναι η υδροδότηση των οικισμών Παλιοχωρίου, Αγίας Κυριακής με τη δημιουργία εξωτερικού υδραγωγείου «Στόλοι - Αγ. Κυριακή + Παλιοχώρι» και η υδροδότηση των οικισμών Φυροποτάμου και Μανδρακίων με τη δημιουργία εξωτερικού υδραγωγείου «Αγ. Ιωάννης - Φυροπόταμος - Μανδράκια».

Ο Δήμος έχει αναθέσει και έχει παραλάβει τις δύο επιμέρους υδραυλικές μελέτες.

Προκειμένου για την χρηματοδότηση της πράξης είναι απαραίτητη η συμπλήρωση και ωρίμανση της μελέτης με νέα/νέες αναθέσεις.

Το 2018 έλαβε έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το οποίο απορρίπτεται η πρόταση χρηματοδότησης της πράξης για την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης.

Αντικείμενο της μελέτης

Η μελέτη αφορά στην ανάπτυξη δικτύου και των λοιπών υποδομών ύδρευσης στους οικισμούς του Φυροποτάμου και των Μανδρακίων. Το αντικείμενο περιλαμβάνει την υδραυλική μελέτη ενός αγωγού εξωτερικού δικτύου ο οποίος θα ξεκινάει από τις κεντρικές δεξαμενές του νησιού (δεξαμενές Αγίου Ιωάννη) και στη συνέχεια θα διακλαδώνεται και θα καταλήγει στους δύο οικισμούς. Προβλέπεται επίσης η υδραυλική μελέτη του εσωτερικού δικτύου αγωγών του εκάστοτε οικισμού. Στο αντικείμενο περιλαμβάνεται ακόμη η υδραυλική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη 2 αντλιοστασίων ύδρευσης που θα τοποθετηθούν σε κατάλληλα σημεία του εξωτερικού δικτύου. Τέλος τα δύο αντλιοστάσια θα μελετηθούν ως προς την στατική τους επάρκεια.

Για την εκπόνηση της μελέτης θα χρησιμοποιηθεί το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.

Δικαιώματα και υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων

Ο Δήμος Μήλου ως ο κύριος της μελέτης, υποχρεούται να λαμβάνει όλες τις εκ του νόμου απαιτούμενες αποφάσεις για την έκδοση των αναγκαίων αδειοδοτήσεων που θα απαιτηθούν και επίσης τη χρηματοδότηση της προγραμματικής σύμβασης. Επιβάλλεται παράλληλα, να διαθέσει τα τοπογραφικά υπόβαθρα για την εκπόνηση της οριστικής μελέτης και να αναλάβει τη δαπάνη, αν απαιτηθεί, για επιπλέον υποστηριχτικές μελέτες ή έρευνες που τυχόν απαιτηθούν και οι οποίες δεν μπορούν να εκπονηθούν από τη Τεχνική Υπηρεσία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. Στις υποχρεώσεις του τέλος είναι ο ορισμός συγκεκριμένων στελεχών του, επιφορτισμένων με την υποχρέωση της συνεργασίας με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε., που τους έχει ανατεθεί η εκτέλεση του αντικειμένου και ο ορισμός εκπροσώπων στην Επιτροπή Παρακολούθησης του.

Η Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα Τεχνικής Υπηρεσίας έχει υποχρέωση να εκπονήσει την μελέτη του προοιμίου και τα τεύχη δημοπράτησης όπου αυτό απαιτείται και να υποστηρίξει τον Δήμο στις διαδικασίες έκδοσης όλων των απαραιτήτων αδειοδοτήσεων. Τέλος και αυτή πρέπει να προχωρήσει σε ορισμό εκπροσώπων στην Επιτροπή Παρακολούθησης.

Διάρκεια της σύμβασης και προϋπολογισμός

Η ισχύς της σύμβασης αυτής αρχίζει με την υπογραφή της και διαρκεί μέχρι και την παράδοση της μελέτης του προοιμίου. Η διάρκεια της προγραμματικής σύμβασης εκτιμάται σε 7 μήνες.

Η εκτιμώμενη αξία της μελέτης ανέρχεται στο ποσό των 40.076.43 ευρώ.

 

Ετικέτες: