Σε εξέλιξη η δημοπράτηση Χ.Υ.Τ.Υ. και μονάδας κομποστοποίησης στην Τήνο

  • Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, 2022 - 06:18
  • /   Eνημέρωση: 8 Νοε. 2022 - 20:00

Στη διαδικασία της επιλογής αναδόχου βρίσκονται στην Τήνο για ένα από τα σημαντικότερα έργα των τελευταίων ετών που θα υλοποιηθούν στο νησί. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δημοπράτηση για τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και της μονάδας κομποστοποίησης του Δήμου Τήνου.

Πρόκειται για διαδικασίες που προωθούνται από τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου που έχει αναλάβει τη σχετική διαχείριση. Το έργο θα ξεπεράσει τα 6 εκ. ευρώ.

Αντικείμενο και χαρακτηριστικά του έργου

Η θέση εκτέλεσης του έργου βρίσκεται στην περιοχή «Κοσίνι». Διοικητικά η περιοχή ανήκει στη Δ.Ε. Εξωμβούργου του Δήμου Τήνου.

Το έργο αφορά στην κατασκευή εντός γηπέδου 79 στρεμμάτων, Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) και συγκεκριμένα, πλήρης κατασκευή Α’ Φάσης του Χ.Υ.Τ.Υ. χωρητικότητας τουλάχιστον 84.000m3 και διάρκειας ζωής τουλάχιστον 25 έτη για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Τήνου, κατασκευή των απαραίτητων βασικών χωματουργικών εργασιών (εκσκαφές – επιχώσεις) για τη συναρμογή και προετοιμασία της Β’ φάσης, με στόχο τη μελλοντική κατασκευασιμότητα της Β’ φάσης του Χ.Υ.Τ.Υ. και επίσης μονάδα επεξεργασίας (κομποστοποίησης) δυναμικότητας επεξεργασίας 300 tn/έτος προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων αποβλήτων.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού περιλαμβάνεται και η βελτίωση - ασφαλτόστρωση τμήματος της υφιστάμενης οδού πρόσβασης συνολικού μήκους 2.790m η οποία περιλαμβάνει ασφαλτόστρωση τμήματος χωμάτινης οδού μήκους 840m και διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση τμήματος υφιστάμενης οδού μήκους 1.950m

Κατηγορίες εργασιών που απαιτούνται

Οι εργασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων έργων είναι χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση του Χ.Υ.Τ.Υ., του χώρου εγκατάστασης της Μονάδας κομποστοποίησης, της οδοποιίας (εσωτερικής και πρόσβασης), καθώς και εργασίες επιχώσεων, επίσης εργασίες εγκατάστασης του εξοπλισμού της μονάδας κομποστοποίησης στο υπό μελέτη γήπεδο, εργασίες στεγανοποίησης της Α’ Φάσης του Χ.Υ.Τ.Υ.: συμπύκνωση του ενεργού χώρου, κατασκευή του τεχνητού γεωλογικού φραγμού του πυθμένα, διάστρωση των γεωσυνθετικών υλικών, κατασκευή της στρώσης προστασίας και κατασκευή της στρώσης αποστράγγισης και του γεωυφάσματος.

Παράλληλα θα χρειαστούν έργα οδοποιίας (εσωτερικής και πρόσβασης), έργα διευθέτησης των ομβρίων, έργα συλλογής & διαχείρισης στραγγισμάτων. Θα προχωρήσουν επίσης σε κατασκευή των κτιριακών έργων και των στεγάστρων του Χ.Υ.Τ.Υ. και της μονάδας κομποστοποίησης και σε εγκατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού εντός των κτιρίων, στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού διαχείρισης του βιοαερίου: προμήθεια των υλικών κατασκευής του δικτύου συλλογής βιοαερίου της Α’ Φάσης του Χ.Υ.Τ.Υ. και προμήθεια και εγκατάσταση της μονάδας άντλησης και καύσης του βιοαερίου, σε έργα ηλεκτρομηχανολογικά της εγκατάστασης και των δικτύων του συνόλου του έργου.

Θα χρειαστούν επίσης να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις υπογείων υδάτων, φρεάτια βιοαερίου, τοποθέτηση ανιχνευτών βιοαερίου και του αντίστοιχου εξοπλισμού ενώ τέλος θα χρειαστούν έργα φυτεύσεων και συστήματος άρδευσης, που θα περιλαμβάνουν δενδροφυτεύσεις και άρδευση που θα λάβουν χώρα στο έργο και θα πραγματοποιηθούν σταδιακά. Η πρώτη εργασία αυτής της ομάδας εργασιών, είναι η περιμετρική δενδροφύτευση που θα ξεκινήσει αφότου ολοκληρωθεί η κατασκευή της περίφραξης του χώρου και οι εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Επίσης, θα συμπεριληφθεί και η εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, της προμήθειας κινητού εξοπλισμού και της δοκιμαστικής λειτουργίας των έργων για 6 μήνες.

Τεχνική περιγραφή Χ.Υ.Τ.Υ. και είδη αποβλήτων

Ο χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) θα επεξεργάζεται τους κωδικούς αποβλήτων που ανήκουν στα «Δημοτικά Απόβλητα» καθώς και όποια άλλη κατηγορία αποβλήτων πληροί τις προϋποθέσεις σχετικά με τα κριτήρια και τις διαδικασίες αποδοχής αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής μη επικινδύνων.

Δεδομένου ότι ο χώρος υγειονομικής ταφής θα δέχεται τα απόβλητα μετά από την εφαρμογή των συστημάτων διαλογής στην πηγή και τα υπολείμματα από την επεξεργασία των προδιαλεγμένων οργανικών, για τη διαστασιολόγησή τους λαμβάνονται αρχικά υπόψη τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διαστασιολόγηση της μονάδας κομποστοποίησης.

Η διαστασιολόγηση του ΧΥΤΥ θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις που να καλύπτουν τις ανάγκες διάθεσης των αστικών στερεών αποβλήτων ή υπολειμμάτων για τουλάχιστον 45 έτη. Οι κωδικοί ΕΚΑ αποβλήτων που θα δέχεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής (Χ.Υ.Τ.Υ.) είναι απόβλητα από την αερόβια επεξεργασία στερεών αποβλήτων, απόβλητα από εγκαταστάσεις επεξεργασίας υγρών αποβλήτων μη προδιαγραφόμενα άλλως, απόβλητα από τη μηχανική κατεργασία αποβλήτων μη προδιαγραφόμενα άλλως, απόβλητα κήπων και πάρκων και άλλα δημοτικά απόβλητα (μεικτα δημοτικά απόβλητα, απόβλητα από αγορές, υπολείμματα από τον καθαρισμό δρόμων, απόβλητα από τον καθαρισμό λυμάτων, κ.α.)

Τεχνική περιγραφή μονάδας κομποστοποίησης και είδη αποβλήτων

Οι ποσότητες των βιοαποβλήτων που αναμένεται να συλλέγονται με διαλογή στην πηγή ανέρχονται κατά μέγιστο στους 300tn ετησίως για την επόμενη εικοσαετία. Με σχεδιασμό λειτουργίας της μονάδας επί 5 ημέρες εβδομαδιαίως, δηλαδή τις 260 ημέρες ετησίως, η μέση ημερήσια ποσότητα προς διαχειριση που εισέρχεται στη μονάδα κομποστοποίησης είναι 1,15tn.

Η μονάδα σχεδιάζεται με ικανότητα υποδοχής ποσότητας αιχμής έως και 50% επιπλέον της παραπάνω δηλαδή τους 1,75tn ημερήσιως, έναντι των 1,53tn που έχει περιγραφεί στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Με τον τρόπο αυτό, το έργο αφενός είναι σύμφωνο με την εγκεκριμένη ΑΕΠΟ ως προς τη δυναμικότητα και την κατάταξη του (<20t/ημ τόνους ημερησίως), και αφετέρου μπορεί να παραλάβει μεγαλύτερη αιχμή, όπως αναμένεται να συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα κύρια είδη των αποβλήτων που θα δέχεται η μονάδα είναι βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κουζίνας και χώρων ενδιαίτησης (από οικίες, εστιατόρια, καντίνες, μπαρ, καφετέριες, νοσοκομεία & σχολικές καντίνες κλπ), ξύλο εκτός εκείνων που περιλαμβάνονται στο σημείο (όχι έπιπλα και ογκώδη οικιακά απόβλητα), βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα (από ιδιωτικούς κήπους & δημόσια πάρκα ή εκτάσεις πρασίνου) και άλλα μη βιοαποδομήσιμα απόβλητα (απόβλητα από αγορές).

Διάρκεια και προϋπολογισμός

Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 6.526.952,37 ευρώ. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης ορίζεται κατά μέγιστον σε 90 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων οι πρώτοι 12 μήνες, κατά μέγιστον, αφορούν στην κατασκευή του έργου (ΧΥΤΥ και Μονάδας Κομποστοποίησης) και την προμήθεια του κινητού εξοπλισμού, οι επόμενοι 6 μήνες στη δοκιμαστική λειτουργία των έργων και οι επόμενοι 72 μήνες στην κανονική λειτουργία των έργων.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για 6 έτη. Στο πλαίσιο της περιόδου κανονικής λειτουργίας του έργου προβλέπεται ανεξάρτητος εξειδικευμένος σύμβουλος παρακολούθησης υπηρεσιών λειτουργίας (ΑΕΣΠΥΛ).

 

 

Ετικέτες: