Ολοκληρωμένο σύστημα μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων για το νησί

Η Κέα “αγκαλιάζει” το ποδήλατο

Την αλλαγή του τρόπου μετακίνησης των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού της Κέας θέλουν να προωθήσουν στον Δήμο και η ιδέα του ποδηλάτου έχει πέσει δυναμικά στο “τραπέζι” των συζητήσεων.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κέας ενέκρινε ομόφωνα τις τεχνικές προδιαγραφές της σχετικής προμήθειας με τίτλο «για την ενίσχυση της μικροκινητικότητας στο Δήμο Κέας» και ως εκ τούτου, προχωρά σε δημόσιο ανοικτό ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό για την υλοποίηση του έργου. Ο προϋπολογισμός θα ανέλθει στα 247.835,08 ευρώ.

Αντικείμενο της προμήθειας

Αντικείμενο είναι η προμήθεια, η εγκατάσταση, η παραμετροποίηση και η λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος μίσθωσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη κάλυψη των αναγκών του Δήμου Κέας.

Τα κοινόχρηστα συστήματα αυτόματης μίσθωσης δημόσιας χρήσης ποδηλάτων είναι συστήματα ενοικίασης ποδηλάτων, τα οποία τυγχάνουν μεγάλης αποδοχής από πολίτες πόλεων της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης και αποτελούν μια πρωτοβουλία με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό. Είναι ιδιαίτερα εύχρηστα και βολικά, λόγω του ότι το ποδήλατο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης, απαιτεί μηδαμινό χώρο στάθμευσης, έχει τη δυνατότητα να μετακινείται και εκτός οδικού δικτύου ενώ παράλληλα δε μολύνει το περιβάλλον. Πρόκειται για συστήματα όπου μια ομάδα ποδηλάτων είναι διαθέσιμη προς χρήση από μια κοινότητα χρηστών που αποτελείται από άτομα που δεν είναι ιδιοκτήτες των ποδηλάτων.

Οφέλη του συστήματος

Οι λόγοι υιοθέτησης συστημάτων μίσθωσης ποδηλάτων είναι πολλοί και έχουν να κάνουν με τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των ανθρώπων στο αστικό κέντρο και σε κάθε περιοχή, τη δημιουργία θετικής δημοσιότητας για την πόλη και στη συμβολή της τουριστικής ανάπτυξης, την ανάδειξη του ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου και όχι μόνο αναψυχής, την ανάπτυξη νέων μεθόδων βιώσιμης κινητικότητας στον αστικό ιστό καθώς επίσης και την ανακούφιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, την μείωση των αστικών ρύπων και του θορύβου, τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των δημοτών, την καλλιέργεια της οικολογικής συνείδησης και της οικολογικής παιδείας, τη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των δημοτών.

Τέλος βοηθά στην ενίσχυση της εμπορικής κίνησης καθώς οι ποδηλάτες είναι χρήστες της αγοράς της περιοχής που κινούνται, σε αντίθεση με διερχόμενους χρήστες ΙΧ, ενώ βοηθα στην μεταστροφή των χρηστών ΙΧ και ΤΑΧΙ προς το ποδήλατο και στην αισθητική αναβάθμιση του νησιού.

Περιγραφή του έργου

Το σύστημα θα επιτρέπει την αυτόματη μίσθωση ηλεκτρικών ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα προσφέρει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για το χρονικό διάστημα που θα καθορίζεται στον κανονισμό λειτουργίας του συστήματος, επιστρέφοντάς το σε κάποιο από τα σημεία στάθμευσης τα οποία θα είναι εγκατεστημένα σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου.

Τα ποδήλατα θα τοποθετηθούν σε σταθμούς ενοικίασης και αυτόματης φόρτισής τους, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν θέσεις κλειδώματος/φόρτισης και θα επιτρέπουν τη φόρτιση των ποδηλάτων όσο αυτά είναι κλειδωμένα στον σταθμό. Το σύστημα θα επιτρέψει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες και στους επισκέπτες της πόλης οικονομική πρόσβαση σε ηλεκτρικά ποδήλατα με στόχο τη μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην πόλη, τη διευκόλυνση των υπολοίπων μέσων μαζικής μεταφοράς, τον περιορισμό του κυκλοφοριακού φόρτου στην πόλη και τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου. Παράλληλα, το ποδήλατο θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό μέσο μετακίνησης των τουριστών και της γνωριμίας τους με την πόλη και τα τοπικά αξιοθέατα. Το έργο περιλαμβάνει εξοπλισμό, λογισμικό και υπηρεσίες, τα οποία αναλύονται στις επόμενες παραγράφους.

Εξοπλισμός και λογισμικό

Για τη συνολική διαχείριση του συστήματος μίσθωσης ποδηλάτων, ο ανάδοχος θα πρέπει να προσφέρει το απαραίτητο λογισμικό διαχείρισης. Ο ανάδοχος θα πρέπει να εξασφαλίσει το δικαίωμα χρήσης του λογισμικού και τη φιλοξενία του από τον Δήμο, για χρονικό διάστημα 2 ετών. Το λογισμικό θα φροντίζει για την ολοκληρωμένη και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδηλάτων και θα παρέχει δυνατότητες on-line παρακολούθησης του συστήματος.

Η πρόσβαση θα πρέπει να επιτυγχάνεται με ασφάλεια, μέσω ενός απλού browser, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση τοπικού λογισμικού στους υπολογιστές του Δήμου. Οι εξουσιοδοτημένοι χρήστες θα χρησιμοποιούν απλά τα στοιχεία πρόσβασής τους (username και password). Με τον τρόπο αυτό θα παρέχεται δυνατότητα πρόσβασης από παντού, σταθερότητα στην απόδοση, συνεχής διαθεσιμότητα και πλήρης έλεγχος εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος. Το σύστημα θα πρέπει να διατηρεί πλήρη στατιστικά στοιχεία κίνησης των ποδηλάτων, να εκδίδει στατιστικά στοιχεία και ως προς τη λειτουργία του σταθμού και ως προς τον χρήστη και ως προς το κάθε ποδήλατο. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να παρέχονται στατιστικά στοιχεία για κάθε σταθμό, βλάβες που έχουν παρουσιαστεί, κίνηση των ποδηλάτων, κίνηση των χρηστών, κλπ.

Υπηρεσίες για εγγυημένη λειτουργία

Ο προμηθευτής μετά το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας και την οριστική παραλαβή υποχρεούται να παρέχει εγγυημένη λειτουργία διάρκειας τουλάχιστον 1 έτους, τόσο για τα επιμέρους τμήματα που απαρτίζουν το προσφερόμενο σύστημα όσο και για το σύνολο του συστήματος. Κατά την περίοδο της εγγυημένης λειτουργίας, οι υπηρεσίες συντήρησης από τον ανάδοχο θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

• Συντήρηση ποδηλάτων. Να συντηρεί τα ποδήλατα τακτικά, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ακόμη κι αν δεν παρουσιάζουν βλάβη, τόσο στον χώρο των Σταθμών, όσο και σε ειδικό χώρο που θα διαθέτει, όταν η επί τόπου συντήρηση και επισκευή είναι αδύνατη.

• Ανακατανομή ποδηλάτων. Να παρακολουθεί την πληρότητα των Σταθμών, με στόχο τη διαρκή διαθεσιμότητα των ποδηλάτων και θέσεων κλειδώματος/σταθμεύσεως μέσω της ανακατανομής Ποδηλάτων μεταξύ Σταθμών.

• Τηλεφωνική Υποστήριξη. Να παρέχει τηλεφωνική εξυπηρέτηση στους Χρήστες, σχετικά με πιθανές βλάβες ή άλλα περιστατικά, επί καθημερινής βάσεως (συμπεριλαμβανομένων Σ/Κ και αργιών), από 8.00 π.μ. έως 10.00 μ.μ.

• Ενημέρωση Δήμου. Να ενημερώνει άμεσα (εντός το πολύ 2 ημερών) τον Δήμο για περιπτώσεις κλοπών ή βανδαλισμών, ζημιών των εγκαταστάσεων του Συστήματος.

• Τιμολόγηση Χρηστών (εφόσον ο Δήμος το απαιτήσει). Ο Διαχειριστής υποχρεούται να τιμολογεί απευθείας τους Χρήστες – Συνδρομητές για τις συνδρομές του, τα τέλη χρήσεως των Ποδηλάτων και τυχόν λοιπές χρεώσεις από καθυστερημένη επιστροφή ή μη επιστροφή Ποδηλάτου, εκδίδοντας τα νόμιμα παραστατικά.

• Παροχή ασφαλιστικής κάλυψης του συστήματος για το διάστημα της περιόδου εγγυημένης λειτουργίας, μέσω συμβολαίου με ασφαλιστική εταιρεία. Το πρόγραμμα θα παρέχει ασφάλιση των ποδηλάτων έναντι αστικής ευθύνης. Το αντικείμενο της κάλυψης θα περιλαμβάνει αστική ευθύνη προς τρίτους για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές που θα προκληθούν από αμέλεια του ασφαλιζόμενου από τη χρήση του ποδηλάτου. Για σωματικές βλάβες η ελάχιστη αποζημίωση θα είναι 30.000 ευρώ, ενώ για υλικές ζημιές ανά συμβάν θα είναι 15.000 ευρώ.

Χρόνος υλοποίησης και προϋπολογισμός

Ο συνολικός χρόνος υλοποίησης του έργου ορίζεται στους 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στα 247.835,08 ευρώ.