Σύμβαση Δήμου Μυκόνου και Μετσόβιου για την εκπόνηση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου

  • Τρίτη, 29 Νοεμβρίου, 2022 - 06:11

Ο Δήμος Μυκόνου προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το ΕΜΠ για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ερευνητική και Επιστημονική υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου κατά τη διαδικασία εκπόνησης του ΕΠΣ και τη διαμόρφωση κατευθύνσεων πολιτικής για το χωρικό σχεδιασμό».

Με τη παρούσα Προγραμματική Σύμβαση, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ειδικότερα το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, αναλαμβάνει την επιστημονική και ερευνητική υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου προκειμένου να συμμετέχει ουσιαστικά στη διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Μυκόνου και τη διαμόρφωση κατευθύνσεων πολιτικής για το χωρικό σχεδιασμό.

Ειδικότερα το έργο  θα εκπονηθεί σε τρεις φάσεις:

1η φάση: Έρευνα, συλλογή, αποδελτίωση και αξιολόγηση χωρικών δεδομένων καθώς και των σχετικών υφιστάμενων μελετών για τη Μύκονο, με σκοπό την προκαταρκτική εκτίμηση των βασικών παραμέτρων για την προώθηση ενός σύγχρονου, ισόρροπου και καινοτόμου χωρικού σχεδιασμού.

2η φάση: Παρακολούθηση και επιστημονική υποστήριξη του Δήμου Μυκόνου κατά την διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ), με ιδιαίτερη έμφαση, σε αρχές της βιώσιμης και ισόρροπης χωρικής και παραγωγικής ανάπτυξης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αποτελεσματικής προστασίας από φυσικές καταστροφές, της βιώσιμης κινητικότητας, και της επίτευξης μιας κατά το δυνατόν ανθεκτικής πόλης σε βάθος χρόνου.

3η φάση: Ανάδειξη της πιλοτικής διάστασης της διαδικασίας και του περιεχομένου του ΕΠΣ, για τον Δήμο Μυκόνου. Συντονισμός και Διενέργεια Επιστημονικής ημερίδας με γενικό αντικείμενο τις «νέες προκλήσεις χωρικού σχεδιασμού σε συνάρτηση με τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη της Μυκόνου» καθώς και τη «διερεύνηση εναλλακτικών στρατηγικών για τη χωρική διαχείριση.

Επισημαίνεται ότι για την εκτέλεση του έργου ορίζεται, από την πλευρά του ΕΜΠ, Επιστημονικός Υπεύθυνος ο Κωνσταντίνος Σερράος, Καθηγητής του Τομέα Πολεοδομίας – Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ και Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ, ο οποίος θα ορίσει ειδικότερα τα μέλη της ερευνητικής ομάδας, και θα συντονίσει και θα διεκπεραιώσει τις εργασίες της.

Η συνολική διάρκεια του ορίζεται σε δεκαοκτώ (24) μήνες, με ημερομηνία έναρξης από την εντολή έναρξης εκπόνησης της 1ης φάσης του ερευνητικού προγράμματος.

Επισημαίνεται πως προτάσεις και θέσειςεκπροσώπων φορέων και πολιτών  αναφορικά με το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο μπορούν να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση masteplan2050@mykonos.gr.

Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, τόνισε: «Το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο αποτελεί μία σημαντική κατάκτηση της τοπικής μας κοινωνίας και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του τόπου μας τις επόμενες δεκαετίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Δημοτική μας Αρχή επέλεξε να συνάψει προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ώστε να έχει μία σοβαρή ερευνητική και επιστημονική υποστήριξη από έναν καταξιωμένο ακαδημαϊκό φορέα.

Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι πρέπει για να διασφαλίσουμε την ισόρροπη ανάπτυξη της Μυκόνου και να ζήσουν οι μελλοντικές γενιές σε ένα τόπο που τους αξίζει.Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».