Λύση για την επεξεργασία λυμάτων στην Πάρο

Με στόχο την άμεση αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) στην Μάρπησσα, θα πραγματοποιηθεί ανοικτός διαγωνισμός από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάρου (Δ.Ε.Υ.Α.Π.), για την ανάθεση της δημόσιας σύμβασης που θα αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την υλοποίηση του έργου. Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 355.421,57 ευρώ και η διάρκεια της ορίζεται σε 5 μήνες από την υπογραφή της.

Αντικέιμενο του έργου

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για την υλοποίηση της πράξης: «Αναβάθμιση εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων για τη διαχείριση αυξανόμενων αναγκών και τη μείωση του λειτουργικού κόστους, ΑΝΕΛΙΞΗ».

Η προμήθεια αφορά στον εξοπλισμό που απαιτείται για την αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Μάρπησσας, με χρήση καινοτομικών τεχνολογιών, έτσι ώστε ο σταθμός να μπορέσει να δεχτεί αυξημένο φορτίο εισόδου, με παράλληλη μείωση της ενεργειακής δαπάνης. Συγκεκριμένα, ο εξοπλισμός αποτελείται από μονάδα μικροεσχάρωσης, μονάδα φίλτρανσης, δεξαμενή καθίζησης με λαμέλλες, δοσομετρικές αντλίες, αεροσυμπιεστής, καλωδιώσεις, σωληνώσεις, αντλίες λυμάτων, ηλεκτρολογικός πίνακας, χαλαζιακή άμμος και αυτοματισμοί.

Ανάλυση Απαιτήσεων – Προδιαγραφές

Το ζητούμενο σύστημα ΑΝΕΛΙΞΗ έχει σκοπό την αναβάθμιση του σταθμού επεξεργασίας λυμάτων Μάρπησσας, με χρήση καινοτομικών τεχνολογιών, έτσι ώστε ο σταθμός να μπορέσει να δεχτεί αυξημένο φορτίο εισόδου, με παράλληλη μείωση της ενεργειακής δαπάνης. Η καινοτομικότητα του έργου έγκειται στην πρώιμη απομάκρυνση αιωρούμενων στερεών και σωματιδιακού από τα λύματα, με χρήση ειδικού τύπου φίλτρων (μικροσχάρες / αυτοκαθαριζόμενα αμμόφιλτρα ανοδικής ροής), πριν αυτά εισέλθουν στην δεξαμενή αερισμού. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται μείωση της συνολικής κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (εκτιμάται μείωση κατά 30-35%). Τα παραγόμενα βιοστερεά, αναμένεται να έχουν συγκέντρωση σε στερεά άνω του 30% και δύναται να διαχειριστούν ως στερεά.

Μονάδα μικροεσχάρωσης

Η ΔΕΥΑ Πάρου θα είναι υπεύθυνη για όλες τις εργασίες και τα υλικά που σχετίζονται με την παροχή του αποβλήτου στην είσοδο της μικροεσχάρας και με τη μεταφορά του αποβλήτου προς τη βιολογική επεξεργασία μετά την επεξεργασία του με το σύστημα ΑΝΕΛΙΞΗ. Για την μέτρηση της παροχής στην είσοδο της μικροεσχάρας θα πρέπει να γίνεται έλεγχος. Η μικροσχάρα πρέπει να λειτουργεί αυτόματα σε 24ωρη βάση, να είναι κλειστού τύπου προς αποφυγή οσμών και εκτίναξης σταγονιδίων στον περιβάλλοντα χώρο και πρέπει να φέρει σύστημα διαχωρισμού του διηθημένου αποβλήτου. Η μονάδα μικροεσχάρωσης πρέπει να είναι πλήρως αυτοματοποιημένη και να ελέγχεται από PLC.

Τι είναι οι μικροσχάρες που απαιτούνται στο έργο

Οι μικροσχάρες είναι ειδικά κατασκευασμένες αυτοκαθαριζόμενες συσκευές διήθησης οι οποίες μπορούν να λειτουργούν σε συνεχή λειτουργία σε εύρος παροχών. Η κατακράτηση των στερεών θα γίνεται σε ένα ατέρμονα υφασμάτινο ιμάντα, πάνω στον οποίο θα παγιδεύονται τα στερεά σωματίδια δημιουργώντας έναν υμένα, ο οποίος λειτουργεί ως φίλτρο. Τα στερεά που έχουν αποτεθεί πάνω στον ιμάντα θα απομακρύνονται με ξέστρο νερού ή αέρα. Στη συνέχεια θα συμπιέζονται σε κοχλιωτό συμπιεστή και θα παράγουν βιοστερεά με περιεκτικότητα σε στερεά τουλάχιστον 30%. Τα παραγόμενα βιοστερεά θα οδηγούνται σε αδειοδοτημένο χώρο απόθεσης μαζί με την ποσότητα της ιλύος που προκύπτει από τη δευτεροβάθμια επεξεργασία των αποβλήτων.