Μετά το “έξυπνο νησί” έρχεται και η “έξυπνη μαρίνα”

Το σημαντικό project «Νάξος - smart Island» σε συνεργασία με την Amazon, έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό και πλέον στο ίδιο project προβλέπεται και η αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού και η προσαρμογή τους στο πρότυπο μιας έξυπνης μαρίνας. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νάξου έκανε αποδεκτές τις προσφορές της Τράπεζας Εurobank που αφορούν την παροχή τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσια του σχεδίου «Νάξος- Το επόμενο ελληνικό smart island» και την είσπραξη οφειλών μέσω διατραπεζικού κυκλώματος με χρήση κωδικών.

Τα οφέλη από τη συγκεκριμένη αλλαγή

Με το σκοπό αυτό διασφαλίζονται η καλύτερη εξυπηρέτηση των οφειλετών (τουριστών αλλά και των κατοίκων του νησιού), που θα μπορούν να πληρώνουν εύκολα και γρήγορα με την κάρτα τους και χωρίς χρήση μετρητών, βελτιώνοντας έτσι και την τουριστική εικόνα του νησιού. Επίσης, διασφαλίζεται η γρήγορη και ασφαλής διαχείριση των σχετικών εισπράξεων, από εξουσιοδοτημένα στελέχη της μαρίνας και η ασφάλεια των συναλλαγών σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Το δε σχετικό κόστος προμηθειών εκκαθάρισης συναλλαγών για πληρωμές μέσω καρτών Visa και Mastercard θα είναι μηδενικό για το Λιμενικό Ταμείο για χρονικό διάστημα τριών ετών από την έναρξη υπηρεσίας που θα επιβαρύνει την Τράπεζα.

Ο ρόλος της τράπεζας “Eurobank”

Ως μέγας χορηγός και αρωγός έχει πρόθεση να σταθεί η τράπεζα στην προσπάθεια για αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών του Λιμενικού ταμείου και να συνδράμει στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του, παρέχοντας την υπηρεσία e-Commerce, προς την «έξυπνη Μαρίνα» του νησιού , με χρέωση πιστωτικής ή και χρεωστικής κάρτας μέσω της διαδικτυακής σελίδας του Λιμενικού Ταμείου.

Η Eurobank συμμετέχει ενεργά στο καινοτόμο Πρόγραμμα Naxos Smart Island, που οργανώνεται με πρωτοβουλία της Amazon Web Services (AWS) και τη στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, και συμβάλλει στην ψηφιακή αναβάθμιση της Νάξου και στην υιοθέτηση σύγχρονων βιώσιμων προτύπων ανάπτυξης στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα.

Από την πρώτη στιγμή η Τράπεζα στήριξε με τις πρωτοβουλίες της το Πρόγραμμα Naxos Smart Island, το οποίο παρουσιάσθηκε στη Νάξο την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 & 5 Οκτωβρίου 2022, παρουσία των κ.κ. Υπουργών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, του κ. Cameron Brooks, Director of Public Sector, Europe, Middle East & Africa της AWS και του Δημάρχου Νάξου, κ. Δημήτρη Λιανού, οι οποίοι ανέλυσαν στις ομιλίες τους τη στρατηγική και τις δράσεις της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας.

Οι δράσεις της τράπεζας στο πλαίσιο του “έξυπνου νησιού”

Η Eurobank προωθεί σύγχρονες λύσεις για την πραγματοποίηση ευκολότερων και ταχύτερων συναλλαγών των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του νησιού, στηρίζει την ψηφιακή αναβάθμιση και την επιχειρηματική δικτύωση των επιχειρήσεων της Νάξου, ενός σημαντικού κόμβου ανάπτυξης στη νησιωτική Ελλάδα, ενώ παρέχει διευκολύνσεις για να καταστεί το νησί πιο ελκυστικός τόπος εγκατάστασης ψηφιακών νομάδων, με τις εξής δράσεις:

    • Smart payments | Υπηρεσίες e-Commerce για την πληρωμή λιμενικών τελών στην Μαρίνα της Νάξου χωρίς χρεώσεις για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας, με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες όλων των τραπεζών για συναλλαγές 24/7, σε απολύτως ασφαλές συναλλακτικό περιβάλλον.

    • Smart POS για πληρωμές σε ταξί. Η εφαρμογή μετατρέπει τα κινητά Android σε τερματικά POS, για εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες εισπράξεις με κάρτα ή ψηφιακό πορτοφόλι.

    • Smart Business Growth για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις της Νάξου. Στήριξη των επαγγελματιών και επιχειρηματιών της Νάξου στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού και της επιχειρηματικής δικτύωσης μέσω της ηλεκτρονικής πύλης Exportgateγια δικτύωση και του Digital Academy for Business για ψηφιακή εκπαίδευση και τη διοργάνωση σεμιναρίων για χρηματοδοτικές δυνατότητες μέσω ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων.

    • Υπηρεσίες για να γίνει η Νάξος πιο ελκυστικός προορισμός για την εγκατάσταση Ψηφιακών Νομάδων (Digital Nomads).

Γ. Πλακιωτάκης: “Οι έξυπνες λύσεις του προγράμματος θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη”

Εξαιρετικά ευχαριστημένος από τη συγκεκριμένη συμφωνία έδειξε ο Υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, “Η συνεργασία μας με την Amazon.com για το πιλοτικό Smart Island Project στη #Νάξο, παίρνει σάρκα και οστά. Σήμερα υπογράψαμε το μνημόνιο συνεννόησης με τον πολυεθνικό όμιλο για το πρόγραμμα που θα εισαγάγει την ψηφιακή τεχνολογία και την καινοτομία στις λειτουργίες της δημόσιας διοίκησης, τα λιμάνια και τις επιχειρήσεις της Νάξου, με την προοπτική να επεκταθεί και σε άλλα νησιά. Οι έξυπνες λύσεις του προγράμματος θα δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τόσο των νησιωτών όσο και των επισκεπτών.”

Σε προσπάθεια της “Κοινής Γνώμης” για επικοινωνία με τον Δήμαρχο Νάξου, Δημήτρη Λιανό, ο ίδιος δεν θέλησε να κάνει κάποια δήλωση και ανέφερε ότι θα εκδώσει προσωπική ανακοίνωση.