Έχασε την έδρα στις Κυκλάδες ο ΣΥΡΙΖΑ

  • Κυριακή, 25 Ιουνίου, 2023 - 21:42

Σε απώλεια της έδρας στις Κυκλάδες μεταφράζονται τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ στο νησιωτικό νομό, αναφορικά με τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου. 

Ουσιαστικά αυτό θα σημάνει τη μη εκπροσώπηση πλέον του νομού από βουλευτή του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, αφού και τις τέσσερις έδρες τις καταλαμβάνει η Νέα Δημοκρατία. Υπενθυμίζεται πως μέχρι πρότινος, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βουλευτή στις Κυκλάδες τον Νίκο Συρμαλένιο. 

Όσον αφορά την ημέρα των εκλογών, άνθρωποι του κόμματος στη Σύρο μετέβησαν στα γραφεία του  ΣΥΡΙΖΑ από νωρίς, προκειμένου να παρακολουθήσουν τα αποτελέσματα.  

Το εκλογικό αποτέλεσμα σχολιάζει ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Σύρο, Κώστας Βασιλάκης, με δηλώσεις του στην "Κοινή Γνώμη", ο οποίος παρατηρεί πως ο νησιωτικός νομός πλέον δεν θα εκπροσωπείται στη Βουλή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού έχασε την έδρα στις Κυκλάδες.

Αρχικά επισημαίνει πως το αποτέλεσμα πανελλαδικά θα λειτουργήσει κατά της δημοκρατίας, καθώς στην κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

“Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα σταθούμε στο ύψος του ρόλου που μας ανέθεσαν. Τα σημερινά αποτελέσματα είναι αρνητικά για την κοινωνία και τη δημοκρατία καθώς επιβεβαιώνουν την δεξιά/ακροδεξιά στροφή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που εκφράστηκε με την άνετη πλειοψηφία εδρών της ΝΔ, αλλά και την είσοδο νέων ακροδεξιών κομμάτων στο ελληνικό κοινοβούλιο”, ανέφερε αρχικά ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως, “δυστυχώς ο ελληνικός λαός δεν πείστηκε από την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατευθύνθηκαν σε ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και αυτά με τη σειρά τους δεν έπεισαν”.

Ωστόσο, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει αντιπολίτευση, ως οφείλει να κάνει προς όφελος της κοινωνίας, παρά τη μειωμένη δύναμή του. “Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε να είμαστε μια αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι σε μια ανάλγητη κυβέρνηση. Ακόμη και αυτό όμως θα γίνεται με δυσκολία καθώς ο αριθμός των εδρών που μας έδωσε ο ελληνικός λαός θέτει περιορισμούς στην αποτελεσματική άσκηση της, καθώς δεν θα μπορούμε να καταθέτουμε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή πρόταση για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής. Εκτός αυτού, και εξαιτίας της ενισχυμένης αναλογικής, χάθηκε σημαντικός αριθμός εδρών από εκλογικές περιφέρειες, όπως για παράδειγμα οι Κυκλάδες, οι οποίες θα μείνουν χωρίς βουλευτή της αντιπολίτευσης. Είναι επόμενο, ότι πια η φωνή των Κυκλαδιτών που αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για την υγεία, την παιδεία, γισ την ίδια μας τη ζωή, δεν θα ακούγεται στη Ελληνική Βουλή”. Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, λέγοντας πως, “το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι ζοφερό, όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά το 47% των Κυκλαδιτών έκανε την επιλογή του”.