Με 33 μονάδες διαφορά η γαλάζια παράταξη προηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νησιωτικό νομό

Οι Κυκλάδες επέλεξαν ξανά τη Νέα Δημοκρατία

Χάνει την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά των Κυκλάδων

Την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία εξέφρασαν ξανά οι Κυκλαδίτες και οι Κυκλαδίτισσες στην κάλπη της 25ης Ιουνίου, οπότε και έδωσαν ηχηρό προβάδισμα στη γαλάζια παράταξη με 33 μονάδες διαφορά από το δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στο νομό είναι συντριπτική με 47% σε ποσοστό ενσωμάτωσης σχεδόν στο 100%, έναντι 14,03% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα πανελλαδικά αποτελέσματα των δύο συγκεκριμένων παρατάξεων και η ενισχυμένη αναλογική, αφαιρούν την έδρα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις Κυκλάδες.

Ουσιαστικά ο νησιωτικός νομός πλέον και μετά από πάρα πολλά χρόνια, κατοχυρώνει και τις τέσσερις έδρες του στη Βουλή στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, βουλευτές των Κυκλάδων αμέσως μετά από την ορκωμοσία της νέα κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι ο Γιάννης Βρούτσης, η Κατερίνα Μονογυιού, ο Φίλιππος Φόρτωμας και για πρώτη φορά ο Μάρκος Καφούρος, ενώ εκτός, μένει ο Νίκος Συρμαλένιος από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκλογική προτίμηση των νησιωτών – Σταθερή πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας

Πρέπει να σημειωθεί πως οι Κυκλάδες στην κάλπη της 25ης Ιουνίου έδειξαν πως διατήρησαν την εμπιστοσύνη τους στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, αφού τα ποσοστά κινήθηκαν στο ίδιο επίπεδο του 47% με τις προηγούμενες εκλογές. Μείωση κατά σχεδόν δύο μονάδες κατέγραψε στα νησιά, ο ΣΥΡΙΖΑ αφού στις εκλογές του Μαΐου πέτυχε 15,95%, ενώ χθες 14,96%. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κινήθηκε στην ίδια ανοδική τροχιά αποσπώντας το ποσοστό του 12,39% χθες, ενώ τον Μάιο είχε λάβει 11,28%. Επιπλέον, στο ίδιο ποσοστό παρέμεινε το ΚΚΕ στις Κυκλάδες, πετυχαίνοντας 5,72% χθες από 5,63% στις εκλογές του Μαΐου, ενώ πέμπτο κόμμα στο νησιωτικό νομό ήρθαν οι Σπαρτιάτες με ποσοστό 4,01%. Στα νησιά ακολουθεί το κόμμα της Ελληνικής Λύσης με 3,98% και η Πλεύση Ελευθερίας με 3,75%.

Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ σε αρκετά νησιά

Με φόντο τα χθεσινά αποτελέσματα, αλλάζει ο χάρτης των Κυκλάδων όσον αφορά την ψήφο στα κόμματα, αφού έγινε ανατροπή και σε έξι νησιά (και τις Μικρές Κυκλάδες), το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην τρίτη θέση, ενώ αμέσως μετά τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έλαβε τη δεύτερη θέση.

Συγκεκριμένα, τα νησιά στα οποία μετά τη γαλάζια παράταξη το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη έλαβε σημαντικά ποσοστά είναι η Ίος, η Κέα, η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες, η Σέριφος, η Σίκινος και η Σίφνος.

Τα αποτελέσματα στο νομό

Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα στα νησιά των Κυκλάδων για τα δύο πρώτα κόμματα σε κάθε ένα εξ αυτών. Αμοργός (Νέα Δημοκρατία 38,48%, ΣΥΡΙΖΑ 13,06%), Ανάφη (43,19% Νέα Δημοκρατία, 19,91% ΣΥΡΙΖΑ), Άνδρος (53,62% Νέα Δημοκρατία, 11,78% ΣΥΡΙΖΑ), Αντίπαρος (52,42% Νέα Δημοκρατία, 12,59% ΣΥΡΙΖΑ), Θήρα (52,05% Νέα Δημοκρατία, 9,73% ΣΥΡΙΖΑ), Ίος (50,37% Νέα Δημοκρατία, 10,79% ΠΑΣΟΚ), Κέα (49,52% Νέα Δημοκρατία, 13,17% ΠΑΣΟΚ), Κίμωλος (47,59% Νέα Δημοκρατία, 18,14% ΣΥΡΙΖΑ), Κύθνος (54,40% Νέα Δημοκρατία, 14,98% ΣΥΡΙΖΑ), Μήλος (46,41% Νέα Δημοκρατία, 13,52% ΣΥΡΙΖΑ), Μύκονος (52,98% Νέα Δημοκρατία, 11,17% ΣΥΡΙΖΑ), Νάξος και Μικρές Κυκλάδες (40,70% Νέα Δημοκρατία, 20,56% ΠΑΣΟΚ), Πάρος (46,79% Νέα Δημοκρατία, 14,36% ΣΥΡΙΖΑ), Σέριφος (42,98% Νέα Δημοκρατία, 20,33% ΠΑΣΟΚ), Σίκινος (58,01% Νέα Δημοκρατία, 15,47% ΠΑΣΟΚ), Σίφνος (48,53% Νέα Δημοκρατία, 12,84% ΠΑΣΟΚ), Σύρος (41,91% Νέα Δημοκρατία, 18,14% ΣΥΡΙΖΑ), Τήνος (45,24% Νέα Δημοκρατία, 16,97% ΣΥΡΙΖΑ), Φολέγανδρος (53,96% Νέα Δημοκρατία, 13,91% ΣΥΡΙΖΑ).

Χρήστος Καφτηράνης, Νέα Δημοκρατία: Συγκινητική η ανταπόκριση των νησιωτών

Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Καφτηράνης μιλώντας για το αποτέλεσμα στην “Κοινή Γνώμη”, έκανε λόγο για μία μεγάλη νίκη για την γαλάζια παράταξη. “Είναι για εμάς σήμερα ακόμα μία σημαντική ημέρα, καθώς επιβεβαιώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου. Είναι μία μεγάλη νίκη για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία δίνει μας δίνει την αυτοδυναμία. Θέλω να ευχαριστήσω και πάλι όλους τους συμπολίτες μας, που για ακόμα μία φορά μας έδωσαν στο νομό Κυκλάδων ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, από τα μεγαλύτερα σε όλη την επικράτεια”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας μάλιστα τη θετική εξέλιξη για το κόμμα του σχετικά με την ύπαρξη πλέον τεσσάρων βουλευτών. “Βέβαια, ζούμε και ένα πρωτόγνωρο γεγονός, να έχουμε τέσσερις βουλευτές στο νομό Κυκλάδων, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Θέλω να δώσω τα συγχαρητήρια μου στον νεοεκλεγέντα βουλευτή, Μάρκο Καφούρο, ο οποίος συμπληρώνει την προηγούμενη τριάδα και αυτό σίγουρα το οφείλουμε στους συμπολίτες μας”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, για την αυξημένη ευθύνη που έχει η Νέα Δημοκρατία μετά από τον βαθμό εμπιστοσύνης που έλαβε από τους νησιώτες, σχολίασε τα ακόλουθα. “Το αποτέλεσμα που μας έδωσαν οι Κυκλαδίτες σίγουρα γεννά σε εμάς μεγάλες ευθύνες. Οι τέσσερις βουλευτές της ΝΔ θα αγωνιστούν για τα προβλήματα των νησιών και θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εμπιστοσύνη των πολιτών, κάνοντας ότι είναι δυνατόν για καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με τα νησιά μας”.

Τέλος, σχετικά με την είσοδο δύο κομμάτων της ακροδεξιάς στη Βουλή, επεσήμανε πως, “πρόκειται για κόμματα, ειδικά οι Σπαρτιάτες που ιδρύθηκαν την τελευταία στιγμή, θεωρώ ότι σε μία τέτοια δύσκολη συγκηρία όπου δεν υπήρχε ισχυρή αντιπολίτευση και αυτό το βλέπουμε από τα ποσοστά που συγκέντρωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο κόσμος οδηγήθηκε προς τα μικρά κόμματα, γι’ αυτό και έχουμε μία οκτακομματική Βουλή”.

Κώστας Βασιλάκης, ΣΥΡΙΖΑ: Αρνητικά αποτελέσματα για την κοινωνία και τη δημοκρατία

Το εκλογικό αποτέλεσμα σχολιάζει ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Σύρο, Κώστας Βασιλάκης, ο οποίος παρατηρεί πως ο νησιωτικός νομός πλέον δεν θα εκπροσωπείται στη Βουλή από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού έχασε την έδρα στις Κυκλάδες.

Αρχικά επισημαίνει πως το αποτέλεσμα πανελλαδικά θα λειτουργήσει κατά της δημοκρατίας, καθώς στην κυβέρνηση θα είναι η Νέα Δημοκρατία.

“Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις χιλιάδες πολίτες που μας τίμησαν με την ψήφο τους και να τους διαβεβαιώσουμε ότι θα σταθούμε στο ύψος του ρόλου που μας ανέθεσαν. Τα σημερινά αποτελέσματα είναι αρνητικά για την κοινωνία και τη δημοκρατία καθώς επιβεβαιώνουν την δεξιά/ακροδεξιά στροφή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που εκφράστηκε με την άνετη πλειοψηφία εδρών της ΝΔ, αλλά και την είσοδο νέων ακροδεξιών κομμάτων στο ελληνικό κοινοβούλιο”, ανέφερε αρχικά ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως, “δυστυχώς ο ελληνικός λαός δεν πείστηκε από την κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ δεν κατευθύνθηκαν σε ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, καθώς και αυτά με τη σειρά τους δεν έπεισαν”.

Ωστόσο, τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ασκήσει αντιπολίτευση, ως οφείλει να κάνει προς όφελος της κοινωνίας, παρά τη μειωμένη δύναμή του. “Από την πλευρά μας, δεσμευόμαστε να είμαστε μια αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι σε μια ανάλγητη κυβέρνηση. Ακόμη και αυτό όμως θα γίνεται με δυσκολία καθώς ο αριθμός των εδρών που μας έδωσε ο ελληνικός λαός θέτει περιορισμούς στην αποτελεσματική άσκηση της, καθώς δεν θα μπορούμε να καταθέτουμε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ή πρόταση για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής. Εκτός αυτού, και εξαιτίας της ενισχυμένης αναλογικής, χάθηκε σημαντικός αριθμός εδρών από εκλογικές περιφέρειες, όπως για παράδειγμα οι Κυκλάδες, οι οποίες θα μείνουν χωρίς βουλευτή της αντιπολίτευσης. Είναι επόμενο, ότι πια η φωνή των Κυκλαδιτών που αντιτίθενται στα σχέδια της κυβέρνησης για την υγεία, την παιδεία, γισ την ίδια μας τη ζωή, δεν θα ακούγεται στη Ελληνική Βουλή”. Ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, λέγοντας πως, “το μέλλον που μας ετοιμάζουν είναι ζοφερό, όλοι το γνωρίζουν αυτό, αλλά το 47% των Κυκλαδιτών έκανε την επιλογή του”.

Αντώνης Καραμολέγκος, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Το κόμμα επιστρέφει ισχυρό

Ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Σύρου, Αντώνης Καραμολέγκος, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης, τονίζοντας μεταξύ άλλων, πως, “οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, βρίσκουν το ΠΑΣΟΚ με αυξημένες δυνάμεις, από ό,τι φαίνεται με σχεδόν μία μονάδα. Είναι θετικό ότι αυξάνουμε το ποσοστό μας, παρά την πόλωση της Νέας Δημοκρατίας, και τα εκβιαστικά διλήμματα για τρίτες εκλογές τον Αύγουστο. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ γίνεται ο ισχυρός πόλος της κεντροαριστεράς, το ΠΑΣΟΚ ανακτά τις δυνάμεις του και απαιτεί να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ώστε να υπάρξει μετά από χρόνια πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα, για να μην αφήνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να “αλωνίζει” μόνος του, χωρίς δεύτερες φωνές”.

Αναφορικά με την είσοδο στη Βουλή των ακροδεξιών κομμάτων και το κόμμα “Σπαρτιάτες” που δεν συμμετείχε στις προηγούμενες εκλογές, ανέφερε πως, “πληρώνουμε τα λάθη της κυβέρνησης και συνολικά της Βουλής, σε ότι αφορά τα ακροδεξιά κόμματα, τα οποία είναι αντιδημοκρατικά, και δεν θα έπρεπε να έχουν θέση στις εκλογές, ούτε καν ως συμμετοχή. Η αείμνηστη, Φώφη Γεννηματά, ήταν η πρώτη που είχε κινηθεί εναντίων της Χρυσής Αυγής και όλων αυτών των μορφωμάτων και δυστυχώς δεν εισακούστηκε. Ευελπιστούμε ότι στις επόμενες εκλογές με απόφαση της Βουλής και με έναν ΣΥΡΙΖΑ, που να συμμετέχει και αυτός στην Βουλή, για αυτές τις αποφάσεις, και να μην προωθεί τα ακροδεξιά κόμματα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας. Να οργανωθούμε και να συνεννοηθούμε τα δημοκρατικά κόμματα, ώστε στις επόμενες εκλογές να μην υπάρχουν τέτοιοι υποψήφιοι”.

Τέλος, ο κ. Καραμολέγκος μίλησε για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, και πως αυτό θα γίνει η ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη, λέγοντας τα ακόλουθα. “Το ΠΑΣΟΚ, είναι η ισχυρή αντιπολιτευτική δύναμη. Το ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια, είναι το μόνο κόμμα, το μόνο κίνημα, που αντιπολιτεύεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανύπαρκτος στο κομμάτι της αντιπολίτευσης. Η αύξηση των δυνάμεων μας, μέρα με την μέρα, είναι ισχυρή, είναι δυναμική, και ξέρουμε ότι στις Ευρωεκλογές θα είμαστε δεύτερο κόμμα. Πορευόμαστε το επόμενο διάστημα, ώστε να πείσουμε, τον δημοκρατικό κόσμο, τον κόσμο της κεντροαριστεράς, του σοσιαλισμού, των οικολόγων, και των αριστερών, να επιστρέψουν στο “σπίτι” τους, να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ και όλοι μαζί να κερδίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, διότι είμαστε το μόνο κίνημα που μπορεί να κερδίσει τη Δεξιά”.

Κλείνοντας, ο κ. Καραμολέγκος, θέλησε να στείλει και το προσωπικό του μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, "Ευχαριστούμε τον κόσμο που στήριξε ξανά το ΠΑΣΟΚ, ευχαριστούμε που μας έδωσε τη δύναμη να αντιπολιτευόμαστε, ευχαριστούμε που αυξήσαμε τις δυνάμεις μας, παρά την πόλωση, και σας καλώ όλους, τις επόμενες ημέρες, τον επόμενο καιρό, τους επόμενους μήνες, να σταθείτε δίπλα μας και μαζί να πορευτούμε, ώστε να ξαναγίνουμε κυβέρνηση της Ελλάδος."