Νέα ανακοίνωση του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου

Οι επαγγελματίες της Τήνου σε ανοιχτή κόντρα με τον Δήμο

Η κόντρα καλά κρατεί στην Τήνο μεταξύ των επιχειρηματιών του νησιού και του Δήμου, καθώς ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος, συνεχίζει να εκφράζει με έντονο τρόπο τα παράπονά του, μέσω ανακοίνωσης, αναφορικά με τη λειτουργία της τοπικής αγοράς ενώ ήδη έχει περάσει μεγάλο μέρος της τουριστικής περιόδου. Μάλιστα, επανέρχονται στην προ δύο εβδομάδων συνάντηση των μελών του Συλλόγου με εκπροσώπους του Δήμου Τήνου, τονίζοντας ότι ακόμα δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη για τα αιτήματα τους.

Η συνάντηση του Ιουνίου

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 21.06.2023, ανάμεσα στον Εμποροεπαγγελματικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο και τον Δήμο Τήνου, από το Σύλλογο κατατέθηκαν κάποια ζητήματα ως κατεπείγοντα προς λύση. Τα βασικά θέματα ήταν:

    • η κατάχρηση κοινοχρήστων χώρων σχεδόν σε όλο το νησί (παλιά πόλη, οδός Ευαγγελιστρίας, χωριά κ.λ.π.)

    • το αλόγιστο parking στην Πλατεία Παντανάσσης, στην Πλατεία Ταξιαρχών, στην Πλατεία Νικηφόρου Λύτρα, στη Λεωφόρο Μεγαλόχαρης και ιδιαίτερα πάνω στη διάβαση, στην αρχή της Νικ. Γύζη μπροστά από τις κίτρινες μπάλες και σε πολλά άλλα σημεία της πόλης δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα

    • η χρήση μουσικής πέραν του προβλεπόμενου ωραρίου και των επιτρεπόμενων ντεσιμπέλ , καταπατώντας ώρες κοινής ησυχίας και ωράριο χρήσης της, δημιουργώντας προβλήματα σε κατοίκους, παραθεριστές και επιχειρήσεις.

    • η κατάληψη δημόσιου οδοστρώματος στη Λεωφ. Μεγαλόχαρης

    • η τροφοδοσία των καταστημάτων

    • η μη τήρηση των προβλεπόμενων θέσεων των ταξί στη χερσαία ζώνη έναντι της Πλατείας Παντανάσσης, οι οποίες είναι 6 θέσεις από τη μαρμάρινη βρύση και πίσω προς τον προβλήτα ΕΛΛΗ, αφήνοντας τις θέσεις από τη μαρμάρινη βρύση και μπροστά για στάση οχημάτων για την εξυπηρέτησή τους (Κανονιστική χερσαίας ζώνης «Κυκλοφορικές ρυθμίσεις στη χερσαία ζώνη λιμένα Τήνου», Άρθρο 2, παράγραφος 2 & 3).

Οι προτάσεις του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου

Ο Σύλλογος για να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα, ζήτησε από τον Δήμο, κάποιες παρεμβάσεις και συγκεκριμένα, να τοποθετηθούν μπάρες εισόδου – εξόδου στην Πλατεία Ταξιαρχών και στην είσοδο της Ακτής Νάζου, έμπροσθεν του αρτοποιείου ΑΡΤΟΜΑΝΙΑ, η Επιτροπή Κοινοχρήστων Χώρων να προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους, αφού πλέον δεν υπάρχει επαγγελματίας που να μην γνωρίζει τι δικαιούται και τι όχι, να γίνεται έλεγχος στα σημεία του αλόγιστου parking που αναφέρθηκαν παραπάνω, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά μας, τα οποία είναι παραδοσιακοί οικισμοί με ιδιαίτερο νομοθετικό καθεστώς και, δυστυχώς αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτά δημιουργούν προβλήματα είτε με την καταπάτηση κοινοχρήστων χώρων είτε με τη μουσική, να τηρηθεί αυστηρά το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων τόσο από τους επαγγελματίες – καταστηματάρχες όσο και από τους χονδρέμπορους – προμηθευτές και τέλος τα ταξί να τηρήσουν τις προβλεπόμενες θέσεις τους στη χερσαία ζώνη

Τα συμπεράσματα από την πρώτη συνάντηση

Ότι γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και παράλληλα ότι συμφωνούν με ότι έχει αναφέρει ο Σύλλογος, ήταν η απάντηση του δημάρχου, Γιάννη Σιώτου, της αντιδημάρχου και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, όταν άκουσαν όλα όσα ειπώθηκαν με συγκεκριμένες αναφορές σε κάθε ένα από τα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο του νησιού. Το συμπέρασμα από όλα αυτά που συζητήθηκαν είναι η αναγκαία και απαραίτητη εφαρμογή της Κανονιστικής Δήμου Τήνου και Κανονιστικής χερσαίας ζώνης" και όπως τόνιζαν από τον Σύλλογο, "Ευελπιστούμε οι επιβεβλημένες ενέργειες από το Δήμο Τήνου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Τήνου, το Α.Τ. Τήνου και το Λιμεναρχείο Τήνου να γίνουν άμεσα. Ευελπιστούμε και οι επαγγελματίες να σεβαστούν τους όρους με τους οποίους πήραν την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων τους ώστε όλοι να μπορούν να λειτουργήσουν επί ίσους όρους. Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε ότι η Τήνος ανήκει σε όλους και όχι στους λίγους."

Η αγανακτισμένη νέα ανακοίνωσή τους

Στη νέα ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος, ανέφερε ότι ουσιαστικά δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα μετά τη συνάντησή του Ιουνίου. Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους, αναφέρει:

"Πριν δύο εβδομάδες, στις 21.06.2023, τα μέλη του Δ.Σ. του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, συναντήθηκαν στο Δήμο Τήνου με το Δήμαρχο κ. Γιάννη Σιώτο, την Αντιδήμαρχο υπεύθυνη σε θέματα καταστημάτων και Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινοχρήστων Χώρων κ. Λουκρητία Άνδροβικ και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Τήνου κ. Γιώργο Κόγκο. Το μοναδικό αλλά πολύ σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση ήταν η λειτουργία της τοπικής αγοράς. Σας ενημερώσαμε για όλα τα θέματα που κατέθεσε ο Σύλλογος και για αυτά που ζητάει από το Δήμο Τήνου και τις αρχές του τόπου. Σας ενημερώσαμε επίσης και για τις υποσχέσεις του Δημάρχου και της Αντιδημάρχου για το φλέγον αυτό ζήτημα, που δεν ήταν άλλες από την πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού, από τους εντατικούς ελέγχους της Επιτροπής Κοινοχρήστων Χώρων, από το συμμάζεμα όλων των κακώς κείμενων (κατάχρηση κοινοχρήστων χώρων, κατάχρηση μουσικής, κατάληψη δημοσίου οδοστρώματος, αλόγιστο parking κ.α).

Περίπου ένα χρόνο πριν, στις 14.06.2022 όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι του νησιού, δηλαδή ο Εμποροεπαγγελματικός & Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου, η Ένωση Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων Τήνου, ο Σύλλογος Επιχειρηματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου και ο Σύλλογος Επαγγελματιών και Εμπόρων Πύργου Πανόρμου, είχαμε αναρτήσει μία ανακοίνωση με τον τίτλο «Όνειρα Θερινής Νυκτός» για παρόμοιες συναντήσεις και για παρόμοιες υποσχέσεις.

Κύριε Δήμαρχε, κυρία Αντιδήμαρχε υπεύθυνη για τα καταστήματα και κατ’ επέκταση υπεύθυνη για τη λειτουργία της τοπικής αγοράς και συνάμα κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής Κοινοχρήστων Χώρων, κύριε Πρόεδρε της Τοπικής Κοινότητας Τήνου έχετε να μας απαντήσετε κάτι για όλα τα παραπάνω; Πότε έχετε αποφασίσει να επέμβετε ώστε να εφαρμοστούν οι κανονιστικές; Πότε έχετε αποφασίσει να επέμβετε ώστε να πραγματοποιήσετε και τον σκοπό σας, όπως αναφέρατε και στη συνάντησή μας, δηλαδή να δώσετε λύσεις στα χρόνια και φλέγοντα ζητήματα που ταλανίζουν την αγορά; Πότε έχετε αποφασίσει να επέμβετε; Όταν θα τελειώσει η σεζόν; Ήδη η μισή πέρασε! Πότε έχετε αποφασίσει να επέμβετε ώστε η Τήνος να ανήκει σε όλους και όχι στους λίγους;

Ο βιοπορισμός, η ανάπτυξη και η ευημερία των επαγγελματιών δεν μπορούν να στηρίζονται στο πότε εσείς θα αποφασίσετε να επέμβετε, δηλαδή να στηρίζονται σε όνειρα θερινής νυχτός. Η ανοχή, η αναμονή και η υπομονή εξαντλήθηκαν!"