Κυκλάδες: Σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας τα εργοστάσια ηλεκτροδότησης

  • Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου, 2023 - 10:21

Τη διατήρηση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ περίπου 650 MW  σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας στην Κρήτη καθώς και στα νησιά των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και του Βορειοανατολικού Αιγαίου ακόμη και αφού ολοκληρωθούν οι διασυνδέσεις τους με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα μεταφοράς ενέργειας, προτείνει ο ΑΔΜΗΕ. Έτσι θα μπορεί να καλύπτεται η ηλεκτροδότηση των νησιών σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών ή ενδεχόμενων βλαβών στις διασυνδέσεις, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2024-2033, το οποίο έχει υποβληθεί προς έγκριση στη ΡΑΑΕΥ.

Η ΔΕΗ στην οποία ανήκουν οι Αυτόνομοι Σταθμοί ηλεκτροδότησης των νησιών θα συνεχίσει να αποζημιώνεται για τη λειτουργία των συγκεκριμένων σταθμών μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να τις διατηρεί σε  καθεστώς ψυχρής εφεδρείας. Η πρόταση προέκυψε έπειτα από μελέτη που  εκπονήθηκε από τον ΑΜΗΕ και τον  ΔΕΔΔΗΕ που έχει την ευθύνη λειτουργίας του δικτύου στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.

Σε ότι αφορά την Κρήτη ο ΑΔΜΗΕ προτείνει τη διατήρηση συμβατικού παραγωγικού δυναμικού συνολικής ισχύος 400 MW μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσής της με την Αττική, αν  και όπως επισημαίνεται υπό κανονικές συνθήκες είναι εφικτή η τροφοδότηση του νησιού αποκλειστικά μέσω των καλωδίων και της τοπικής παραγωγής από ΑΠΕ η οποία τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί. Σε κάθε περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ   εκτιμά ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει στο νησί συμβατική παραγωγή 400 MW σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την κάλυψη της ζήτησης σε περιπτώσεις που προκύψουν πολλά προβλήματα.  

Στις Κυκλάδες, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ πρέπει να διατηρηθεί συμβατική παραγωγή σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της Δ’ φάσης της Διασύνδεσης των  Νότιων και Δυτικών Κυκλάδων (Θήρα, Μήλος και Σέριφος). Τα τελευταία χρόνια στις Κυκλάδες έχουν αυξηθεί τα φορτία με συνέπεια,  ακόμη και έπειτα από την κατασκευή όλων των φάσεων του έργου της διασύνδεσής του, να κρίνεται ως  αναγκαία η διατήρηση τουλάχιστον δύο υφιστάμενων Αυτόνομων Σταθμών σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών και ειδικότερα των σταθμών  Πάρου και Θήρας, ισχύος  100 MW.
Τυχόν ένταξη νέου σταθμού γεωθερμίας στη Μήλο που σχεδιάζει η ΔΕΗΑΝ, θα περιοριστεί η  απαραίτητη ισχύς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων.

Για τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου μετά την ολοκλήρωση της διασύνδεσής τους με το εθνικό σύστημα Μεταφοράς,  θεωρείται ότι υπό κανονικές συνθήκες είναι εφικτή η τροφοδότηση τους αποκλειστικά από τις διασυνδέσεις και  την τοπική παραγωγή ΑΠΕ, χωρίς να απαιτείται λειτουργία συμβατικών θερμικών μονάδων. Γενικότερα, ο ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να παραμείνει συμβατική παραγωγή σε καθεστώς εφεδρείας εκτάκτων αναγκών για την αντιμετώπιση περιπτώσεων σοβαρών διαταραχών και προτείνει τη διατήρηση σε κατάσταση εφεδρείας   συνολικής ισχύος 145 MW, και συγκεκριμένα τους σταθμούς της Ν. Ρόδου (68 MW), της Χίου ή της Σάμου(60 MW) και της Καρπάθου (17 MW).

Του Χρήστου Κοντογεώργη

Πηγή energia.gr