Η Κ. Μονογυιού για το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας που "πέρασε" από τη Βουλή

  • Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, 2023 - 17:40

Τοποθέτηση της βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας Μονογυιού στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας.  

Η τοποθέτηση 

Υπερψηφίστηκε σήμερα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις».
Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο καταργείται η ποινή μείωσης της σύνταξης 30% για εργαζόμενους συνταξιούχους ενώ από 1/1/2024 αίρεται η απαγόρευση για την απασχόληση συνταξιούχων αναπηρίας, και δεν θα επιβάλλεται ούτε η κράτηση 10% που προβλέπεται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους που απασχολούνται. Παράλληλα, θα χορηγείται σύνταξη θανάτου για όλα τα άγαμα ορφανά τέκνα έως το 24ο έτος της ηλικίας τους, ανεξαρτήτως εάν σπουδάζουν ή όχι και ανεξαρτήτως του πότε επήλθε ο θάνατος του γονέα.
Επιπρόσθετα, επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, αλλά και σε όλες τις μητέρες που έχουν μισθωτή απασχόληση όπως στα π. Ταμεία ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΕΔΟΕΑΠ. Το επίδομα θα χορηγείται στις νέες κατηγορίες από 1/1/2024. Επίσης, χορηγείται εφάπαξ στους κληρικούς πριν τη σύνταξη. Οι κληρικοί μπορούν να αιτηθούν την καταβολή εφάπαξ εφόσον έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους. Παράλληλα, διατηρούνται ως το τέλος του 2023 οι χαμηλές εισφορές για τους αγρότες που λειτουργούν παράλληλα τουριστικά καταλύματα ως 10 δωματίων.
Σχετικά με την αναμόρφωση των κανόνων που διέπουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, διευκολύνεται η πρόσβαση περισσότερων εργαζομένων σε προγράμματα επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών. Οι κανόνες ίδρυσης και λειτουργίας των Τ.Ε.Α. απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται σύμφωνα με τα πρότυπα των ευρωπαϊκών φορέων επαγγελματικής ασφάλισης, διασφαλίζοντας το μέγιστο επίπεδο διαφάνειας και παροχής ενημέρωσης προς τους ασφαλισμένους και τα υποψήφια μέλη.
Αναφορικά με την τροπολογία του Υπουργείου Μετανάστευσης, αξίζει να υπογραμμίσουμε πως η διάταξη δεν αλλάζει τη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, έχοντας μειώσει κατά 85% τις ροές και επισπεύδοντας τη διαδικασία απονομής- ή μη - ασύλου στους αιτούντες με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς αιτήσεις να έχουν μειωθεί κατά 90%.