Αναβάθμιση στο δίκτυο οδοφωτισμού της Σαντορίνης

Ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 3.888.246,92 ευρώ έχει εγκριθεί στον Δήμο Θήρας και έχει να κάνει με την πρόταση υλοποίησης της προμήθειας και εργασίας με τίτλο «Ποιοτική & Ενεργειακή Αναβάθμιση του Δικτύου Οδοφωτισμού του Δήμου Θήρας». Σκοπός του έργου είναι η αναβάθμιση της ποιότητας του φωτισμού του δικτύου του Δήμου, η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση του κόστους προμήθειας λαμπτήρων. Η διάρκεια εκτέλεσης της σύμβασης ορίστηκε σε 3 χρόνια από την υπογραφή της. Στον ανοιχτό διαγωνισμό υπήρξε μία προσφορά της εταιρείας Novacon Α.Ε. Ανάπτυξη Ενεργειακών Έργων Παροχής Υπηρεσιών Σύμβουλου και Εξοπλισμού, η οποία και κρίθηκε αποδεκτή, καθώς είναι εντός προϋπολογισμού και σύμφωνη με τους όρους της διακήρυξης.

Συνοπτική Περιγραφή φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση φωτιστικών & λαμπτήρων υψηλής ενεργειακής απόδοσης και βραχιόνων, σε αντικατάσταση των υφιστάμενων φωτιστικών του οδικού δικτύου αλλά και λαμπτήρων που είναι εγκατεστημένα σε όλη την έκταση του Δήμου Θήρας. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της σύμβασης, προβλέπεται η αφαίρεση των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων και λαμπτήρων, η αφαίρεση των υφιστάμενων βραχιόνων στήριξης φωτιστικών σωμάτων από ιστούς οδοφωτισμού, όπου απαιτείται, η προμήθεια και εγκατάσταση σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, η προμήθεια και εγκατάσταση βραχιόνων στήριξης σύγχρονων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED, όπου απαιτείται, η προμήθεια και εγκατάσταση λαμπτήρων, τύπου corn type, σύγχρονης τεχνολογίας (LED), η προμήθεια και εγκατάσταση προβολέων σύγχρονης τεχνολογίας (LED), η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου – τηλεδιαχείρισης του συστήματος οδοφωτισμού σε επίπεδο ηλεκτρολογικού πίνακα ΔΕΔΔΗΕ.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης σύμβασης δεν προβλέπονται επεμβάσεις στο υπόλοιπο δίκτυο φωτισμού και στην τροφοδότησή του, ενώ θα διατηρηθούν οι ίδιες θέσεις τοποθέτησης των φωτιστικών σωμάτων, χωρίς να προβλέπεται μετακίνηση των υφιστάμενων ιστών. Επίσης, δεν προβλέπεται οποιαδήποτε επέμβαση στο δίκτυο τροφοδότησης του συστήματος.

Η υφιστάμενη κατάσταση

Η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του δικτύου οδοφωτισμού πραγματοποιήθηκε, από εξωτερικό σύμβουλο σε ψηφιακό υπόβαθρο χάρτη, για το σύνολο του φωτισμού οδών και πλατειών του Δήμου Θήρας μέσω cloud υπηρεσίας και αποτυπώθηκαν συνολικά 9.562 φωτιστικά/λαμπτήρες.

Η επικρατούσα τεχνολογία στο σύνολο του δικτύου φωτισμού του Δήμου, αφορά λαμπτήρες LED (ποσοστό 82,06%). Ένα ποσοστό 14,32% του συνολικού δικτύου φωτισμού, που αντιστοιχεί σε 1.307 λαμπτήρες, αφορά συμβατικούς λαμπτήρες, ενώ το 2,88% αφορά προβολείς διαφόρων τεχνολογιών κυρίως LED. Το επικρατέστερο σώμα φωτιστικού σύμφωνα, με την κωδικοποίηση - η οποία ορίστηκε για τη διευκόλυνση του τεχνικού καταγραφής και περιλαμβάνεται στην τελική αποτύπωση - είναι το φωτιστικό τύπου ΔΕΗ με βραχίονα, σε ποσοστό 41,96%. Εντός οικισμών καταγράφεται το φωτιστικό τύπου καραβοχελώνα (27,75%), ενώ υπάρχουν αρκετά φωτιστικά σώματα 16,05% στα οποία τοποθετούνται συμβατικοί λαμπτήρες και λαμπτήρες τεχνολογίας LED.

Τα σημερινά προβλήματα

Η Υπηρεσία του Δήμου, περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση, εντόπισε τα σημαντικότερα προβλήματα του δικτύου οδοφωτισμού που είναι η συχνή θραύση λαμπτήρων στους ιστούς, στους οποίους είναι τοποθετημένοι, λόγω της ανεμοπίεσης. Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν στο νησί, ευθύνονται για το σπάσιμο των λαμπτήρων σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Επίσης ο σχετικά μεγάλος αριθμός λαμπτήρων που παρουσιάζουν αστοχία ετησίως παρά το γεγονός ότι ο Δήμος προμηθεύεται λαμπτήρες τεχνολογίας LED με σημαντικά αυξημένη ονομαστική διάρκεια ζωής και τέλος η κοινή παραδοχή πολιτών αλλά και των αρμόδιων, ότι μεγάλο μέρος του οδικού οδοφωτισμού είναι «υποφωτισμένο», με φωτιστικά ξεπερασμένα ως τεχνολογία, με προφανή αποτελέσματα στην οδική ασφάλεια και την αισθητική του νησιού. Ο Δήμος για να καλύψει τα εν λόγω προβλήματα, προμηθεύεται τουλάχιστον 2.000 λαμπτήρες ετησίως, με το ρυθμό να παραμένει σταθερός, δημιουργώντας οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο.

Οι προτάσεις για βελτίωση

Λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα που εντόπισε η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου, ο σύμβουλος εξέτασε σενάριο αντικατάστασης τόσο των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων συμβατικής τεχνολογίας όσο και των υφιστάμενων λαμπτήρων LED με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED, ώστε να επιτευχθεί αναβάθμιση της ποιότητας του φωτισμού του δικτύου του δήμου, εξοικονόμηση ενέργειας (κυρίως από την αντικατάσταση των εναπομενόντων συμβατικής τεχνολογίας φωτιστικών με νέα τεχνολογίας LED) αλλά και μείωση του κόστους προμήθειας λαμπτήρων LED μέσω της προμήθειας φωτιστικών με δεκαετή εγγύηση λειτουργίας.

Είναι εμφανές, ότι έχοντας ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του δικτύου οδοφωτισμού, δηλαδή την επίτευξη καλύτερου φωτισμού τουλάχιστον στο οδικό δίκτυο, θα τοποθετηθούν φωτιστικά μεγαλύτερης ισχύος από την ισχύ των υφιστάμενων λαμπτήρων και άρα θα επέλθει ανάλογη αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό σημαίνει πως αρκετά φωτιστικά σημεία που αποδεικνύονται ανεπαρκή μέσω της πιστοποιημένων μετρήσεων που διενεργήθηκαν στο Δήμο, αντικαθίστανται με φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED μεγαλύτερης ισχύος και απόδοσης προκειμένου να επιτευχθούν είτε να προσεγγιστούν κατά το δυνατό οι απαιτήσεις του προτύπου για την προκύπτουσα κλάση. Το νέο σύστημα φωτισμού θα έχει σαφώς μικρότερο κόστος συντήρησης καθώς δεν θα υπάρχει απαίτηση για προμήθεια 2.000 λαμπτήρων ετησίως όπως ισχύει σήμερα.

Το σύνολο των παρεμβάσεων

Ιδιαίτερα σημαντικό για τη διαμόρφωση του έργου είναι το γεγονός ότι επί του συνόλου των φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού του Δήμου, συνολικά 5.772 τεμάχια είναι εγκατεστημένα επί ιστών κυριότητας του ΔΕΔΔΗΕ και 3.790 επί Δημοτικών ιστών είτε επίτοιχα στους πεζοδρόμους του νησιού. Ειδικότερα σε ιστούς του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ προβλέπεται να αντικατασταθούν συνολικά 5.772 τμχ. φωτιστικών σωμάτων τα οποία επιμερίζονται σε 4.211 φωτιστικά τύπου ΔΕΗ με λαμπτήρες LED και 1.212 φωτιστικά με λαμπτήρες συμβατικής τεχνολογίας (Νa & Hg) επί στύλων του δικτύου διανομής του ΔΕΔΔΗΕ (ξύλινους και τσιμεντένιους), 285 προβολείς LED και 64 σημεία στα οποία δεν έχουν φωτιστικό ή λαμπτήρα. Η υπόλοιπη προμήθεια αφορά το δίκτυο οδοφωτισμού επί ιστών του Δήμου με φωτιστικά συμβατικής τεχνολογίας Νa & Hg συνολικά 133 τεμάχια και 3.657 φωτιστικά με λαμπτήρες LED. Στο σύνολό τους θα αντικατασταθούν με φωτιστικά σώματα οδοφωτισμού τεχνολογίας LED.

Στόχος των επεμβάσεων είναι η βελτίωση του επιπέδου της στάθμης φωτισμού του συστήματος και η εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται με την υιοθέτηση του προτύπου “Road lighting”. Το πρότυπο έχει ως αντικείμενο τον προσδιορισμό των απαιτήσεων φωτισμού δρόμων μέσω της κατάταξής τους σε κλάσεις λαμπρότητας (lighting classes), βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων (ταχύτητα οχημάτων, διέλευση πεζών κ.ά.). Τα κριτήρια εφαρμόσθηκαν και αναλύονται στην Τεχνική Περιγραφή της διακήρυξης.