Ανασκόπηση 2023

Χρονιά αλλαγών και σημαντικών έργων στις Κυκλάδες

Την έναρξη ή την ολοκλήρωση σημαντικών έργων για τα νησιά των Κυκλάδων, σηματοδότησε το 2023, που μόλις ολοκληρώθηκε. Η χρονιά ήταν γεμάτη σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες, που θα αλλάξουν σε μεγάλο ποσοστό την εικόνα αρκετών από τα νησιά. Παράλληλα, ήταν και χρονιά δημοτικών εκλογών, που έφεραν τα πάνω κάτω σε αρκετούς Δήμους, με τα μεγάλα νησιά των Κυκλάδων, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους να αλλάζουν δήμαρχο.

Την ίδια ώρα, οι Κυκλάδες γνώρισαν το "κίνημα της ξαπλώστρας", ενώ για πρώτη φορά μετά το 2004 έμαθαν ότι θα περάσει από τρία νησιά η Ολυμπιακή Φλόγα.

Ιανουάριος

10/1: Ένα πολύ σημαντικό έργο που θα αναβαθμίσει την εικόνα του κέντρου της Νάξου, αλλά παράλληλα θα προσφέρει μεγάλη βοήθεια και στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα αλλά και προβλήματα όρασης, βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς θα κατασκευαστούν νέα πεζοδρόμια και θα ανακατασκευαστούν τα παλιά, σε τρεις κεντρικές οδικές αρτηρίες του νησιού. Επίσης, θα γίνει υπογειοποίηση καλωδίων ηλεκτρικού ρεύματος και θα απομακρυνθούν οι στύλοι της ΔΕΗ.

13/1: Ένα νέο σύγχρονο αεροδρόμιο βρίσκεται προ των πυλών στην Πάρο. Οι υπογραφές ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς έπεσαν και πλέον απομένει να αρχίσουν τα έργα που θα δώσουν μία νέα ώθηση στην αεροπορική διασύνδεση της Πάρου με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Το έργο θα συμβάλει σημαντικά στη διευκόλυνση της αυξανόμενης επιβατικής κίνησης της Πάρου, ενισχύοντας περαιτέρω την εικόνα του νησιού διεθνώς, προσφέροντας πολλαπλά οικονομικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

16/1: Εγκρίθηκε με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών η χρηματοδότηση του Δήμου Άνδρου με το ποσό των 2.800.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου: «Βελτιώσεις για την ασφάλεια του οδικού δικτύου νήσου Άνδρου» που περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις σε όλο το οδικό δίκτυο όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.

Φεβρουάριος

3/2: Πιο φωτεινοί και πιο ασφαλείς θα είναι πλέον οι δρόμοι της Ίου καθώς, ο Δήμος προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοιχτό διαγωνισμό για την προμήθεια και εγκατάσταση 114 φωτιστικών σωμάτων LED με Φωτοβολταϊκό στοιχείο, μπαταρία και ιστό, με το έργο να είναι εκτιμώμενης αξίας, 720.936 ευρώ.

20/2: Μετωπική σύγκρουση των ξενοδόχων της Σαντορίνης, με Δήμο, Περιφέρεια αλλά και την κυβέρνηση, με φόντο τον ΧΑΔΑ του νησιού, που έχει γίνει, όπως τονίζουν, ανεξέλεγκτος από όλες τις απόψεις. Η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης εξέδωσε ανακοίνωση για τις προσβλητικές, αποκρουστικές και δυσφημιστικές, όπως τις χαρακτηρίζουν, εικόνες που μπορεί να αντικρίσει κάποιος με τα απορρίμματα στο νησί.

23/2: Ως μία απόφαση που θα επιφέρει άσχημες συνέπειες για το νησί χαρακτηρίζει την λανθασμένη και αμφιλεγόμενη απογραφή για τον Δήμο Μυκόνου, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς. Μάλιστα, δηλώνει έτοιμος να εξαντλήσει όλα τα μέσα για να αποκατασταθεί η πραγματικότητα και να διασφαλιστεί το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας της Μυκόνου.

Μάρτιος

2/3: Στροφή στην “πράσινη” ενέργεια επιχειρεί να κάνει ο Δήμος Κιμώλου, με την κατασκευή μιας πρωτοποριακής μονάδας αφαλάτωσης που θα χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊκά συστήματα. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση είναι απόλυτα πρωτοποριακή και θα περιέχει μονάδα, η οποία θα τροφοδοτείται εν μέρει από φωτοβολταϊκό σύστημα και θα διαθέτει καινοτόμο θερμικό σύστημα για την άλμη, ενώ θα προσφέρει αύξηση της παροχής νερού ύδρευσης με την μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης.

7/3: Ο υπάλληλος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλης Ψαρρός, έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από δυο άγνωστους άνδρες το βράδυ της Τρίτης γύρω στις 20.30. Το συμβάν σημειώθηκε στην Αθήνα κοντά στο σπίτι του υπάλληλου κι ενώ κατευθυνόταν προς αυτό. Η επίθεση που δέχθηκε έγινε με μαφιόζικη μέθοδο. Τα χτυπήματα από τους δύο άγνωστους άνδρες ήταν τόσο σφοδρά που έχασε τις αισθήσεις του και σωριάστηκε αιμόφυρτος στην άσφαλτο.

Απρίλιος

13/4: Ολόκληρα κτίσματα τα οποία είχαν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια εντός των ζωνών προστασίας αιγιαλού και παραλίας εντόπισαν οι επιθεωρητές Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος στην παραλία Ψαρού στη Μύκονο. Επτά άτομα συνελήφθησαν από την ΕΛ.ΑΣ. καθώς μετά την αποστολή των αποτελεσμάτων αυτοψίας των επιθεωρητών στις 4/4, πραγματοποιήθηκε εκ νέου αυτοψία παρουσία της εισαγγελέως Σύρου και διαπιστώθηκε ότι γίνονταν εργασίες χωρίς άδεια, οπότε και κινήθηκε η διαδικασία αυτοφώρου.

29-30/4: Επίσημη προσκεκλημένη του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Πολυτελούς Τουρισμού στην Ελλάδα που θα πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απριλίου στη Σαντορίνη ήταν η Maye Musk. Το διεθνούς εμβέλειας συνέδριο με τίτλο “The Luxury Side of Greece”, φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Θήρας και την εταιρεία “Update Entertainment”.

Μάιος

21/5: Την εμπιστοσύνη των Κυκλαδιτών απέσπασε η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως απέδειξε το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, καθώς η κάλπη έφερε πρώτη και με διαφορά(!) τη γαλάζια παράταξη, δίνοντάς της ποσοστό 47,52% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έλαβε μόλις 15,90%.

31/5: Μετά από τη Μύκονο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, θα δώσει τα “φώτα” του και στη Σαντορίνη για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Θήρας και το Ε.Μ.Π. προχωρούν σε προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Ερευνητική και Επιστημονική υποστήριξη του Δήμου Θήρας κατά τη διαδικασία εκπόνησης του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) και τη διαμόρφωση κατευθύνσεων πολιτικής για το χωρικό σχεδιασμό».

Ιούνιος

16/6: Αναβαθμίζεται και αλλάζει οριστικά ο τρόπος επεξεργασίας λυμάτων στην Πάρο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Αλυκής και της Αγκαιριάς. Σε αυτό το πλαίσιο, παρουσιάστηκε από την ΔΕΥΑ Πάρου στο κοινό και τους πολίτες, η μελέτη για τη νέα Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Αγκαιριάς.

19/6: Με έναν πρωτοποριακό και διαφορετικό τρόπο έχει μπει η Κύθνος στο προσκήνιο, εδώ και περίπου 2 χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, καθημερινά υλοποιεί και κατακτά νέους στόχους και βαθμίδες, με σκοπό να ονομάζεται Smart Island. Με αφορμή αυτή την εικόνα του νησιού, η πρωτοβουλία GReco Islands-ΕΣΠΑ άρχισε στην Κύθνο στις 19 Ιουνίου, με την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης της.

Ιούλιος

2/7: Διαστάσεις αρχαίας τραγωδίας έλαβε το περιστατικό με τους δύο νεαρούς Ιρλανδούς μαθητές, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους με διαφορά λίγων ωρών στην Ίο όπου βρέθηκαν για να γιορτάσουν την αποφοίτησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν βγει στο "φως", ο ένας εξ αυτών, ο Άντριου Ο΄Ντόνελ υπέστη ανακοπή όταν πληροφορήθηκε τον θάνατο του συμμαθητή του, Μαξ Γουόλ.

12/7: Το κύμα καύσωνα, με την ονομασία «Κλέων», ήρθε με υψηλές θερμοκρασίες, που θα άγγιξαν τους 43 βαθμούς. Απέναντι στις υψηλές αυτές θερμοκρασίες και στο δύσκολο διάστημα που θα ακολουθήσει, που οριζόταν περίπου στις 6 ημέρες, οι Δήμοι των Κυκλάδων έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών τους. Από νωρίς είχαν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες προστασίας στον κόσμο ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ στα περισσότερα νησιά υπήρχαν κλιματιζόμενοι χώροι, στους οποίους μπορούσε να βρεθεί ανά πάσα στιγμή, όποιος το επιθυμούσε.

Αύγουστος

3/8: Δεν είναι πολύς ο καιρός που το νέο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύθνου άνοιξε τις πύλες του, με εκλεκτούς προσκεκλημένους και σημαντικά πρόσωπα, να δίνουν το "παρών" και όμως αυτό φαίνεται ότι δεν κράτησε για πολύ, καθώς τον τελευταίο μήνα το μουσείο είναι κλειστό, λόγω ασθενείας της μοναδικής υπαλλήλου του, που κατέχει τη θέση του φύλακα αρχαιοτήτων και είναι η μοναδική που θα μπορούσε να το λειτουργεί.

9/8: Μία ευχάριστη είδηση για τις ιαματικές πηγές και τα γνωστά Λουτρά της Κύθνου, επεφύλαξε η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο νησί. Όπως έκανε γνωστό, μέσω της εισήγησης του, ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης, ο εκμισθωτής του χώρου του "Ξενία" προτίθεται να χρηματοδοτήσει την μελέτη για το έργο της ανάπλασης χώρου στα Λουτρά Κύθνου και να την παραδώσει δωρεάν στον Δήμο Κύθνου.

Σεπτέμβριος

5/9: Μία σημαντική είδηση, έφερε ξανά στο "φως" το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πάρου και Αντιπάρου και αφορά στη διερεύνηση για χωροθέτηση νέου επιβατικού λιμένα στην Πάρο, στην συλλογή γεωδεδομένων, στην εκτέλεση αποτυπώσεων και σύνταξη γενικού προγραμματικού σχεδίου (master plan). Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πάρου Αντιπάρου και Αειφόροι Νήσοι Α.Ε.- Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την εκπόνηση της παραπάνω μελέτης.

7/9: Δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από την δημιουργία του κινήματος "Σώστε τις παραλίες της Νάξου" και την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, οι εκπρόσωποι του βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου για να καταθέσουν και διαβάσουν το ψήφισμα, στο οποίο ζητούσαν να μπει τέλος στην ανομία και να προστατευθούν οι παραλίες του νησιού.

Οκτώβριος

2/10: Εξαιρετικά ευχάριστα ήταν τα νέα για τα αναξιοποίητα εδώ και χρόνια Αρχαία Λατομεία της Πάρου. Η απόφαση της οικογένειας του Φραγκίσκου Δαμία να παραχωρήσει αυτόν τον σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας χώρο στον Δήμο Πάρου ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των φημισμένων παριανών λατομείων. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πάρου, Μάρκος Κωβαίος υποδέχθηκε εμφανώς συγκινημένος την πρόθεση της δωρεάς της οικογένειας Δαμία, τονίζοντας πως "το ευχαριστώ, εκ μέρους όλων των Παριανών, είναι λίγο"!

8/10: Η μεγάλη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών ολοκληρώθηκε και στις Κυκλάδες τα αποτελέσματα είχαν, αν μη τι άλλο, εξαιρετικό ενδιαφέρον. Η κυρίαρχη εικόνα στα νησιά ήταν η αλλαγή, με τα μεγάλα νησιά κατά τεράστιο ποσοστό να αλλάζουν “χέρια”. Παρόλα αυτά, σε αρκετά από τα μικρότερα νησιά υπήρξε σταθερότητα, με αρκετούς από τους δημάρχους να ανανεώνουν εύκολα ή δύσκολα τη θητεία τους. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι πως σε κανένα από τα νησιά δεν θα χρειαστεί να πάμε σε δεύτερο γύρο, καθώς από την πρώτη Κυριακή αναδείχτηκαν όλες οι Δημοτικές Αρχές για την επόμενη πενταετία. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι υπάρχουν νησιά στα οποία οι δήμαρχοι, απλώς ανανέωσαν τη θητεία τους, μιας και δεν είχαν αντίπαλό στην κάλπη.

Νοέμβριος

17/11: Με μία λιτή ανακοίνωση, με τίτλο, "Το παλιό Αεροδρόμιο οριστικά στον Δήμο Πάρου" έκανε γνωστή ο Δήμος την οριστική εξέλιξη στο συγκεκριμένο ζήτημα που απασχόλησε για αρκετά χρόνια το νησί. Μάλιστα, στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το Δημόσιο παραιτείται από την αναίρεση της απόφασης του Εφετείου Αιγαίου και έτσι ανοίγει ο δρόμος για να περάσει η συγκεκριμένη έκταση στον Δήμο.

22/11: Για πρώτη φορά μετά το 2004, τα νησιά των Κυκλάδων και συγκεκριμένα η Σαντορίνη, η Νάξος και η Πάρος συμπεριλαμβάνονται στη Λαμπαδηδρομία της Ιερής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων, την οποία θα υποδεχτούν στις 19 Απριλίου 2024. Η Αφή και το ταξίδι της θα ξεκινήσει στις 16 Απριλίου 2024 από την Αρχαία Ολυμπία, θα διατρέξει την Ελλάδα για 11 ημέρες.

Δεκέμβριος

18/12: Κάθε χρόνο, η Google δημοσιεύει τα δεδομένα της «Έτος στην Αναζήτηση», μια αναφορά που δείχνει τι έκαναν οι χρήστες στο Google τους τελευταίους 12 μήνες. Η Μύκονος ξεχώρισε και εκεί αλλά και στη συλλογή του Condé Nast Traveler με τα καλύτερα μέρη για επίσκεψη το 2024 που είχε επίσης συμπεριλάβει την Πάρο, τη Μήλο και τη Σαντορίνη που, όπως τόνισαν ξεχώρισαν "με τα όμορφα γαλανόλευκα σκηνικά, τα συναρπαστικά παραλιακά κλαμπ, τα νυχτερινά κέντρα και τα απαράμιλλα ψώνια".

29/12: Το πρόβλημα με τη δυσλειτουργία και τις αναθυμιάσεις στον βιολογικό της Τήνου, συνεχίζεται και οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα. Για αυτό το λόγο εκπρόσωποι των κατοίκων, έστειλαν επιστολή προς όλους τους αρμόδιους φορείς του Δήμου αναφορικά με τους αέριους ρύπους του βιολογικού καθαρισμού. Άμεση λύση στο πρόβλημα υποσχέθηκε, μέσω της "Κοινής Γνώμης", ο νέος δήμαρχος Τήνου, Παναγιώτης Κροντηράς.